Ωρεοί

Ωρεοί

Μια πανάρχαια πόλη που έχει εξελιχθεί σε πολυσύχναστο παραθεριστικό κέντρο, με όμορφη παραλία και πολύ πράσινο. H πόλη των Ωρεών, 134 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, είναι πανάρχαια, αφού χρονολογείται από την Πρωτοελλαδική εποχή όπου επί 3.500 χρόνια -5.000 και πλέον- συνεχώς, κοσμεί τη βόρεια ακτογραμμή της Εύβοιας

Είναι η περίφημη Ωρεός της αρχαιότητας ή αλλιώς Ιστιαία – Ωρεός, καθώς υποδηλώνεται η ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, δηλαδή  ολόκληρη σχεδόν η Βόρεια Εύβοια. Μία πόλη ιδιαίτερα μεγάλη σε έκταση όχι μόνο για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, αλλά και για τα σημερινά. Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται και από τις αναφορές του Θουκυδίδη και του Στράβωνα στον μεγάλο καταστροφικό σεισμό 7,1 ρίχτερ που έγινε το καλοκαίρι του 426 π.Χ. με επίκεντρο τον Μαλιακό Κόλπο. Κατά τον σεισμό αυτόν κατέρρευσαν 700 οικίες της αρχαίας Ωρεού, δίχως όμως αυτό να καταγράφεται και ως αφανισμός της μεγάλης πόλης, που γρήγορα επανέκαμψε.

Η πανάρχαια ονομασία τη, σύμφωνα με μία από τις επικρατέστερες εκδοχές, προέρχεται από την λέξη «ώρα-ώρη» της ιωνικής διαλέκτου-cura στα λατινικά-, που σημαίνει φροντίδα, μέριμνα. Κατά μία άλλη εκδοχή η ονομασία αποδίδεται στον Ωρίωνα, γιο της Γαίας. Την καλύτερη εξήγηση όμως για την ταύτιση Ωρεού και Ιστιαίας μας τη δίνει ο Στράβων όπου μεταφέρει μία προφορική παράδοση, σύμφωνα με την οποία οι Ελλοπιείς πολέμησαν τους Ωρείτες και τους ανάγκασαν να μετοικήσουν στην Ιστιαία.

Σε πλατεία των Ωρεών κοντά στη θάλασσα έχει τοποθετηθεί ο Tαύρος των Ωρεών, ένα μαρμάρινο άγαλμα που απεικονίζει ταύρο σε στάση επίθεσης και ανήκει σε επιτύμβιο μνημείο του 4ου αι. π.X.

Eπίσης, αξίζει να επισκεφθείτε τα λείψανα του βενετσιάνικου κάστρου, κτισμένου πάνω στα θεμέλια της αρχαίας οχύρωσης της πόλης, και τα παραδοσιακά βιομηχανικά κτίρια αλιπάστων και πάγου. Tο λιμάνι των Ωρεών συνδέεται με τη Xαλκίδα, το Bόλο, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο. 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:        Λιμεναρχείο:                              Κέντρο Υγείας:
(+30) 22260-71454           (+30) 22260 71111          (+30) 22260 71228                (+30) 22260 72222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP