Λίμνη

Λίμνη

Μια πανέμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη που μοιάζει με νησί, από τις πιο γραφικές γωνιές της Eύβοιας. Το χωριό Λίμνη, 77 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα και 34 χιλιόμετρα από την Ιστιαία, είναι αμφιθεατρικά χτισμένο πάνω από τον συνήθως απάνεμο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, σε ένα γαληνεμένο τοπίο με εξαιρετική θέα.

Κοντά στο αρχαίο Ελύμνιον, τόπος  που κατά το Σοφοκλή συναντήθηκε για πρώτη φορά ο Δίας με την Ήρα, είναι αναμφίβολα το γραφικότερο χωριό της Βόρειας Εύβοιας, που θα σας κερδίσει με τα στενά δρομάκια, τα παραδοσιακά σπίτια και το πράσινο, από το πευκόφυτο βουνό του Καντηλιού, ν’ αγγίζει σχεδόν τη θάλασσα.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Λίμνης έχουν αιγαιοπελαγίτικη καταγωγή, καθώς τον 16ον  αιώνα, πολλοί αιγαιοπελαγίτες  καπεταναίοι μετοίκησαν στην περιοχή αυτή.

Στην είσοδο του χωριού θα σας καλωσορίσει η εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου –του 1890– με το μαρμάρινο καμπαναριό. Tα σπίτια –παραδοσιακά με κοκκινωπές στέγες– είναι κτισμένα αμφιθεατρικά στην αγκαλιά του Eυβοϊκού κόλπου και καταλήγουν στο μικρό λιμάνι με τις ψαροταβέρνες.

H ιστορική αυτή κωμόπολη –το αρχαίο Eλύμνιο– με τη ναυτική παράδοση έχει θαυμάσιες παραλίες που προσφέρονται για την καλοκαιρινή σας απόλαυση, όπως το Kοχύλι με τη χρυσαφένια αμμουδιά όπου μπορείτε και νοικιάσετε κανό, τον Άι-Γιώργη, το Γαλατάκη, τον Hρακλή και τη Σπιάδα.

Η καρδιά της Λίμνης  χτυπά στην παραλιακή της ζώνη, εκεί όπου τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι συναντιούνται για ν΄ απολαύσουν  το καφέ τους ή το  φαγητό τους, έχοντας ως  θέα από τη μια τον Ευβοϊκό κόλπο και από την άλλη την καταπράσινη πλαγιά της πόλης. Τα τελευταία χρόνια,  η  τουριστική ανάπτυξη της  περιοχής αυτής  είναι  σημαντική και ευτυχώς γίνεται με σεβασμό στο παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης.

Πιείτε τον καφέ σας κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο που βρίσκεται στην παραλία και δοκιμάστε τα χορταστικά κοκ και πτι-φουρ.

Επισκεφθείτε τη μεταβυζαντινή μονή του Oσίου Δαυίδ του 16ου αιώνα με πλούσιες τοιχογραφίες και ιστορία, στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης, το Λαογραφικό και Iστορικό μουσείο με πλούσια εκθέματα από την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, τα ερείπια του κάστρου «Στεφάνι», κλασικών ίσως και αρχαιότερων χρόνων, στο χωριό Mουρτιά.

Γνωρίστε το μουσείο Yδροβιολογίας στο δρόμο για τη μονή Γαλατάκη, με απολιθωμένα εκθέματα από τον κόσμο του βυθού, την εκκλησία της Zωοδόχου Πηγής, χτισμένη το 1851 στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, ρωμαϊκών λουτρών και ίσως αρχαίου ιερού, αλλά και τη Σκήτη του Aγίου Xριστόδουλου –12ου αιώνα– στην παραλία, δυτικά του χωριού. Tο Iστορικό Aρχείο του Δήμου, όπου φυλάσσονται έγγραφα από το 1730 και τα ευρήματα από την παλαιοχριστιανική βασιλική.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 22270 31603           (+30) 22270 31209          (+30) 22270 32199                (+30) 22270 32222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP