Λιχάδα

Λιχάδα

Σε απόσταση 150 χμ από την Χαλκίδα βρίσκεται η χερσόνησος της Λιχάδας. Μία περιοχή που συνδυάζει την ατμόσφαιρα ενός νησιού με την ορεινή μεγαλοπρέπεια και την πλούσια βλάστηση.

Ένα παραδοσιακό γραφικό ψαροχώρι μπροστά στο ακρωτήριο Λιχάς, 150 χλμ. από τη Xαλκίδα. Έχει πλούσια βλάστηση και έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Σε όλη την περιοχή της Λιχάδας υπάρχουν πανέμορφα χωριά και γραφικοί οικισμοί που προσφέρουν διαμονή και πολλές επιλογές διασκέδασης. Θα συναντήσετε πανέμορφες παραλίες, ιδανικές για κολύμπι και για ψάρεμα γεμίζοντας τις μέρες των διακοπών σας με απόλαυση και ξενοιασιά.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Γρεγολίμανο με την «ιδιωτική» παραλία του «Kλαμπ Mεντιτερανέ», αλλά και μια σειρά παραλιών από τον Άγιο Γεώργιο μέχρι τα Γιάλτρα. Eπίσης μπορείτε να κολυμπήσετε στο ακρωτήριο της Λιχάδας ή στα Λιχαδονήσια, που ήρθαν στην επιφάνεια της θάλασσας μετά από σεισμό.

Μυθολογία

Η Λιχάδα οφείλει το όνομα της στον υπηρέτη του Ηρακλή Λίχα, που άθελα του προκάλεσε το τέλος της επίγειας ζωής του ημίθεου ήρωα, όταν εκείνος βρισκόταν στο Κήναιο για να προσφέρει θυσία στον πατέρα του, Δία, μετά της καταστροφή της αρχαίας πόλης Οιχαλίας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Λίχας ήταν εκείνος που έφερε σταλμένος από την σύζυγο του Ηρακλή Δηιάνειρα, τον εμποτισμένο με το δηλητηριώδες αίμα του Κενταύρου Νέσσου, χιτώνα. Φορώντας το χιτώνα ο Ηρακλής, οι σάρκες του ήρθαν σε επαφή με το δηλητήριο και άρχισε σφαδάζει από τρομερούς πόνους. Τρελός από τους πόνους ο Ηρακλής άρπαξε τον ανύποπτο Λίχα και τον εκσφενδόνισε προς τη θάλασσα.

Τα κομμάτια του άτυχου υπηρέτη έπεσαν στην επιφάνεια της θάλασσας γύρω από το Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια.

Τα νησάκια αυτά ονομάστηκαν Λιχαδονήσια και η περιοχή της χερσονήσου Λιχάδα. Σύμφωνα με το μύθο πάντα, το νησάκι Στρογγυλή ταυτίζεται με το κεφάλι του Λίχα.

Ιστορία

Η περιοχή της Λιχάδας κατοικείται συνεχώς από τη νεότερη νεολιθική περίοδο και ήταν πάντα παρούσα στα γεγονότα της Ελληνικής αρχαίας και νεώτερης ιστορίας. Στην περιοχή του ακρωτηρίου Κηναίου πολλοί ερευνητές τοποθετούν στη θέση Άγιος Κωνσταντίνος το ιερό του Κηναίου Διός, ενώ στο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης υπάρχουν εντοιχισμένα αρχαία οικοδομικά υλικά.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP