Λιχάδα

Λιχάδα

Παραδοσιακό γραφικό ψαροχώρι που συνδυάζει την ατμόσφαιρα ενός νησιού με την ορεινή μεγαλοπρέπεια και την πλούσια βλάστηση. Η Λιχάδα, 150 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα, βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο και στην πλαγιά του όρους Λίχας, σε υψόμετρο 150 μέτρων.

Σε όλη την περιοχή της Λιχάδας υπάρχουν πανέμορφα χωριά και γραφικοί οικισμοί που προσφέρουν διαμονή και πολλές επιλογές διασκέδασης. Θα συναντήσετε πανέμορφες παραλίες, ιδανικές για κολύμπι και για ψάρεμα γεμίζοντας τις μέρες των διακοπών σας με απόλαυση και ξενοιασιά.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Γρεγολίμανο με την «ιδιωτική» παραλία του «Kλαμπ Mεντιτερανέ», αλλά και μια σειρά παραλιών από τον Άγιο Γεώργιο μέχρι τα Γιάλτρα. Eπίσης μπορείτε να κολυμπήσετε στο ακρωτήριο της Λιχάδας ή στα Λιχαδονήσια, τις Σεϋχέλλες της Ελλάδας, κατάφυτα νησάκια που ήρθαν στην επιφάνεια της θάλασσας μετά από σεισμό.

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 674 μέτρων και έχει θέα τις ακτές και τα βουνά της Μαγνησίας, της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Κάβο, ο οποίος είναι δυτικά της Λιχάδας και κυριολεκτικά στη μύτη της Εύβοιας. Αποτελεί την τελευταία παραλία της Βόρειας Εύβοιας με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, είναι ρηχή και έχει ψιλή άμμο. Το μάτι σας θα χορτάσει από το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο των πεύκων.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Λιχάδα οφείλει το όνομα της στον υπηρέτη του Ηρακλή, Λίχα, που άθελα του προκάλεσε το τέλος της επίγειας ζωής του ημίθεου ήρωα, όταν εκείνος βρισκόταν στο Κήναιο για να προσφέρει θυσία στον πατέρα του Δία, μετά την καταστροφή της αρχαίας πόλης Οιχαλίας. Ο Λίχας ήταν εκείνος που έφερε σταλμένος από την σύζυγο του Ηρακλή Δηιάνειρα, τον εμποτισμένο με το δηλητηριώδες αίμα του Κενταύρου Νέσσου, χιτώνα. Φορώντας το χιτώνα ο Ηρακλής, οι σάρκες του ήρθαν σε επαφή με το δηλητήριο και άρχισε σφαδάζει από τρομερούς πόνους, αρπάζοντας έτσι τον ανύποπτο Λίχα και εκσφενδονίζοντάς τον στην θάλασσα.

Τα κομμάτια του άτυχου υπηρέτη έπεσαν στην επιφάνεια της θάλασσας γύρω από το Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια.

Τα νησάκια αυτά ονομάστηκαν Λιχαδονήσια και η περιοχή της χερσονήσου Λιχάδα. Σύμφωνα με το μύθο πάντα, το νησάκι Στρογγυλή ταυτίζεται με το κεφάλι του Λίχα.

Η περιοχή της Λιχάδας κατοικείται συνεχώς από τη νεότερη νεολιθική περίοδο και ήταν πάντα παρούσα στα γεγονότα της Ελληνικής αρχαίας και νεώτερης ιστορίας. Στην περιοχή του ακρωτηρίου Κηναίου πολλοί ερευνητές τοποθετούν στη θέση Άγιος Κωνσταντίνος το ιερό του Κηναίου Διός, ενώ στο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης υπάρχουν εντοιχισμένα αρχαία οικοδομικά υλικά.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                                  Κέντρο Υγείας:              Αστυνομικό Κέντρο:                  Πυροσβεστικό Κέντρο:
(+30) 22260-33298                 (+30) 2226033322                (+30) 22260 52235                       (+30) 22260 55199

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP