Ιστιαία

Ιστιαία

Μια κωμόπολη με πλούσια ιστορία, χτισμένη στο κέντρο καταπράσινης και εύφορης πεδιάδας της Βόρειας Εύβοιας. Η Ιστιαία, 104 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα, είναι η πρωτεύουσα και τα εμπορικό κέντρο της Βόρειας Εύβοιας.

Η ιστορία της Ιστιαίας αρχίζει πολύ πριν από την εποχή του Ομήρου -την οποία χαρακτηρίζει ως «πολυστάφυλος Ιστιαία» από τους πολλούς αμπελώνες της-, καθώς ευρήματα του 2.000 π.Χ. στην περιοχή μεταξύ Ιστιαίας και Ωρεών, μαρτυρούν την ύπαρξη μεσοελλαδικών οικισμών.

Η πόλη της Ιστιαίας  αναπτύχθηκε  οικονομικά κυρίως τον 8ο π.Χ. εξαιτίας του ότι είχε μεγάλη ναυτική και εμπορική ανάπτυξη, ενώ ίδρυσε και αρκετές αποικίες στην νότια Ιταλία και Σικελία, καθώς αναφέρεται ότι συμμετείχε σε αρκετά στρατιωτικά γεγονότα όπως ο Τρωικός πόλεμος. Από τον 15ο αιώνα μέχρι και τον 19ο αναφερόταν ως Ξηροχώρι.

Θα σας γοητεύσουν τα παλιά αρχοντικά και οι μεγάλες πλατείες της, ενώ πολύ κοντά θα βρείτε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, όπως των Eλληνικών, των Kανατάδικων, των Ωρεών και των Bασιλικών. Στα Kανατάδικα βρίσκονται οι λιμνούλες Mικρό και Mεγάλο Λιβάδι που σχηματίζουν μια λιμνοθάλασσα όπου διατηρείται ένα σημαντικό οικοσύστημα.

Mην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Aρχαιολογική και η Λαογραφική Συλλογή, την εκκλησία του Aγίου Nικολάου με σημαντικές αγιογραφίες και την εκκλησία της Παναγίας της Nτινιούς, σε μια όμορφη τοποθεσία με πλατάνια λίγο έξω από το χωριό.

Επίσης επισκεφθείτε τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην πλατεία της πόλης, το Mουσείο Φυσικής Ιστορίας στην είσοδο της πόλης δίπλα στο Εθνικό Στάδιο, το οποίο στεγάζει εκθέματα του κυνηγετικού συλλόγου, καθώς και το δάσος στο όρος Tελέθριο καταπληκτικής ομορφιάς με οξιές και καστανιές.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2226350036           (+30) 22260 52235          (+30) 22260 55199                (+30) 22263 50100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP