Άγιος Γεώργιος

Άγιος Γεώργιος

Γραφικό ψαροχώρι που έχει εξελιχθεί σε σημαντικό και δημοφιλές θέρετρο της Εύβοιας, απέναντι από τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Ο Άγιος Γεώργιος, 134 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, αποτελεί επίνειο της Λιχάδας, κοντά στο ομώνυμο ακρωτήριο.

Το όνομα του Αγίου Γεωργίου Λιχάδας οφείλεται στον ομώνυμο ναό, ο οποίος είναι χτισμένος σε θεμέλια ενός παλαιού Ασκητηρίου.

Ιστορικά το χωριό δημιουργήθηκε τον 19o αιώνα, αρχικά με λιγοστά σπίτια, ενώ αργότερα πολλοί κάτοικοι τις Λιχάδας άφησαν την πανοραμική θέση του χωριού, για την παραλία του Αγίου Γεωργίου. Σήμερα ο Άγιος Γεώργιος Λιχάδας έχει μεταβληθεί σε ιδανικό τόπο παραθερισμού, με το γραφικό ψαρολίμανο να του δίνει ξεχωριστό τόνο.

Στο λόφο του Αγίου Γεωργίου στο Πευκί θα θαυμάσετε ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της Εύβοιας, το Αρχαίο Ιερό της Αρτέμιδος, το οποίο στη λίστα με τα 10 κορυφαία μέρη της Βόρειας Εύβοιας.

Θα συναντήσετε πανέμορφες παραλίες κατά μήκος της ακτογραμμής πριν και μετά τον Άγιο Γεώργιο, Χρυσή Ακτή, Ασκαλωσιά, Νιο πηγάδι, Κόκκινα, Κάβο, Αχινοτόπια, Βασιλίνα, Αγαπητό και Αϊ Βλάσση. Τα νότια παράλια από τον Άγιο Γεώργιο μέχρι τα Γιάλτρα θεωρούνται από τα ομορφότερα της Ελλάδας, αφού η πυκνή βλάστηση, που φτάνει μέχρι το κύμα, τα κάνει να μοιάζουν με τροπικά νησιά.

Η περιοχή προσφέρεται για εξορμήσεις και περιηγήσεις όπου θα συναντήσετε πανέμορφα τοπία και ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Στον χωματόδρομο που οδηγεί από το χωριό στην κορυφή του όρους Κήναιου θα συναντήσετε τα ερείπια της Ενετικής Οχύρωσης, όπου σε αυτό το σημείο θα απολαύσετε την θαυμάσια πανοραμική θέα. Συνεχίζοντας θα συναντήσετε την παλιά εκκλησία της Παναγίας Λιχάδας η οποία είναι χτισμένη στο ψηλότερο σημείο του χωριού όπου στον περίβολο της βρίσκεται ένα μεγάλο αιωνόβιο κυπαρίσσι με το ασυνήθιστο σχήμα.

Από το σημείο που βρίσκεται η εκκλησία ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στα ορεινά μονοπάτια της Χερσονήσου της Λιχάδας. Από τον Ενετικό πύργο μπορείτε να οδηγηθείτε στο ερημωμένο χωριό Παλαιοχώρι, το οποίο θεωρείται από τα αρχαιότερα της Λιχάδας.

Ανεβαίνοντας από τον Πύργο και τα ερείπια του Παλαιοχωρίου στην κορυφή του υψώματος της Λιχάδας, βρίσκεται ο μονόχωρος μεταβυζαντινός ναός του Προφήτη Ηλία.

Από το σημείο αυτό που είναι πνιγμένο στα πεύκα, η θέα είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Ολόκληρη η ορεινή περιοχή από τη Λιχάδα μέχρι και τα Γιάλτρα, προσφέρεται για ορεινές πεζοπορίες και διαδρομές με 4x4, μέσα σε κατάφυτα τοπία με πυκνή βλάστηση και πολλά είδη φυτών.

Έξω από το χωριό της Λιχάδας θα συναντήσετε πολλά εξωκλήσια καθώς και τον ερειπωμένο ναό του Άγιου Βλάση του 12ου αιώνα, κοντά στον ομώνυμο κολπίσκο, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα Λιχαδονήσια, μικρά νησάκια απέναντι από το ακρωτήριο τα οποία αναδύθηκαν μετά από μεγάλο σεισμό πριν χιλιάδες χρόνια. Ο βυθός της Λιχάδας και των Λιχαδονήσων είναι εξαιρετικά πλούσιος και υπάρχουν αρκετά παλιά ναυάγια τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταδυτών.

Η Λιχάδα είναι ένας όμορφος προορισμός για διακοπές κοντά στην φύση και απολαυστικές στιγμές. Για την διαμονή σας υπάρχουν πολλές προτάσεις σε καταλύματα που θα βρείτε στον Άγιο Γεώργιο, τον Κάβο και την Βασιλίνα. Πολλά από τα ξενοδοχεία βρίσκονται δίπλα στην θάλασσα και διαθέτουν ιδιωτικές πλαζ και εγκαταστάσεις.

Όλη η περιοχή είναι πλήρως οργανωμένη τουριστικά και θα βρείτε πολλά εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες, που προσφέρουν καλό φαγητό, τοπικές παραδοσιακές συνταγές, φρέσκο ψάρι και θαλασσινά για κρασί ή ουζάκι, σε όμορφο περιβάλλον και καλές τιμές.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην περιοχή δύο πανηγύρια, το ένα στον Άγιο Γεώργιο στην γιορτή του Σωτήρα στις 6 Αυγούστου και το άλλο στην Λιχάδα στην γιορτή της Παναγίας στις 15 Αυγούστου με παραδοσιακά έθιμα μουσική και τραγούδια.

Για την άφιξή σας, πρέπει να γνωρίζετε πως πορθμειακή γραμμή συνδέει καθημερινά τον Άγιο Γεώργιο με τα παράλια της Φθιώτιδας διευκολύνοντας την πρόσβαση τουριστών.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                                 Κέντρο Υγείας:                    Αστυνομικό Κέντρο:                  Πυροσβεστικό Κέντρο:
(+30) 2223350201                    (+30) 2261043296                    (+30) 22260 52235                       (+30) 22260 55199

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP