Ψαχνά

Ψαχνά

Τα Ψαχνά είναι η έδρα του Δήμου Μεσσαπίων και βρίσκονται 16 χλμ. βορειοδυτικά της Xαλκίδας, σε μια περιοχή με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση. Στην Kρύα Bρύση και τον όρμο Kυμάσι θα βρείτε παραλίες με χοντρή άμμο και ρηχά νερά. Πρόκειται για μια πανέμορφη κωμόπολη 6005 κατοίκων, που συμπληρώνεται από τον οικισμό Μακρυμάλλης.

Αξιοθέατα

-Το μοναστήρι της Παναγίας: Bρίσκεται 2 χμ βόρεια των Ψαχνών στο συνοικισμό Μακρυμάλλη, γνωστότερο σαν Μονή Μακρυμάλλης. Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι από το παλαιό καθολικό, σήμερα διατηρείται στο νέο η κατωφέρεια του ιερού στην οποία αναγνωρίζουν σπαράγματα τοιχογραφιών του 13ου αιώνα. Για την προέλευση της ονομασίας της μονής υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Σύμφωνα με μια από αυτές πήρε το όνομα από τον πρώτο ηγούμενο της που ονομαζόταν Μακρυμάλλης ή από τους μακρυμάλληδες βοσκούς, οι οποίοι βρήκαν την εικόνα της Παναγίας. Σύμφωνα με μια άλλη ονομάστηκε έτσι από την εικόνα της μακρυμαλλούσας Θεοτόκου, που υπήρχε στον παλαιό βυζαντινό ναό. Σε αρχεία που έχουν βρεθεί αναγράφεται ότι τα ιερά σκεύη ανήκουν στην «Παναγία τη Μακρυμάλλισσα».

-Την εκκλησία του Aγίου Iωάννη του Θεολόγου, του 19ου αι.

-Τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη: Βρίσκεται 4 χμ από βορειοδυτικά των Ψαχνών. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Όσιο Ιωάννη, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη ου 4ου μ.Χ. αιώνα.

-Το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής : 4 χμ βορειοανατολικά των Ψαχνών προς Τριάδα. Εκεί υπάρχει στέγαστρο με καθίσματα κοντά στη διπλανή ρεματιά.

-Το διατηρητέο κτίριο Κεραμιδά : το οποίο ο πρύτανης της Ανωτ. Εμπορικής Κεραμιδάς δώρισε στο δήμο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν βιβλιοθήκη.

-Μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε τα χωριουδάκια της Τριάδας, της Άτταλης και της Πλατάνας.

Στα Ψαχνά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κυριότερη από αυτές είναι τα Μεσσάπεια στις αρχές Ιουλίου. Ονομαστές, επίσης, είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με αποκορύφωμα τον Ψαχνιώτικο γάμο, ο οποίος περιλαμβάνει αυτοσχέδιους χιουμοριστικούς διαλόγους μεταξύ των συμπεθέρων.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP