Ψαχνά

Ψαχνά

Τα Ψαχνά είναι η έδρα του Δήμου Μεσσαπίων και βρίσκονται 16 χλμ. βορειοδυτικά της Xαλκίδας, σε μια περιοχή με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση. Στην Kρύα Bρύση και τον όρμο Kυμάσι θα βρείτε παραλίες με χοντρή άμμο και ρηχά νερά. Πρόκειται για μια πανέμορφη κωμόπολη 6005 κατοίκων, που συμπληρώνεται από τον οικισμό Μακρυμάλλης.

Αξιοθέατα

-Το μοναστήρι της Παναγίας: Bρίσκεται 2 χμ βόρεια των Ψαχνών στο συνοικισμό Μακρυμάλλη, γνωστότερο σαν Μονή Μακρυμάλλης. Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι από το παλαιό καθολικό, σήμερα διατηρείται στο νέο η κατωφέρεια του ιερού στην οποία αναγνωρίζουν σπαράγματα τοιχογραφιών του 13ου αιώνα. Για την προέλευση της ονομασίας της μονής υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Σύμφωνα με μια από αυτές πήρε το όνομα από τον πρώτο ηγούμενο της που ονομαζόταν Μακρυμάλλης ή από τους μακρυμάλληδες βοσκούς, οι οποίοι βρήκαν την εικόνα της Παναγίας. Σύμφωνα με μια άλλη ονομάστηκε έτσι από την εικόνα της μακρυμαλλούσας Θεοτόκου, που υπήρχε στον παλαιό βυζαντινό ναό. Σε αρχεία που έχουν βρεθεί αναγράφεται ότι τα ιερά σκεύη ανήκουν στην «Παναγία τη Μακρυμάλλισσα».

-Την εκκλησία του Aγίου Iωάννη του Θεολόγου, του 19ου αι.

-Τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη: Βρίσκεται 4 χμ από βορειοδυτικά των Ψαχνών. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Όσιο Ιωάννη, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη ου 4ου μ.Χ. αιώνα.

-Το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής : 4 χμ βορειοανατολικά των Ψαχνών προς Τριάδα. Εκεί υπάρχει στέγαστρο με καθίσματα κοντά στη διπλανή ρεματιά.

-Το διατηρητέο κτίριο Κεραμιδά : το οποίο ο πρύτανης της Ανωτ. Εμπορικής Κεραμιδάς δώρισε στο δήμο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν βιβλιοθήκη.

-Μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε τα χωριουδάκια της Τριάδας, της Άτταλης και της Πλατάνας.

Στα Ψαχνά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κυριότερη από αυτές είναι τα Μεσσάπεια στις αρχές Ιουλίου. Ονομαστές, επίσης, είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με αποκορύφωμα τον Ψαχνιώτικο γάμο, ο οποίος περιλαμβάνει αυτοσχέδιους χιουμοριστικούς διαλόγους μεταξύ των συμπεθέρων.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2228350200           (+30) 2228023333          (+30) 2221037120                (+30) 2228350000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP