Κύμη

Κύμη

Ο «Eξώστης του Aιγαίου», γραφική κωμόπολη με ένδοξο παρελθόν και καταπληκτική θέα προς το Αιγαίο. Η Κύμη, περίπου 80 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα, απλώνει την ομορφιά της στο Αιγαί, όντας αμφιθεατρικά χτισμένη σ΄ ένα καταπράσινο λόφο, 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Είναι μια πόλη με ιστορικό παρελθόν και ναυτική παράδοση, που θα σας γοητεύσει με τα αρχοντικά της, τα περισσότερα από τα οποία είναι νεοκλασικά καπετανόσπιτα και ξεχωρίζουν για τα «φουρούσια» τους, τα στηρίγματα δηλαδή των μπαλκονιών τους. Το σκηνικό της αρχοντικής αυτής πόλης συμπληρώνουν οι πεντακάθαρες παραλίες της και το καταπράσινο περιβάλλον της, ενώ το κλίμα της το καλοκαίρι, την μετατρέπει σε ένα δροσερό θέρετρο.

Οι  σημερινοί κάτοικοι της  Κύμης προσπαθούν μέσα από  τις αναπαλαιώσεις των παραδοσιακών τους  κτηρίων, ν΄ αναδείξουν την αρχιτεκτονική τους παράδοσή.

Το λιμάνι της Κύμης είναι το σημαντικότερο τεχνητό λιμάνι του Νομού Ευβοίας και αποτελεί τη βασική πύλη προς το νησί της Σκύρου στις Σποράδες. Εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύμη - Σκύρος με καθημερινά δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ τα δρομολόγια από Κύμη για Σκόπελο και Αλόννησο είναι εποχιακά, δηλαδή εκτελούνται κυρίως το καλοκαίρι. Κάποιες φορές, εξυπηρετούνται από το λιμάνι στο Μαντούδι της Εύβοιας, το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στις Βόρειες Σποράδες.

Στην Κύμη γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γεώργιος Παπανικολάου, ο  σπουδαίος γιατρός-ερευνητής, που με την ανακάλυψη του test-pap, έχει σώσει τις ζωές πολλών γυναικών σ΄ όλο τον κόσμο. Εδώ θα μπορέσετε να επισκεφθείτε το σπίτι του.

Σημαντικά αξιοθέατά της είναι το Λαογραφικό Mουσείο, που ιδρύθηκε το 1981 και στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο, με 1.500 περίπου αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όλα δωρεές των Kυμαίων.

Επισκεφθείτε τη μονή της Mεταμόρφωσης του Σωτήρα, έξι χιλιόμετρα από το κέντρο, σε θέση στρατηγικής σημασίας και με μοναδική θέα, αλλά και  το ενετικό κάστρο στο Σουτσίνι, ενώ αν είστε τυχεροί σε απόμερα σημεία της αμμουδιάς θα δείτε φώκιες.

 

Aμμουδιές για μπάνιο υπάρχουν πολλές στην Παραλία Πλατάνα Kύμης και το Σουτσίνι, ενώ απότομες βραχοσπηλιές προσφέρονται για ψάρεμα. Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Kύμη, βρίσκεται η τοποθεσία Xωνευτικό, με τη γνωστή πηγή ιαματικού νερού σε διαμορφωμένο χώρο. Tο νερό έχει θεραπευτικές ιδιότητες για παθήσεις όπως λιθιάσεις νεφρών και συνιστάται από πολλούς γιατρούς. Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων βρίσκεται η Παραλία της Kύμης, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας το μπάνιο σας και να θαυμάσετε την ομορφιά που προσφέρει το τοπίο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:        Λιμεναρχείο:                             Κέντρο Υγείας:
(+30) 22220 24000           (+30) 22220 22555          (+30) 22220 22606                (+30) 22220 29300

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP