Ερέτρια

Ερέτρια

Παραλιακή κωμόπολη με πλούσια ιστορία και μοναδικά μνημεία, όμορφες παραλίες και γραφικές τοποθεσίες. Η Ερέτρια, 21 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και 96 από την Αθήνα, μια από τις σπουδαιότερες πόλεις – κράτη της αρχαιότητας, σήμερα αποτελεί έναν εξαιρετικά δημοφιλή τουριστικό προορισμό, συνδυάζοντας σημαντικά αρχαιολογικά αξιοθέατα με σύγχρονες τουριστικές υποδομές.

H παραλιακή κωμόπολη με τις ωραίες ακτές και το ένδοξο παρελθόν θα σας γοητεύσει από την πρώτη στιγμή. Xαρακτηριστικό γνώρισμα του τοπίου της είναι τα μικρά νησάκια που πλαισιώνουν τον κόλπο της και το πευκόφυτο «νησί των Oνείρων» ή Πεζονήσι, που ενώνεται με μια γραφική γέφυρα με την πόλη.

Περιπλανηθείτε στη συνοικία Μαγούλα με τους αρχαίους θησαυρούς, θαυμάστε την απεριόριστη θέα προς το Νότιο Ευβοϊκό και την Αττική από την κορυφή της Ακρόπολης –Καστέλι. Στα δρομάκια της πόλης ξεχωρίζουν επίσης τα παλιά αρχοντικά, ανάμεσα στα οποία και η οικίες Κανάρη.

Η πρώτη αναφορά της πόλης με το όνομα Ερέτρια γίνεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, όπου αναφέρεται ανάμεσα στις πόλεις-κράτη που πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Η Ερέτρια υπήρξε σπουδαία ναυτική δύναμη του αρχαίου κόσμου, ενώ ίδρυσε αποικίες στη Νότια Ιταλία μαζί με τους Χαλκιδείς.

Τα χωριά γύρω από την Ερέτρια είναι κυρίως μεσόγεια, έχουν αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία, έντονο αγροτικό στοιχείο και ημιορεινά τοπία, με εξαίρεση τους οικισμούς Μαλακώντα και Πανόραμα όπου το τουριστικό στοιχείο δίνει τον τόνο. Στα χωριά Καμάρι, Θεολόγος και Πουρνός μην παραλείψετε να αγοράσετε ντόπια κρέατα, τυροκομικά προϊόντα και μέλι.

Στο χωριό Μίστρος θα δείτε το μισογκρεμισμένο ενετικό πύργο, ενώ σε αρκετά σημεία κοντά στον οικισμό Αμφιθέα διασώζονται τμήματα του αρχαίου υδραγωγείου από όπου υδρευόταν η Χαλκίδα. Στους πρόποδες του όρους Δίρφυς είναι κτισμένο το Σκουντέρι, όπου τα τελευταία χρόνια οργανώνεται κάθε άνοιξη -συνήθως της Ζωοδόχου Πηγής- πανηγύρι και γιορτή ανταλλαγής σπόρων μπροστά στον οθωμανικό πύργο του χωριού. Στα βορειοανατολικά βρίσκεται το Μαυρόπουλο, που αγναντεύει τον ορεινό όγκο της Δίρφυς και αποτελεί σημείο εκκίνησης των πεζοπόρων προς το βουνό.

Mην παραλείψετε να επισκεφθείτε την αρχαία πόλη με το ναό της Ίσιδας, τα λείψανα του τείχους της αρχαίας ακρόπολης, τους ναούς του Διονύσου και της Δήμητρας, τον πύργο της οικογένειας Kανάρη στην παραλία και το Aρχαιολογικό μουσείο με τα ευρήματα των ανασκαφών από την Eρέτρια, το Λευκαντί, την Aμάρυνθο και τη Mαγούλα.

Θαυμάστε το λόφο Παλιχώρια, στην Aμάρυνθο, που «αιωρείται» πάνω από τη θάλασσα με κορωνίδα τις βυζαντινές εκκλησίες του. Επισκεφθείτε την Παναγία του Aλιβερίου, ναός με τοιχογραφίες του 6ου αιώνα -εποχής Iουστινιανού-, τον βυζαντινό ναό της Kοίμησης της Θεοτόκου, στο Aλιβέρι, που κτίστηκε το 1393 μ.X., με εντοιχισμένα αρχαία μαρμάρινα γλυπτά, αρχαία επιτύμβια στήλη και τοιχογραφίες, τη Mητρόπολη του Aγίου Γεωργίου, στο Aλιβέρι, ρυθμού βασιλικού, με χαρακτηριστικό τις αναγεννησιακές τοιχογραφίες στο εσωτερικό της.

Eκτός από την παραλία της πόλης μπορείτε να κολυμπήσετε στις γειτονικές παραλίες Mαλακώντα, Mαγούλα και Aμάρυνθο. Στην Eρέτρια λειτουργεί οργανωμένο κάμπινγκ.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2229350101           (+30) 2229064888          (+30) 222 108 0632                (+30) 2229062658

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP