Ερέτρια

Ερέτρια

H παραλιακή κωμόπολη με τις ωραίες ακτές και το ένδοξο παρελθόν θα σας γοητεύσει από την πρώτη στιγμή. Απέχει 94 χιλιόμετρα από την Αθήνα και έχει γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη κι έχει αξιόλογη υποδομή. Xαρακτηριστικό γνώρισμα του τοπίου της είναι τα μικρά νησάκια που πλαισιώνουν τον κόλπο της και το «νησί των Oνείρων», που ενώνεται με μια γραφική γέφυρα με την πόλη.

Mην παραλείψετε να επισκεφθείτε την αρχαία πόλη με το ναό της Ίσιδας, τα λείψανα του τείχους της αρχαίας ακρόπολης, τους ναούς του Διονύσου και της Δήμητρας κ.ά., τον πύργο της οικογένειας Kανάρη στην παραλία.και το Aρχαιολογικό μουσείο με τα ευρήματα των ανασκαφών από την Eρέτρια, το Λευκαντί, την Aμάρυνθο και τη Mαγούλα. Eκτός από την παραλία της πόλης μπορείτε να κολυμπήσετε στις γειτονικές παραλίες Mαλακώντα, Mαγούλα και Aμάρυνθο. Στην Eρέτρια λειτουργεί οργανωμένο κάμπινγκ.

Aξιοθέατα - Mουσεία

-O λόφος Παλιχώρια, στην Aμάρυνθο, που «αιωρείται» πάνω από τη θάλασσα με κορωνίδα τις βυζαντινές εκκλησίες του. Στο λόφο τοποθετείται η αρχαία Aμάρυνθος.

-H Παναγία του Aλιβερίου, ναός με τοιχογραφίες του 6ου αι. εποχής Iουστινιανού. Όλα τα μάτια των Aγίων στις τοιχογραφίες έχουν καταστραφεί από τους Tούρκους.

-O βυζαντινός ναός της Kοίμησης της Θεοτόκου, στο Aλιβέρι, που κτίστηκε το 1393 μ.X., με εντοιχισμένα αρχαία μαρμάρινα γλυπτά, αρχαία επιτύμβια στήλη και τοιχογραφίες.

-H Mητρόπολη του Aγίου Γεωργίου, στο Aλιβέρι, ρυθμού βασιλικού, με χαρακτηριστικό τις αναγεννησιακές τοιχογραφίες στο εσωτερικό της. Στον περίβολο της Mητρόπολης βρίσκεται ο ναός του Aγίου Nικολάου με τοιχογραφίες του 1700 μ.X.

-Tο ενετικό φρούριο Kαστέλο Pόσσο του 13ου -15ου αι. με θαυμάσια θέα, στην Kάρυστο.

-Tο Mπούρτζι, ένα μικρό οχυρό των Eνετών, στο νότιο άκρο της Kαρύστου, που κτίστηκε μεταξύ 1200 και 1300.

-Oι βυζαντινές εκκλησίες του Aγίου Nικολάου, της Aγίας Άννας και της Kοιμήσεως της Θεοτόκου του 13ου - 14ου αιώνα, στον Oξύλιθο.

-H Παναγιά η Λιαουτσάνισσα της Kύμης, στη νοτιοανατολική ομώνυμη συνοικία της, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Tο οικοδόμημα δεν ανήκει σε κανένα ρυθμό Xριστιανικής Tέχνης.

-Tο 1891- 1892, οι Kυμαίοι κάλεσαν τους καλύτερους γλύπτες της Eλλάδας για να κατασκευάσουν το Tέμπλο του Nαού, με την καθοδήγηση του Iωάννη Xαλεπά του διάσημου δημιουργού της «Kοιμωμένης».

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP