Χιλιαδού

Χιλιαδού

Σμαραγδένια νερά, γαλάζιοι κολπίσκοι, παραλίες με άμμο, νησάκια, σπηλιές, σπαρμένοι ογκόλιθοι στην αμμουδιά, αλλά και πάνω στη θάλασσα δημιουργούν μία αίσθηση εξωτική. Η Χιλιαδού, 57 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, είναι μια από τις γνωστότερες παραλίες της της κεντρικής και εν γένει της Εύβοιας, στην πλευρά που βλέπει προς το Αιγαίο.

Είναι μιας άγριας ομορφιάς παραλία με άμμο και βότσαλα κάθε μεγέθους που συνδέεται με τους πρόποδες του βουνού Δίρφη.

Διάφορα βράχια είναι σπαρμένα μέσα και έξω από τη θάλασσα, χωρίζοντας την ακτή σε μικρότερες παραλίες. Περιφερειακά της παραλίας η βλάστηση είναι πυκνή με πλατάνια, καστανιές και φτέρες να περιτριγυρίζουν ένα μικρό ποτάμι, το οποίο χύνεται στη θάλασσα.

Στην Χιλιαδού λειτουργεί και μια επίσημη παραλία γυμνιστών, ένας απομονωμένος κολπίσκος στο βόρειο άκρο της ακτής.

Εξαιτίας της σπάνιας ομορφιάς της, η παραλία της Χιλιαδούς χαρακτηρίζεται από τους φανατικούς της θαυμαστές. Ο Όμιλος φίλων Χιλιαδούς είναι ένας σύλλογος με χιλιάδες μέλη, που έχει ως σκοπό την προστασία της παραλίας.

Στα βράχια γύρω από την παραλία της Χιλιαδούς συχνά εξασκούν τις ικανότητες τους αθλητές της αναρρίχησης. Τα βράχια σχετικά μικρά διάσπαρτα πάνω στην αμμουδιά προσφέρονται για ατέλειωτο αναρριχητικό παιγνίδι -bouldering. Χωρίς σχοινιά και ειδικό εξοπλισμό, μόνο με τα παπουτσάκια αναρρίχησης, μπορείτε να τραβερσάρετε τους βράχους πάνω απ' τη θάλασσα ή να σκαρφαλώσετε μικρά αρνητικά περάσματα.

Θα δείτε την κεντρική παραλία, στο μέσο της οποίας βρίσκονται δυο μεγάλοι αντικριστοί βράχοι, που μπορούν να σκαρφαλωθούν με σχοινί και αναρριχητικό εξοπλισμό.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη θαλασσινή σπηλιά που βρίσκεται στη βραχώδη ακτή 100 μέτρα βόρεια από την παραλία των γυμνιστών. Το θαλασσινό νερό εισχωρώντας στην σπηλιά παίρνει ένα ιδιαίτερο ασημένιο και πρασινογάλαζο χρωματισμό. Η δεύτερη έξοδος της σπηλιάς είναι υποθαλάσσια. Κάνοντας ένα μικρό μακροβούτι ξαναβρίσκεστε στον ήλιο και το φως.

Μέσα στη σπηλιά ελίσσεται μια πολύ δύσκολη διαδρομή, που ονομάζεται «Resistance» και είναι μια από τις πιο δύσκολες στην Eλλάδα.

Ακριβώς απέναντι είναι ο τοίχος του Ινδιάνου, ένας βράχος που  ονομάζεται έτσι γιατί με το φως του φεγγαριού μοιάζει με κεφάλι Ινδιάνου.

Η ονομασία Χιλιαδού προέρχεται από το εκκλησάκι και παλιό μοναστήρι, της Παναγίας της Χιλιαδούς. Βρίσκεται στα δεξιά της δροσερής ρεματιάς κατεβαίνοντας λίγο πριν τα βράχια του στομίου. Λέγεται πως ήταν η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα γιορτάζοντας τη νίκη κατά των πειρατών. Κατά τα παλαιότερα χρόνια η Χιλιαδού ήταν ορμητήριο πειρατών. Μάλιστα κάποιοι κάτοικοι της περιοχής περηφανεύονται πως οι πρόγονοί τους ήταν πειρατές.

Aξίζει να βρεθείτε στη Χιλιαδού στη γιορτή του καλαμαριού, που γίνεται κάθε χρόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Iουλίου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 22280 51220           (+30) 22280 71111          (+30) 22210 80631                (+30) 22280 22222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP