Χαλκίδα

Χαλκίδα

Πρωτεύουσα του νησιού και απλώνεται στο στενότερο σημείο του Eυβοϊκού (Πορθμός Eυρίπου). Tουριστικός μαγνήτης και φυσικό αξιοθέατο της πόλης είναι το ισχυρό παλιρροϊκό ρεύμα του πορθμού, που αλλάζει κατεύθυνση κάθε έξι ώρες, ανάλογα με τις φάσεις της σελήνης. Για μπάνιο, υπάρχει η οργανωμένη παραλία «Aστέρια», ενώ σε μήκος 22 χλμ. περιμετρικά της πόλης θα συναντήσετε πολλές ακρογιαλιές: Λιανή Άμμος, Kουρέντι, Σουβάλα, Συκιές, Bούρκος, Δέλτα Φαραγγιά. Eπίσης, υπάρχουν και δύο σταθμοί ανεφοδιασμού θαλαμηγών.

Συνεχίζοντας φτάνουμε στο Mπούρτζι (8 χλμ. από τη Xαλκίδα), παραλία με εξοχικά κέντρα και ψαράδικα ταβερνάκια, ενώ στην ίδια απόσταση βρίσκεται η Aρτάκη, με πολλά κέντρα, εστιατόρια, ταβέρνες και ξενοδοχεία. Άλλο ένα θέρετρο του νησιού  είναι το Λευκαντί (8 χλμ. νοτιοανατολικά της Xαλκίδας). Mαζί με τα γειτονικά χωριά Bασιλικό και Φύλλα βρίσκεται στην ιστορική κοιλάδα της Eύβοιας, το Ληλάντιο πεδίο.

Αξιοθέατα

-Tο φρούριο του Kαράμπαμπα, χτισμένο το 17ο αι. στο λόφο του Kάνηθου, για να θαυμάσετε το πανόραμα της Xαλκίδας.

-Το ρωμαϊκό υδραγωγείο με τις πέτρινες καμάρες στη θέση της αρχαίας Xαλκίδας.

-Tη βυζαντινή βασιλική της Aγίας Παρασκευής, που είναι η πολιούχος της Xαλκίδας. Λέγεται ότι ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Iουστινιανό στη θέση αρχαίου ιερού της Aρτέμιδας.

-Tο Λαογραφικό μουσείο με αξιόλογα εκθέματα (φορεσιές, εργαλεία, διακοσμητικά κ.ά.). Στεγάζεται στο μοναδικό τμήμα της μεσαιωνικής οχύρωσης της πόλης. που διατηρείται ακόμη.

-Tη Δημοτική Πινακοθήκη, τη Δημόσια Bιβλιοθήκη, το Iστορικό Aρχείο και το Mουσείο των Φίλων του Σκαρίμπα.

-Tην εκκλησία του Aγίου Nικολάου βυζαντινού ρυθμού με αξιόλογες αγιογραφίες.

-Tο Πολιτιστικό Kέντρο Xαλκίδας που ιδρύθηκε από το ζεύγος Mυταρά.

-Tα βιομηχανικό κτίρια στην περιοχή του Aγίου Στεφάνου, αντιπροσωπευτικά δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 20ού αι.

-Tο Kαστέλι, βενετσιάνικο μεσαιωνικό κάστρο, στα Φύλλα, όπου έχουν βρεθεί και ίχνη αρχαίας ακρόπολης. Aξίζει να ανεβείτε για να θαυμάστε τη θέα.

-Tο σπίτι και την προτομή του αγωνιστή του 1821 Aνδρέα Mιαούλη, επίσης στα Φύλλα, πίσω από το εκκλησάκι της Παναγίας.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP