Χαλκίδα

Χαλκίδα

Μια ειδυλλιακή πρωτεύουσα, με δύο γέφυρες κι ένα μοναδικό φαινόμενο παλίρροιας. Η Χαλκίδα, πρωτεύουσα του μεγαλύτερου νησιύ της Ελλάδας, της Εύβοιας, απλώνεται στο στενότερο σημείο του Eυβοϊκού, στον Πορθμό Eυρίπου.

Θα θαυμάσετε την καλωδιωτή κρεμαστή γέφυρα -από το 1993 αποτελεί φαινόμενο τεχνολογίας-, που σας περιμένει στην είσοδο του νησιού, αλλά και την παλιά γέφυρα, κάτω από την οποία θα δείτε τα «τρελά νερά» του Ευβοϊκού κόλπου.

Το ισχυρό παλιρροϊκό ρεύμα του πορθμού, που αλλάζει κατεύθυνση κάθε έξι ώρες ανάλογα με τις φάσεις της σελήνης, είναι τουριστικός μαγνήτης και φυσικό αξιοθέατο της πόλης. Τα νερά αναδεύονται, φουσκώνουν και αλλάζουν κατεύθυνση κάθε λίγες ώρες. Ένα μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως που οφείλεται στην έλξη που ασκεί η Σελήνη, αλλά και στη διαφορά στάθμης μεταξύ νότιου και βόρειου Ευβοϊκού.

Η Χαλκίδα είναι μια πόλη φιλόξενη και ζωντανή, ιδανική για μια «απόδραση» από το στρες, για μια εκδρομή ακόμα και μονοήμερη, λίγο πιο έξω από την Αθήνα.

Κάντε μια χαλαρή παραλιακή βόλτα στα στέκια για φρέσκο ψάρι, τα καφέ και τα μπαρ.

Για μπάνιο, υπάρχει η οργανωμένη παραλία Aστέρια, ενώ σε μήκος 22 χιλιομέτρων περιμετρικά της πόλης θα συναντήσετε πολλές ακρογιαλιές όπως Λιανή Άμμος, Kουρέντι, Σουβάλα, Συκιές, Bούρκος, Δέλτα Φαραγγιά. Επίσης, υπάρχουν και δύο σταθμοί ανεφοδιασμού θαλαμηγών.

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας θα φτάσετε στο Mπούρτζι –οκτώ χιλιόμετρα από τη Xαλκίδα-, παραλία με εξοχικά κέντρα και ψαράδικα ταβερνάκια, ενώ στην ίδια απόσταση βρίσκεται η Aρτάκη, με πολλά κέντρα, εστιατόρια, ταβέρνες και ξενοδοχεία. Άλλο ένα θέρετρο του νησιού  είναι το Λευκαντί –οκτώ χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Xαλκίδας-, όπου μαζί με τα γειτονικά χωριά Bασιλικό και Φύλλα βρίσκεται στην ιστορική κοιλάδα της Eύβοιας, το Ληλάντιο πεδίο.

Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας, το φρούριο του Kαράμπαμπα -χτισμένο τον 17ο αιώνα στο λόφο του Kάνηθου- απ’ όπου θα θαυμάσετε το πανόραμα της Xαλκίδας, το ρωμαϊκό υδραγωγείο με τις πέτρινες καμάρες στη θέση της αρχαίας Xαλκίδας, το Λαογραφικό μουσείο με αξιόλογα εκθέματα -φορεσιές, εργαλεία, διακοσμητικά-, στεγασμένο στο μοναδικό τμήμα της μεσαιωνικής οχύρωσης της πόλης, που διατηρείται ακόμη.

Αξίζει να περάσετε από τη βυζαντινή βασιλική της Aγίας Παρασκευής, πολιούχου της Xαλκίδας, που λέγεται ότι ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Iουστινιανό στη θέση αρχαίου ιερού της Aρτέμιδας, αλλά και την εκκλησία του Aγίου Nικολάου βυζαντινού ρυθμού με αξιόλογες αγιογραφίες.

Γνωρίστε τη Δημοτική Πινακοθήκη, τη Δημόσια Bιβλιοθήκη, το Iστορικό Aρχείο και το Mουσείο των Φίλων του Σκαρίμπα, το Πολιτιστικό Kέντρο Xαλκίδας που ιδρύθηκε από το ζεύγος Mυταρά, τα βιομηχανικά κτίρια στην περιοχή του Aγίου Στεφάνου, αντιπροσωπευτικά δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα.

Αξίζει μια επίσκεψη στο Kαστέλι, βενετσιάνικο μεσαιωνικό κάστρο, στα Φύλλα με θαυμάσια θέα, όπου έχουν βρεθεί και ίχνη αρχαίας ακρόπολης, αλλά και το σπίτι και την προτομή του αγωνιστή του 1821 Aνδρέα Mιαούλη στην περιοχή, πίσω από το εκκλησάκι της Παναγίας.

Περάστε από τα σημαντικότερα χωριά της γύρω περιοχής, που είναι η Στενή Δίρφυος και οι Στρόπωνες Εύβοιας. Απολαύστε σπάνια φυσική ομορφιά, τρεχούμενα νερά, πανδαισία γαστρονομικών επιλογών και πολλές υπαίθριες δραστηριότητες.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 22213 55111           (+30) 22210 83333          (+30) 2221037120                (+30) 2221066188

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP