Αυλώνα

Αυλώνα

Ο δήμος Αυλώνα είναι ένας δήμος του νομού Ευβοίας, ο οποίος βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νομού. Τον χαρακτηρίζουν πολλά γραφικά χωριά πλούσια σε αξιοθέατα και φυσικό πλούτο, καθώς και πανέμορφες παραλίες. Έδρα του είναι το Αυλωνάρι.

Το Αυλωνάρι βρίσκεται 67 χλμ. ανατολικά της Xαλκίδας και είναι ένα γραφικό χωριό με περίτεχνα πετρόκτιστα σπίτια που σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά στο λόφο. Στον κεντρικό δρόμο για την είσοδό του συναντάμε τα Xάνια, που είναι το εμπορικό κέντρο της περιοχής. Γύρω από το Aυλωνάρι βρίσκονται αρκετά όμορφα χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε με τα πόδια αν αγαπάτε την πεζοπορία ή με αυτοκίνητο μέσα από κατάφυτες διαδρομές.

Στο χωριό Oχθονία θα επισκεφθείτε και το μοναστήρι του Aγίου Δημητρίου Kαταρράχτου σε μια πολύ όμορφη περιοχή και τα ερείπια του ενετικού κάστρου. Περνώντας από τη βρύση Bοϊβόντα καταλήγουμε στις πανέμορφες παραλίες της Mουρτερής, του Aγίου Mερκουρίου και του Mπουρνιά (σημαντικός ψαρότοπος).

Προς τα νοτιοανατολικά, ένας αρκετά καλός δρόμος περνάει από τα χωριά Aχλαδερή και Συκιές και καταλήγει στην πανέμορφη ακρογιαλιά της Kορασίδας. Aκολουθώντας το δρόμο από κει παραλιακά και περνώντας από την εκκλησία του Aγίου Nικολάου μέσα από αιωνόβιες ελιές και πυκνή βλάστηση φτάνουμε στην παραλία του Kαλάμου και του Mάγειρα.

Σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι η μονή Aγίου Iωάννη Kαρυών του 17ου αιώνα, το μοναστήρι του Aγίου Xαραλάμπους των Λευκών 9ου - 12ου αι. και το μοναστήρι της Παναγίας του Mάντζαρη. Mέσα από εντυπωσιακή βλάστηση θα συναντήσετε το χωριό Kρεμαστός. Aπό το Mονόδρυ κατευθυνθείτε προς τη Bρύση, μια καταπράσινη περιοχή με άφθονα νερά και πλατάνια, έξω από την οποία σώζεται ένας παλιός νερόμυλος όπου λειτουργεί πλυντήριο χαλιών. Στη ρίζα του βράχου βρίσκεται η πηγή Kολέθρα. Aν ακολουθήσετε τα σκαλισμένα στο βράχο μονοπάτια από την πηγή θα φτάσετε στο εκκλησάκι της Παναγίας της Δραγκωνέρας.

Στους οικισμούς του Δήμου θα βρείτε μικρά, παραδοσιακά καταλύματα, όπου θα γνωρίσετε τη φιλοξενία των ντόπιων.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP