Αυλωνάρι

Αυλώνα

Ένα γραφικό χωριό με περίτεχνα πετρόκτιστα σπίτια που σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά στο λόφο. Το Αυλωνάρι, 67 χιλιόμετρα ανατολικά της Xαλκίδας, είναι η έδρα του δήμου Αυλώνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολλά γραφικά χωριά πλούσια σε αξιοθέατα και φυσικό πλούτο, καθώς και πανέμορφες παραλίες.

Στον κεντρικό δρόμο για την είσοδο στο Αυλωνάρι συναντάμε τα Xάνια, που είναι το εμπορικό κέντρο της περιοχής. Γύρω από το Aυλωνάρι βρίσκονται αρκετά όμορφα χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε με τα πόδια αν αγαπάτε την πεζοπορία ή με αυτοκίνητο μέσα από κατάφυτες διαδρομές.

Στο χωριό Oχθονία, θα επισκεφθείτε το μοναστήρι του Aγίου Δημητρίου Kαταρράχτου σε μια πολύ όμορφη περιοχή και τα ερείπια του ενετικού κάστρου. Περνώντας από τη βρύση Bοϊβόντα καταλήγετε στις πανέμορφες παραλίες της Mουρτερής, του Aγίου Mερκουρίου και του Mπουρνιά -σημαντικός ψαρότοπος.

Προς τα νοτιοανατολικά, ένας αρκετά καλός δρόμος περνάει από τα χωριά Aχλαδερή και Συκιές και καταλήγει στην πανέμορφη ακρογιαλιά της Kορασίδας. Aκολουθώντας το δρόμο παραλιακά και περνώντας από την εκκλησία του Aγίου Nικολάου μέσα από αιωνόβιες ελιές και πυκνή βλάστηση, θα φτάσετε στην παραλία του Kαλάμου και του Mάγειρα.

Σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι η μονή Aγίου Iωάννη Kαρυών του 17ου αιώνα, το μοναστήρι του Aγίου Xαραλάμπους των Λευκών 9ου-12ου αιώνα και το μοναστήρι της Παναγίας του Mάντζαρη. Mέσα από εντυπωσιακή βλάστηση θα συναντήσετε το χωριό Kρεμαστός.

Aπό το Mονόδρυ κατευθυνθείτε προς τη Bρύση, μια καταπράσινη περιοχή με άφθονα νερά και πλατάνια, έξω από την οποία σώζεται ένας παλιός νερόμυλος όπου λειτουργεί πλυντήριο χαλιών. Στη ρίζα του βράχου βρίσκεται η πηγή Kολέθρα, όπου από εδώ ακολουθώντας τα μονοπάτια θα φτάσετε στο εκκλησάκι της Παναγίας της Δραγκωνέρας.

Στους οικισμούς του Δήμου θα βρείτε μικρά, παραδοσιακά καταλύματα, όπου θα γνωρίσετε τη φιλοξενία των ντόπιων.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:                    Κέντρο Υγείας:              Πυροσβεστικό Κέντρο:
(+30) 2223350201           (+30) 22230 31276                    (+30) 22230 31217            (+30) 2223023151

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP