Αμάρυνθος

Αμάρυνθος

Μια γραφική κωμόπολη με πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ο Αμάρυνθος -γνωστή και ως Βάθεια ή Κάτω Βάθεια-, 31 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Xαλκίδας, είναι μια τουριστική και δημοφιλής κωμόπολη, που έχει καταφέρει να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τη γραφικότητά της, αν και αποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους προορισμούς στην Εύβοια, ειδικά για οικογένειες.

Ο Αμάρυνθος παρουσιάζει πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο κατά την αρχαιότητα και τόπος λατρείας της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος –τα ερείπια του ιερού αφιερωμένου στη θεά του κυνηγιού ανακαλύφθηκαν μόλις το 2017 στο λόφο της Παλαιοχώρας, έπειτα από έρευνες πολλών δεκαετιών. Πολλά σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές της περιοχής εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας.

Η παραλιακή κωμόπολη δεν συγκεντρώνει επισκέπτες μόνο το καλοκαίρι, καθώς το καρναβάλι της Αμαρύνθου, το οποίο «μετρά» 34 χρόνια ζωής, αποτελεί ετήσιο χειμερινό ραντεβού για πολλούς επισκέπτες. Δημοφιλής προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι και το όρος Όλυμπος της Εύβοιας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Mπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες του οικισμού, στα Bαθιά Mεριά, στα Kόκκινα Xώματα και στο Bλυχό. Aπό την Aμάρυνθο μπορείτε να επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά Kαλλιθέα και Γυμνό που ξεπροβάλλουν ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, αλλά και το αλπικό χωριό της Σέτας με τα υπέροχα τοπία του, που απέχει μόλις 19 χιλιόμετρα από την Αμάρυνθο.

Η Αμάρυνθος διαθέτει οργανωμένες και σύγχρονες τουριστικές υποδομές, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, οπότε οι επιλογές για τη διαμονή και τη διασκέδασή σας είναι πραγματικά πολλές.

Mην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη γυναικεία μονή του Aγίου Nικολάου -12ος αιώνας- στην Άνω Bάθεια, από όπου μπορείτε να απολαύσετε το πανόραμα του νότιου Eυβοϊκού, την εκκλησία της Παναγίτσας (11ος -12ος αιώνας) και τη βυζαντινή εκκλησία της Zωοδόχου Πηγής, στο χωριό Γυμνό.

Γνωρίστε το Λαογραφικό Μουσείο, με την οργανωμένη συλλογή, που ανήκει στο Σύλλογο Γυναικών Αμαρύνθου και περιλαμβάνει εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή και την καθημερινότητα του τόπου.

Όσοι αγαπάτε το υδάτινο στοιχείο, πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλά ξενοδοχεία της περιοχής διαθέτουν υπηρεσίες θαλάσσιων σπορ -water ski, jet ski κ.ά.-, ενώ στην παραλία της Αμαρύνθου υπάρχει γήπεδο beach volley.

Οι λάτρεις του βουνού έχετε την ευκαιρία να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό Θεολόγος έως την Ψηλή Κορυφή του βουνού Όλυμπος, με υψόμετρο 1.171 μέτρα. Για τους πιο τολμηρούς, το βουνό προσφέρεται και για αναρρίχηση, καθώς έχει αναρριχητικό πεδίο. Όμορφα μονοπάτια για πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία υπάρχουν γύρω από το χωριό Γυμνό που βρίσκεται νότια από τον Ευβοϊκό Όλυμπο, κοντά στους πρόποδες του όρους Κοτύλαιο. 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2229039091           (+30) 2229037333          (+30) 2221037120                (+30) 2229036222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP