Ήπειρος

Ήπειρος

Σταυροδρόμι πολιτισμών και τοπίων, παραδοσιακά χωριά και γεύσεις διαχρονικές. Μια μοναδική φύση που «φιλοξενεί» οροσειρές, φαράγγια, σπάνια ζώα και φυτά, λίμνες, ποτάμια, άγρια βουνά, κρυφοί κολπίσκοι και δαντελωτές παραλίες με άμμο. Η Ήπειρος με τα χίλια πρόσωπα θα σας καλωσορίσει στα επιβλητικά τοπία της.

 

Οι προορισμοί της πολλοί και διαφορετικοί, σας παρέχουν μια πληθώρα επιλογών, από τα γραφικά Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο και τα Τζουμέρκα, μέχρι τα όμορφα Ιωάννινα και τα καλοκαιρινά κοσμικά «στέκια» Πάργα και Σύβοτα.

Ένας μοναδικός προορισμός, στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας στα σύνορα με την Αλβανία, που δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος, ανατολικά συνορεύει με την Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενώ νότια εκτείνεται μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο και το Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Εκτός από την επιβλητική οροσειρά της Πίνδου και τις αμέτρητες βουνοκορφές της Ηπείρου, θα γνωρίσετε ειδυλλιακές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά και φόντο τα κατάφυτα τοπία. Πανέμορφες παραλίες από την Πρέβεζα ως την Πάργα και τα Σύβοτα, με όμορφους κολπίσκους που μπορείτε να τους ανακαλύψετε με βάρκα, ενώ στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας θα δείτε την μαγευτική αμμουδιά να συναντά μια λιμνοθάλασσα.

Επισκεφθείτε το Μέτσοβο, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα και τα πανέμορφα και πασίγνωστα Ζαγοροχώρια, ένα σύμπλεγμα 48 χωριών χτισμένων αμφιθεατρικά στην ευρύτερη ορεινή περιοχή της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου. Σε κοντινή απόσταση, μπορείτε να διασχίσετε το Φαράγγι του Βίκου, το δεύτερο βαθύτερο στον κόσμο που φιλοξενεί 1.700 είδη χλωρίδας και 182 είδη πανίδας.

Η γεωμορφολογία της χαρακτηρίζεται από το ορεινό ανάγλυφο και την αφθονία των επιφανειακών υδάτων με αποτέλεσμα να υπάρχουν άφθονα δάση, μοναδική χλωρίδα και πανίδα και σπάνια φυσική ομορφιά. Διαθέτει εθνικούς δρυμούς και υδροβιότοπους ενώ το υπέδαφος είναι πλούσιο σε μη μεταλλικά ορυκτά.

Γνωρίστε τις μαγευτικές Δρακολίμνες σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, που αποτελούν υπολείμματα των παγετώνων. Στον Σμόλικα και στην Γκαμήλα θα βρείτε τις μεγαλύτερες.

Η Ήπειρος είναι ένας τόπος με απίστευτα πλούσια ιστορία, όπου θα συναντήσετε τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, την αρχαία Νικόπολη, το ξακουστό στον αρχαίο κόσμο Νεκρομαντείο Εφύρας, θα επισκεφτείτε τα πέτρινα γεφύρια της Πλάκας, της Κόνιτσας, και φυσικά στο πιο φημισμένο, το γεφύρι της Άρτας. Στα πανέμορφα και πλούσια σε ιστορία Ιωάννινα θα δείτε το κάστρο, το Βυζαντινό Μουσείο του Ιτς Καλέ, τα οκτώ μοναστήρια στο Νησί της λίμνης, χτισμένα τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο.

Στην Ήπειρο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γευτείτε απίστευτα προϊόντα και τοπικές συνταγές. Είναι φημισμένη για τα γαλακτοκομικά της, όπως ηπειρώτικη φέτα, γαλοτύρι, κεφαλοτύρι, βλαχοτύρι, ξινόγαλο, ξινομυζήθρα, αλλά και το κρέας της με συνταγές όπως κλέφτικο και αρνί με λάπαθα. Κάθε περιοχή αποτελεί έναν γαστρονομικό «παράδεισο» με τις δικές της σπεσιαλιτέ, όπως γαρίδες στον Αμβρακικό, τυροκομικά προϊόντα, ζυμαρικά, κρασί στο Μέτσοβο, βατραχοπόδαρα και παραδοσιακά γλυκά στα Ιωάννινα. Ονομαστά είναι τα κρασιά Ζίτσα, αλλά και το νερό Βίκος και Τζουμέρκα.

Η περιοχή αποτελείται από τους νομούς Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας και έχει συνολικό πληθυσμό 336.392 κατοίκους με 57 δήμους και 19 κοινότητες.

Η Περιφέρεια έχει μεγάλο ποσοστό ορεινών εκτάσεων που καλύπτουν το 77% της συνολικής έκτασής της. Από το σύνολο των δήμων και κοινοτήτων (566) που υπάρχουν στην Περιφέρεια Ηπείρου, το 66,6% ανήκει σε ορεινές περιοχές (377), ενώ το 33,4% του πληθυσμού κατοικεί σε ορεινές περιοχές.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2651364209 2           (+30) 26514-40600          (+30) 26510 26222                (+30) 2681022222

Ζήστε την εμπειρία σας στην Ήπειρο

Ήλιος & Θάλασσσα

Περισσότερα

Θεματικές Διαδρομές

Περισσότερα

Τέχνη & Πολιτισμός

Περισσότερα

Υγεία & Ευεξία

Περισσότερα

Προσκυνηματικός Τουρισμός

Περισσότερα

Γαστρονομία

Περισσότερα

Γάμοι & Γαμήλια ταξίδια

Περισσότερα

Αθλητισμός & Προπόνηση

Περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση

Περισσότερα

ADVERTISEMENT

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαμονή

Φαγητό

Εκδρομές

Διαμονή

Παραλίες

Αξιοθέατα

Διαμονή

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP