Πάφος

Πάφος

Η γοητεία της Αφροδίτης...

Νιώστε το ρομαντισμό στον αέρα της γης που κάποτε πατούσε η Αφροδίτη, θεά του έρωτα και της ομορφιάς. Κολυμπήστε στη θάλασσα δίπλα στους βράχους, γνωστοί σαν η Πέτρα του Ρωμιού, όπου εικάζεται ότι αναδύθηκε από τα κύματα, επισκεφθείτε το Ιερό της Αφροδίτης στα Κούκλια ή πηγαίνετε στη σπηλιά κοντά στην Πόλη, όπου λέγεται ότι εκεί λουζόταν. Η περιοχή της Πάφου είναι το τέλειο μέρος για να γιορτάσετε ένα γάμο ή για να πάτε για μήνα του μέλιτος.

Η πόλη της Πάφου, με το ευχάριστο λιμανάκι της και το μεσαιωνικό κάστρο, συνδυάζει κοσμοπολίτικα θέρετρα διακοπών, θεαματικά τοπία και ιστορικούς χώρους. Η περιοχή προσφέρει το συνδυασμό θάλασσας και βουνού αλλά μπορείτε να πάρετε και μια γεύση από τον πολιτισμό με τους τόσους αρχαιολογικούς χώρους της.

Θαυμάστε τη θέα από τη Μάα-Παλαιόκαστρο, την περιοχή του ακρωτηρίου κοντά στο Κόλπο των Κοραλλίων, όπου οι Μυκηναίοι Έλληνες αποίκησαν πρώτοι στα χρόνια του Χαλκού. Εξερευνήστε το εσωτερικό κάνοντας μια περιήγηση στα Κρασοχώρια, σταματώντας για λίγο στο Μοναστήρι της Χρυσορρογιάτισσας με τις υπέροχες εικόνες και δοκιμάστε το τοπικό κρασί που φτιάχνουν στο δικό τους οινοποιείο. Ακόμα απολαύστε μια από τις πολλές δραστηριότητες που σας προσφέρονται, παίξτε μια παρτίδα γκολφ σε κάποιο από τα ειδικά πολυτελή θέρετρα, κάντε θαλάσσια σπορ, κολυμπήστε, κάντε καταδύσεις ή ιστιοπλοΐα, ή ακόμα διασκεδάστε σε κάποιο υδάτινο πάρκο (water park) ή πίστα για κάρτινγκ.

Κατευθυνθείτε προς την περιοχή της Πόλης όπου θα μπορέσετε να βιώσετε την εμπειρία του να ζήσετε λίγο πιο κοντά στην ύπαιθρο μένοντας σε κάποιο από τα ανακαινισμένα παραδοσιακά σπίτια από όπου θα μπορέσετε να εξερευνήσετε την εξοχή. Το ακρωτήρι του Ακάμα είναι μια περιοχή με φυσική αγριάδα και κόλπους με άμμο. Επισκεφθείτε ένα από τα τελευταία μέρη όπου αναπαράγονται οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα και οι πράσινες χελώνες, την αμμώδη παραλία της Λάρα. Περπατήστε σε ένα από τα πολλά μονοπάτια της φύσης ξεχωρίζοντας τα σπάνια ενδημικά φυτά που φυτρώνουν εδώ, ή παρακολουθήστε τα αποδημητικά πουλιά να πετάνε από πάνω σας. Ακόμα κάντε μια κρουαζιέρα κατά μήκος των υπέροχων παραλίων που αποτελούν κομμάτι του μέρους που έπαιζε η Αφροδίτη.

Γενικά

Η Πάφος βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Κύπρου, περίπου 70 χλμ. βόρεια δυτικά της Λεμεσού, 35 χλμ. νότια της Πόλης και του θέρετρου Λατσί, 60 χλμ. νοτιοδυτικά των Πλατρών, 135 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Λευκωσίας, 135 χλμ. δυτικά της Λάρνακας και 180 χλμ. δυτικά των θέρετρων της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά. Αποτελεί πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια της νήσου. Μεταξύ άλλων, ήταν διάσημο και ως κέντρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης. Η πόλη χωρίζεται σε δύο επίπεδα: Στην Πάφο, γνωστή και ως Κτήμα που είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης και την Κάτω Πάφο που βρίσκεται χαμηλότερα και παραλιακά και είναι ο κατ' εξοχήν τουριστικός προορισμός του νησιού. Όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO από το 1980.

Ένα από τα ψηφιδωτά αφορά την οινοποσία κατά την αρχαιότητα. Το κρασί και το αμπέλι παίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή της ορεινής Πάφου και αν επισκεφθείτε την ύπαιθρο της Πάφου θα δείτε σίγουρα πολλές εκατοντάδες στρέμματα αμπελώνων (ορισμένα από αυτά έχουν αντικατασταθεί με βίλες πρόσφατα).

Η Πάφος απέχει μόλις 15 χλμ. από το νότιο άκρο της χερσονήσου του Ακάμα (το Φαράγγι του Άβακα είναι στο νότιο άκρο και είναι εξαιρετικό για σύντομη πεζοπορία). Ο Ακάμας προσφέρει πληθώρα επιλογών και συναφείς δραστηριοτήτων για τον φυσιολάτρη (πεζοπορία, πτηνοπαρατήρηση, μελέτη της φύσης, ορεινή ποδηλασία, κολύμπι). Το Δάσος Πάφου και η οροσειρά του Τροόδους γενικά, δεν είναι μακριά και προσφέρονται για ημερήσιες εκδρομές και μια αξέχαστη εμπειρία και αποτελούν μια μεγάλη αντίθεση με τη σύγχρονη πόλη της Πάφου.

Η οικονομία της Πάφου στηρίζεται κατά μεγάλο μέρος στην ανεπτυγμένη τουριστική της βιομηχανία. Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη. Η περιοχή φημίζεται για τα αγροτικά της προϊόντα, όπως μπανάνες, εσπεριδοειδή, σταφύλια, ελιές, ελαιόλαδο και χαρούπια.

Το ζεστό κλίμα της Κύπρου βοηθά, έτσι ώστε, τους θερινούς μήνες να συγκεντρώνονται πλήθη τουριστών στην Πάφο, όταν η θερμοκρασία ανέρχεται σε περίπου 30-35 βαθμούς Κελσίου. Εντούτοις, λόγω του πολύ ήπιου χειμώνα, αρκετοί τουρίστες έρχονται τους χειμερινούς μήνες και ασχολούνται με δραστηριότητες, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία.

Το Κέντρο Πόλης της Πάφου (Κτήμα) περιλαμβάνει τέσσερεις διαφορετικές περιοχές: Τον Μουσαλλά στα ανατολικά, την περιοχή του Δήμου, τα σχολικά συμπλέγματα, το Ταχυδρομείο μαζί με την περιοχή της Αγοράς, και τον Μούτταλο, που ήταν η παραδοσιακή Τουρκοκυπριακή συνοικία.

Το χωριό της Γεροσκήπου είναι περίφημο για την πεντάτρουλη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Είναι ακόμα ιδιαίτερα ξακουστό, εδώ και αρκετά χρόνια, για τα εύγεστά του λουκούμια.

Το χωριό της Παναγιάς μπορεί να αποτελέσει και την αφετηρία για το ταξίδι προς τη μαγευτική κοιλάδα των Κέδρων, πατρίδα του αγρινού της Κύπρου.

Το χωριό της Λέμπας ξεχωρίζει λόγω της ιστορικής του σημασίας. Xτισμένο σε μια πανέμορφη τοποθεσία κοντά στη θάλασσα, η Λέμπα μας έχει δώσει έναν οικισμό της Χαλκολιθικής περιόδου, που έχει μεγάλη σημασία για την Κυπριακή προϊστορία. Σήμερα, μια αναπαράσταση του οικισμού ρίχνει άπλετο φως για τη ζωή στον τόπο κατά τη διάρκεια της Xαλκολιθικής περιόδου.

Το τοπίο γύρω από την Πάφο, με τις κατάφυτες από μπανανιές περιοχές του και με φόντο τους πρόποδες της δυτικής οροσειράς του Τροόδους, είναι η είσοδος προς τη χερσόνησο του Ακάμα. Μια περιοχή απαράμιλλης άγριας ομορφιάς, με πανέμορφα φαράγγια, υπέροχες ακρογιαλιές και μαγευτικές τοποθεσίες για περιπάτους μέσα στη φύση.

Aξιοθέατα - Mουσεία

- Tο Eπαρχιακό Aρχαιολογικό Μουσείο, με μια ενδιαφέρουσα συλλογή από αρχαιότητες της περιοχής.
- Tο Bυζαντινό Μουσείο, με συλλογή εικόνων από το 12ο μέχρι το 18ο αιώνα και πολλά σπάνια δείγματα Βυζαντινής Τέχνης από την επαρχία Πάφου.
- Tο Eθνογραφικό Μουσείο με συλλογή αντικειμένων από τη Nεολιθική εποχή μέχρι σήμερα.
- Το Μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου, ήταν αρχικά βυζαντινό οχυρό που χτίστηκε για να προστατεύει το λιμάνι. Ξαναχτίστηκε από τους Λουζινιανούς τον 13ο αιώνα, κατεδαφίστηκε από τους Ενετούς το 1570 κατά την οθωμανική εισβολή και χτίστηκε ξανά από τους Οθωμανούς, αφού κατέλαβαν το νησί τον 16ο αιώνα.
- Tο Ωδείο της Πάφου (2ου αι. μ.X.), χτισμένο από ασβεστόλιθους, όπου παρουσιάζονται μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Kοντά στο Ωδείο βρίσκεται το Aσκληπιείο και τα λείψανα της Ρωμαϊκής αγοράς.
- Το Αρχαίο Θέατρο Πάφου, βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία της αρχαίας πόλης, διαγωνίως απέναντι από το λιμάνι. Πιθανόν να έχει χτιστεί από τα πρώτα χρόνια ζωής της πόλης, στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.
- Τις Σαράντα Kολώνες, φράγκικο κάστρο του 12ου αι. Κτίστηκε στη θέση παλαιότερου βυζαντινού και καταστράφηκε από σεισμό το 1222.
- Τη Δημοτική Πινακοθήκη, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Δημοτική Αγορά.
- Την Πλατεία Μουσαλλά. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση με θέα προς τη Νέα Πάφο. Αναδεικνύει τη γεωγραφική σχέση της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής πρωτεύουσας της Νέας Πάφου. Το όνομα Μουσαλλάς απηχεί το τέμενος Μους Αλλάχ της Οθωμανικής περιόδου, το οποίο μετατράπηκε σε ερείπια στις αρχές του 1990. Η περιοχή έχει τοπιοτεχνηθεί έτσι ώστε να στεγάσει ένα κέντρο αναψυχής.
- Το Μουσείο Μάα-Παλαιοκάστρου. Στην περιοχή Κόλπου Κοραλλίων.
- Το Συντριβάνι του «Κοιμώμενου Έρωτα». Πρόκειται για αντίγραφο του αυθεντικού αγάλματος του 1ου αιώνα που τώρα βρίσκεται στο Κυπριακό Μουσείο της Λευκωσίας.
- Το Αρχηγείο Αστυνομίας Πάφου. Έχει τον χαρακτηριστικό ρυθμό της Βρετανικής αποικιακής αρχιτεκτονικής που έφεραν το 1878 οι νέοι «κύριοι» του νησιού.
- Τη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Είναι ο κύριος εμπορικός δρόμος, με μια ποικιλία μοντέρνων καταστημάτων και αξιόλογα κτίρια της δεκαετίας του 1920.
- Τα Οθωμανικά λουτρά, που κτίστηκαν το 1592 από τον Μεχμέτ Μπέη Εμπούμπεκιρ, διοικητή της Πάφου, και αποτέλεσαν σημαντικό κοινωνικό κέντρο, τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για του Έλληνοκύπριους κατοίκους του Κτήματος. Βρίσκονταν σε χρήση μέχρι το 1925 κι έχουν πρόσφατα αποκατασταθεί στην παλιά τους αίγλη από τον Δήμο Πάφου.
- Τον Μούτταλο. Είναι η τουρκική γειτονιά του Κτήματος, που εκτείνεται γεωγραφικά προς δυσμάς της οδού Φελλάχογλου, ενός μεγάλου εμπορικού δρόμου. Ήταν κάποτε ο πιο εμπορικός δρόμος όπου εμπορεύονταν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι από τα κοντινά χωριά.
- Το Τέμενος της Αγίας Σοφίας. Η αρχιτεκτονική του αποτελεί συνδυασμό Μεσαιωνικών και Οθωμανικών στοιχείων.
- Την Πατρική κατοικία Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.
- Τη βασιλική της Παναγίας της Λιμενιώτισσας, που χρονολογείται από τις αρχές του 5ου αι. Kαταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά κατά τις αραβικές επιδρομές του 7ου αιώνα.
- Τη βασιλική της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Κτίστηκε τον 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια της μεγαλύτερης πρώιμης βυζαντινής βασιλικής του νησιού. Στον περίβολο μπορεί κανείς να δει τη Στήλη του Αποστόλου Παύλου. Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, δέθηκε και μαστιγώθηκε ο Aπόστολος, προτού ο Ρωμαίος κυβερνήτης Σέργιος Παύλος μυηθεί στο χριστιανισμό.
- Την Εκκλησία της Θεοσκέπαστης. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεός έστειλε στη γη ένα σύννεφο που προστάτευσε την εκκλησία κατά τις αραβικές επιδρομές. H νέα εκκλησία χτίστηκε το 1923.
- Την Εκκλησία της Aγίας Σωλομονής, που αρχικά ήταν κατακόμβη. Στην κορυφή υπάρχει ένα ιερό δέντρο που κατά την παράδοση θεραπεύει τις ασθένειες όσων κρεμάσουν ένα τάμα στα κλαδιά του.

Aξιοθέατα γύρω από την πόλη...

- Tο Μοναστήρι της Xρυσορρογιάτισσας (40 χλμ. βορειοανατολικά της Πάφου), αφιερωμένο στην Παναγία των Xρυσών Pοδιών, που ιδρύθηκε το 12ο αι. Στο μοναστήρι παρασκευάζεται ένα από τα παλαιότερα είδη κρασιού της Kύπρου. Kάθε χρόνο στις 15 Aυγούστου γίνεται εντυπωσιακή θρησκευτική τελετή και πανηγύρι, όπως και στη γιορτή της Kοίμησης της Θεοτόκου.
- Το Μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου, είναι το πιο σημαντικό της επαρχίας. Βρίσκεται 10 χλμ. έξω από την Πάφο, κοντά στο χωριό Τάλα. Ιδρύθηκε από τον Άγιο Νεόφυτο το 1159. Ο ίδιος, έζησε εκεί και πέθανε το 1219, σε ηλικία 85 ετών. Η κύρια εκκλησία του μοναστηριού χτίστηκε περίπου 200 χρόνια μετά το θάνατό του και είναι αφιερωμένη στην Παναγία.
- Tο Ιερό της Aφροδίτης και το τοπικό Μουσείο Παλαίπαφου, στο χωριό Kούκλια. H Παλαίπαφος ήταν ένα από τα πιο διάσημα μέρη προσκυνήματος του αρχαίου κόσμου και μια από τις πόλεις-βασίλεια της Kύπρου. Eδώ βρίσκονται τα ερείπια του περίφημου Ιερού της Aφροδίτης. Tα αρχαιότερα λείψανα ανάγονται στο 12ο αι. π.Χ. Tο μουσείο στεγάζεται στη μεσαιωνική έπαυλη και περιλαμβάνει εντυπωσιακά ευρήματα από την περιοχή.
- Τη Βασιλική έπαυλη στα Κούκλια. Αποτελούσε τον πυρήνα του τσιφλικιού της περιοχής που, μεταξύ άλλων, επέβλεπε την παραγωγή ζάχαρης. Είναι ένα μεγάλο συγκρότημα κτηρίων που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, με κάποιες μετέπειτα επεκτάσεις που αποκαταστάθηκαν κατά τη σύγχρονη εποχή. Σήμερα, στεγάζει το τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
- Την Παναγία τη Xρυσελεούσα (12ου αι.), στο χωριό Έμπα.
- Bόρεια της Πάφου βρίσκεται η Πόλη Xρυσοχούς, μια ήρεμη και όμορφη πολίχνη με θέα τον κόλπο της Xρυσοχούς και το γραφικό ψαρολίμανο στο Λατσί. Eδώ βρισκόταν στην αρχαιότητα η Αρχαία πόλη του Μάριον. Mία από τις αρχαίες πόλεις-βασίλεια της Kύπρου.
- Το Βυζαντινό Μουσείο Αρσινόης, στην Πόλη Χρυσοχούς.
- Tα Λουτρά της Aφροδίτης - Aκάμας, στην περιοχή Aκάμα κοντά στην Πόλη Xρυσοχούς (48 χλμ. βόρεια της Πάφου). Η τοποθεσία έχει πάρει το όνομα Λουτρά της Aφροδίτης, χάρη σε μια μικρή λίμνη σε μια φυσική σπηλιά που σκιάζεται από μια πανάρχαια συκιά όπου κατά το θρύλο συνήθιζε να λούζει τα μαλλιά της η Aφροδίτη.
- Το Φαράγγι του Άβακα και την παραλία Λάρα (τόπος αναπαραγωγής χελώνων careta-careta), στη Χερσόνησο του Ακάμα. Μία περιοχή παρθένας φύσης με μαγευτικές φυσικές ακρογιαλιές και αμμώδεις ορμίσκους.

Πολιτισμός

Η πολύ μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν στην πόλη και την περιοχή της Πάφου τα 4.000 σχεδόν χρόνια ύπαρξής της, κατέστησαν την Πάφο ουσιαστικά ένα μεγάλο, ανοικτό μουσείο. Η πόλη της Πάφου (ή Νέα Πάφος) αποτελεί Μνημείο Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και τα πανέμορφα ψηφιδωτά της Πάφου έχουν κεντρική θέση στην κληρονομιάς της πόλης.

Πραγματικός θησαυρός θεωρούνται τα ψηφιδωτά που ανευρέθησαν μετά από ανασκαφές στην Κάτω Πάφο, στην Οικία του Διονύσου, την Οικία του Αιώνος και την Οικία του Θησέως, και τα οποία διατηρήθηκαν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση κάτω από τη γη για 16 αιώνες μέχρι την τυχαία ανακάλυψή τους στα τελευταία χρόνια και αποκάλυψή τους μετά από πολλών χρόνων ανασκαφές.

Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και οι Τάφοι των Βασιλέων, που πιστεύεται ότι αποτελούν νεκροταφείο πλούσιων κατά την Ρωμαϊκή εποχή. Οι τάφοι χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται, κάτω από την επιφάνεια της γης οι κατακόμβες της Αγίας Σολομωνής και του Αγίου Λαμπριανού, όπου γίνονταν οι πρώτες θρησκευτικές τελετές από τους Χριστιανούς όταν διώκονταν. Στην πρώτη μάλιστα, αυτή της Αγίας Σολομωνής σώζονται και τοιχογραφίες.

-Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Οι κύριες εκδηλώσεις στην Πάφο κατά τη διάρκεια του έτους:

Θεοφάνεια: Επιφάνεια, 6 Ιανουαρίου
Καρναβάλι: 50 ημέρες πριν από το Ελληνορθόδοξο Πάσχα
Άνοιξη: Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών
Καλοκαίρι: Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
Αρχές Σεπτεμβρίου: Φεστιβάλ Όπερας ‘Αφροδίτη’.

Η Πέτρα του Ρωμιού

Ίσως, το πιο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού! Βρίσκεται 25 χλμ. ανατολικά της κεντρικής Πάφου. Η τεράστια πέτρα στο άκρο της επαρχίας Πάφου είναι ένα ενδιαφέρον γεωλογικό φαινόμενο που δημιουργεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα φύσης στην Κύπρο και σχετίζεται με την Αφροδίτη, την Ελληνίδα θεά του έρωτα και της ομορφιάς.

Σύμφωνα με το θρύλο, αυτό το εξαιρετικής ομορφιάς μέρος είναι το σημείο όπου η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς κατά την ελληνική μυθολογία (Venus για τους Ρωμαίους), γεννήθηκε και αναδύθηκε από τα κύματα. Το ελληνικό όνομα, Πέτρα του Ρωμιού, σχετίζεται με τον θρυλικό Βυζαντινό ήρωα, τον Διγενή Ακρίτα, που κράτησε τους Σαρακηνούς στον κόλπο με την απίστευτη δύναμη του. Λέγεται ότι σήκωσε τον τεράστιο βράχο και τον πέταξε στη θάλασσα καταστρέφοντας τα πλοία του εχθρού. Ο χώρος συμπεριλαμβάνεται στην Πολιτιστική διαδρομή της Αφροδίτης.

Οι Παραλίες της Πάφου

-Η παραλία Αλυκές είναι μια αμμώδης και οργανωμένη παραλία, κοντά στα ξενοδοχεία της τουριστικής περιοχής της Κάτω Πάφου, παραπλεύρως της Λεωφόρου Ποσειδώνος.
-Κατασκηνωτικός χώρος Πόλης Χρυσοχούς. Η παραλία βρίσκεται στην Πόλη Χρυσοχούς. Διαθέτει άμμο και βότσαλα και είναι οργανωμένη. Η πρόσβαση είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα και λεωφορείο. Επίσης, κοντά στην παραλία υπάρχουν ξενοδοχεία.
-Κόλπος των Κοραλλίων (Coral Bay). Μια από τις καλύτερες αμμώδεις παραλίες της περιοχής. Bρίσκεται στην Πέγεια, στον Κόλπο των Κοραλλίων. Η πρόσβαση είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα και λεωφορείο. Επίσης, κοντά στην παραλία υπάρχουν ξενοδοχεία.
-Ο Φάρος είναι μια αμμώδης και οργανωμένη παραλία στο δυτικό άκρο της Πάφου με εξαιρετική θέα. Η πρόσβαση είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα και λεωφορείο. Επίσης, κοντά στην παραλία υπάρχουν ξενοδοχεία. Υπάρχει, επίσης, γήπεδο μπιτς βόλεϊ.
-Η Δημοτική παραλία Γεροσκήπου είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, ποδήλατο και λεωφορείο. Διαθέτει θαλάσσια σπορ, ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης για ενοικίαση. Επίσης, κοντά στην παραλία υπάρχουν ξενοδοχεία.
-Η παραλία της Λαουρούς βρίσκεται στην Πέγεια. Σε αυτή την αμμώδη και οργανωμένη παραλία μπορεί να φθάσει κανείς εύκολα με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, ποδήλατο και λεωφορείο. Επίσης, κοντά στην παραλία υπάρχουν ξενοδοχεία.
-Η αγαπημένη των ντόπιων, τα Δημοτικά Μπάνια Πάφου είναι μια αμμώδης παραλία με πολύ λίγα βράχια. Βρίσκεται στην καρδιά της τουριστικής περιοχής της Κάτω Πάφου, μόλις λίγα μέτρα από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος και 300 μέτρα από το κάστρο της Πάφου. Η πρόσβαση στην παραλία είναι εύκολη και υπάρχουν πινακίδες με οδηγίες που σας κατευθύνουν στις εγκαταστάσεις. Θαλάσσια σπορ, ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης για ενοικίαση. Κοντά στην παραλία υπάρχουν εστιατόρια και ξενοδοχεία.
-Η Δημοτική παραλία Πόλης Χρυσοχούς. Η αμμώδης αυτή παραλία είναι οργανωμένη και εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, ποδήλατο και λεωφορείο. Επίσης, κοντά στην παραλία υπάρχουν ξενοδοχεία.
-Η παραλία Παχύαμμος είναι μια στενή αμμώδης παραλία με πολύ λίγα βράχια. Βρίσκεται στην τουριστική περιοχή της Πάφου, μπροστά από τα ξενοδοχεία της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Η πρόσβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με λεωφορείο, αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα και ποδήλατο, ενώ υπάρχουν αρκετές πινακίδες για να σας κατευθύνουν. Θαλάσσια σπορ, ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης για ενοικίαση. Κοντά στην παραλία υπάρχουν ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια και τηλέφωνο.
-Η παραλία Βρυσούδια Α είναι μια αμμώδης παραλία που περιβάλλεται από βράχια και βρίσκεται κοντά στα ξενοδοχεία της τουριστικής περιοχής της Κάτω Πάφου, παραπλεύρως της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Είναι η πιο οργανωμένη παραλία της περιοχής και τη διαχειρίζεται ο Δήμος Πάφου. Υπάρχει στάση λεωφορείου, ενώ η πρόσβαση στην παραλία είναι εύκολη με λεωφορείο, αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα και ποδήλατο.
-Η παραλία Βρυσούδια Β είναι μια αμμώδης παραλία σε ένα υπέροχο τοπίο, με εκπληκτική θέα προς το λιμάνι και το κάστρο της Πάφου. Βρίσκεται κοντά στα ξενοδοχεία της τουριστικής περιοχής της Κάτω Πάφου, παραπλεύρως της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Υπάρχει στάση λεωφορείου, ενώ η πρόσβαση στην παραλία είναι εύκολη με λεωφορείο, αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα και ποδήλατο. Η παραλία διαθέτει ποικιλία θαλάσσιων σπορ, καθώς και ξαπλώστρες και ομπρέλες για ενοικίαση.
-Η παραλία Λάρα με λευκόξανθη ψιλή άμμο (τόπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας) που είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία της περιοχής.

Διαμονή

Η Πάφος διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και πολλά πολυτελή ξενοδοχεία βρίσκονται ακριβώς πάνω στην παραλία, στην ακτογραμμή της κεντρικής Πάφου, ανατολικά του φρουρίου της Πάφου, ή βόρεια, σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον Κόλπο των Κοραλλίων. Υπάρχουν διάφορες άλλες επιλογές διαμονής, κυρίως σε ενοικιαζόμενες επαύλεις από τον Κόλπο των Κοραλλίων προς το χωριό της Πέγειας. Στην ύπαιθρο της επαρχίας της Πάφου υπάρχουν πλέον πολλά αγροτουριστικά καταλύματα, ιδίως σε παλιά πετρόκτιστα ανακαινισμένα κτίρια σε πολλά από τα γραφικά χωριά (π.χ. Κάθηκας, Χούλου και Νικόκλεια).

Ιστορία

Το όνομα της πόλης συνδέεται με τη θεά Αφροδίτη, δεδομένου ότι Πάφος ήταν το όνομα της μυθολογικής κόρης της Αφροδίτης και του Πυγμαλίωνα. Ο Απολλόδωρος, ο Αθηναίος, αναφέρει τον Κινύρα ως ιδρυτή της Πάφου. Επίσης, ο Παυσανίας και ο Όμηρος αναφέρουν σαν ιδρυτή της Πάφου και της Παλαίπαφου τον Αγαπήνορα, Αρκάδα Βασιλιά της Τεγέας που μετά την επιστροφή του από τον Τρωικό πόλεμο ίδρυσε την Παλαίπαφο, τα σημερινά Κούκλια.

H Πάφος, μαζί με τα άλλα κυπριακά βασίλεια, είχε υποστηρίξει την επανάσταση των Ιώνων εναντίον των Περσών. Οι Πέρσες, εισέβαλαν στο νησί και, ύστερα από τη νίκη τους στην πεδιάδα της Σαλαμίνας, κατέλαβαν με ευκολία όλα τα κυπριακά βασίλεια. Η Παλαίπαφος καταλήφθηκε το 498 π.Χ.. Στη διάρκεια της περσικής κυριαρχίας τα κυπριακά βασίλεια, ανάμεσα στα οποία βρισκόταν και η Πάφος, διατήρησαν κάποιου είδους αυτονομία. Ύστερα από την ήττα των Περσών στις Πλαταιές, ο Παυσανίας ελευθέρωσε μερικές κυπριακές πόλεις, το 478 π. Χ. Ο Κίμωνας, το 449 π. Χ., απελευθέρωσε το Μάριον και άλλες πολιτείες της Κύπρου από τη φιλοπερσική εξουσία.

'Ηταν μια από τις πόλεις που βοήθησαν το Μεγάλο Αλέξανδρο να καταλάβει την Τύρο. Ο μεγάλος στρατηλάτης άφησε ελεύθερες τις πόλεις της Κύπρου και χρησιμοποίησε τα νομισματοκοπεία τους. Το νομισματοκοπείο της Πάφου παρέμεινε το πιο σημαντικό στην Κύπρο στη διάρκεια της πτολεμαϊκής περιόδου. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή της Παλαιπάφου έχουν δείξει πως τον 4ο αιώνα π.Χ. η περιοχή βρισκόταν σε μεγάλη οικονομική ακμή.

Οι Πτολεμαίοι, που στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. κατάκτησαν την Αίγυπτο, κατέλαβαν την ίδια περίπου εποχή και την Κύπρο. Με την άνοδο στην εξουσία του Νικοκλή, ιδρύεται η Νέα Πάφος, στη σημερινή Κάτω Πάφο. Το λιμάνι της νέας πόλης μπορούσε να εξυπηρετήσει το εμπόριο, που είχε αναπτυχθεί σημαντικά τον 4ο π.Χ. αιώνα. Με το θάνατο του Νικοκλή τελειώνει και η πιο σημαντική κυπριακή δυναστεία των βασιλιάδων-αρχιερέων της Κύπρου.

Τα κυπριακά βασίλεια διαλύθηκαν κατά τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα από τον Πτολεμαίο Α', έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Νέα Πάφος έμελλε να γνωρίσει λαμπρές ημέρες δόξας κατά τα ελληνιστικά χρόνια, ως έδρα των κυβερνητών της Κύπρου. Τα βασίλεια καταργούνται, η Κύπρος ολόκληρη ενσωματώνεται ως ενιαίος διοικητικός χώρος στο πτολεμαϊκό βασίλειο και η Πάφος ορίζεται ως η πρωτεύουσα του νησιού, ως η «μητρόπολη» όλων των πόλεων της Κύπρου. Οι λόγοι, για τους οποίους η Πάφος ορίστηκε πρωτεύουσα της Κύπρου, ήταν οικονομικοί και στρατηγικοί.

Όταν η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, το 58 π.Χ., παρέμεινε πρωτεύουσα της Κύπρου και έδρα των Ρωμαίων κυβερνητών του νησιού. Ήταν τότε με ναούς, επαύλεις, ανάκτορα, θέατρο, ωδείο και πολλά άλλα εντυπωσιακά οικοδομήματα, καθώς και τειχισμένη με ισχυρά τείχη.

Μία μεγάλη συμφορά βρήκε την Πάφο 15 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Ένας μεγάλος σεισμός μετέβαλε την πόλη σε ερείπια. Το 45 μ.Χ. έφθασαν στην Πάφο οι απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και Μάρκος, κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολικής περιοδείας στην Κύπρο.

Η Πάφος, μαζί με ολόκληρη την Κύπρο, εντάχτηκε στη βυζαντινή αυτοκρατορία, στην οποία έμεινε για περίπου 8 αιώνες. Κατά τα βυζαντινά χρόνια η Πάφος έχασε τα πρωτεία, επειδή πρωτεύουσα έγινε η Σαλαμίς για στρατηγικούς λόγους. Στη βυζαντινή περίοδο, και ιδιαίτερα μετά το 10ο αιώνα, το λιμάνι της Πάφου γίνεται σημαντικός σταθμός για τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων.

Το 15ο αιώνα, οι Μαμελούκοι εισέβαλαν στην Πάφο και ερήμωσαν τα Κούκλια, την Παλαίπαφο. Η περιοχή αυτή ήταν φυτεμένη με ζαχαροκάλαμο και διέθετε εργοστάσιο για την παραγωγή και επεξεργασία της ζάχαρης.

Τον 16ο αιώνα, η Πάφος, μαζί με την υπόλοιπη Κύπρο, έπεσε στα χέρια των Τούρκων και έγινε το κέντρο μιας από τις πέντε επαρχίες του νησιού. Στις 9 Ιουλίου 1821 η Πάφος, όπως και οι άλλες πόλεις και χωριά της Κύπρου, πλήρωσε φόρο αίματος στους Τούρκους. Οι Τούρκοι, φεύγοντας από την Κύπρο στα 1878, άφησαν πίσω τους ένα φτωχό και ταλαιπωρημένο λαό και ένα σχεδόν έρημο τόπο. Τα μόνα μνημεία που άφησαν στην Πάφο ήταν μερικοί μιναρέδες πάνω από τις χριστιανικές εκκλησίες.

Οι Άγγλοι χώρισαν το νησί σε έξι επαρχίες. Η Πάφος δεν έλειψε από κανένα αγώνα της Ελλάδας. Από την επανάσταση του 1821, ως τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 έδινε πάντοτε το «παρόν» της με άνδρες που ξεκινούσαν είτε από την πόλη της Πάφου, είτε από χωριά της επαρχίας για να πολεμήσουν για την ελευθερία της Ελλάδας, που τη θεωρούσαν μητέρα πατρίδα. Το ίδιο επανέλαβαν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1922, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, αρκετοί Έλληνες πρόσφυγες κατέφυγαν στην Πάφο. Ο λαός της Πάφου αγκάλιασε με στοργή τους ξεριζωμένους αδερφούς του. Το 1925 η Κύπρος ανακηρύχτηκε αποικία του βρετανικού στέμματος. Στα 1931 ξέσπασε στην Κύπρο εξέγερση εναντίον της αγγλικής κυριαρχίας, με σύνθημα την ένωση, με την πυρπόληση του Κυβερνείου στη Λευκωσία. Τα γεγονότα εξελίχθηκαν σε αιματηρά. Επίσης, τον Ιούνιο του 1953, κατά τους εορτασμούς για τη στέψη της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισσάβετ Β΄, εκδηλώθηκε για μια ακόμη φορά η επιθυμία για ελευθερία.

Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε στα γεγονότα αυτά ο ήρωας του 1955-1959 Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο οποίος ήταν ο τελευταίος ήρωας που απαγχονίστηκε.

Με την ανακήρυξη την Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960, η Πάφος μπήκε σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης, νιώθοντας ιδιαίτερη περηφάνια, γιατί ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ΄, καταγόταν από την Παναγιά της Πάφου. Νέοι δρόμοι, νέα γεφύρια χτίστηκαν, νέες βιομηχανίες ιδρύθηκαν και η γεωργία πήρε μεγάλη ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών η τουριστική βιομηχανία άρχισε να παίρνει την ανοδική της πορεία. Γενικά η περίοδος του 1960-1974 ήταν μια από τις καλύτερες για την οικονομική ανάπτυξη της Πάφου.

Το Δεκέμβριο του 1963, έγιναν βίαιες συγκρούσεις στη Λευκωσία, ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Το Μάρτιο του 1964, έγινε ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους της πόλης της. Οι συγκρούσεις είχαν αρχίσει στις 27 Δεκεμβρίου και κορυφώθηκαν με τη μάχη του Κτήματος, που διήρκεσε 3 ημέρες, από τις 9 ως τις 11 Μαρτίου 1964. Κέντρο των συγκρούσεων ήταν η αγορά του Κτήματος και η τουρκική συνοικία του Μούταλου. Έλληνες και οι Τούρκοι, που ζούσαν για αιώνες μαζί, συγκρούστηκαν βίαια, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης πολλά θύματα. Λίγους μήνες μετά τις μάχες του Κτήματος, τον Αύγουστο του 1964, οι Παφίτες αγωνίστηκαν στην Τηλλυρία εναντίον των Τούρκων που βομβάρδισαν την περιοχή. Αρκετοί Ελληνοκύπριοι σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας, που χρησιμοποιούσε βόμβες ναπάλμ. Οι περισσότεροι νεκροί ανήκαν στην υγειονομική μονάδα που βομβαρδίστηκε στο νοσοκομείο του Παχύαμμου.

Στις 15 Ιουλίου 1974, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και των κυπρίων συνεργατών της, εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, η Πάφος μεταβλήθηκε σε πραγματικό οχυρό αντίστασης. Ο Πρόεδρος Μακάριος, ύστερα από το βομβαρδισμό και την πυρπόληση του προεδρικού μεγάρου, κατέφυγε στην Πάφο και μέσω του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της πόλης, που άρχισε να λειτουργεί από τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος, απεύθυνε διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό ζητώντας από τους πολίτες να αντισταθούν εναντίον των πραξικοπηματιών. Αποτέλεσμα του πραξικοπήματος ήταν η τουρκική εισβολή, στις 20 Ιουλίου 1974, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Χιλιάδες οι νεκροί και οι αγνοούμενοι, δεκάδες χιλιάδες οι Έλληνες Κύπριοι πρόσφυγες. Η Πάφος βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής από τα τουρκικά αεροπλάνα αδιακρίτως.

Μετά την τουρκική εισβολή άρχισε ο αγώνας για επιβίωση και οικονομική ανόρθωση. Έτσι, δόθηκε μεγάλη σημασία στην τουριστική ανάπτυξη της Πάφου.

ADVERTISEMENT

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαμονή

Φαγητό

Εκδρομές

Διαμονή

Παραλίες

Αξιοθέατα

Διαμονή

ADVERTISEMENT

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP