Λεμεσός

Λεμεσός

Η πόλη των Σταυροφόρων και του γλεντιού...

Ένας συναρπαστικός και εντυπωσιακός προορισμός που φημίζεται για τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, τη νυχτερινή ζωή και τις πανέμορφες αμμουδερές παραλίες. Ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο με πολυτελή ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια που προσφέρουν μεγάλη ποικιλία γεύσεων, αλλά και πιάτα που προέρχονται από την κυπριακή και γενικότερα τη μεσογειακή κουζίνα.

Γενικά

H Λεμεσός, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου μαζί με τη Λευκωσία, την πρωτεύουσα, και το κυριότερο λιμάνι της, καθώς κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. Αναμφισβήτητα, αποτελεί το βασικό κέντρο παραγωγής κρασιού και ένα πολύ ζωηρό θέρετρο. Βρίσκεται στη νότια ακτή, περίπου 80 χλμ. νοτιοδυτικά της Λευκωσίας, 70 χλμ. ανατολικά της Πάφου, 70 χλμ. δυτικά της Λάρνακας, 40 χλμ. νοτιοανατολικά των Πλατρών, 100 χλμ. νοτιοανατολικά της Πόλης και του θέρετρου Λατσί, και 110 χλμ. νοτιοδυτικά των θέρετρων της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά.

Η Λεμεσός είναι γνωστή για τη γιορτή του κρασιού, το καρναβάλι, το μεσαιωνικό κάστρο και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παλαιότερα ονομαζόταν Νεμεσός.

Η παλιά πόλη της Λεμεσού είναι η καρδιά της πόλης με τους στενούς ακτινωτούς δρόμους της να οδηγούν μέχρι έξω από το παλιό ψαρολίμανο. Το μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού που ήταν ο τόπος τέλεσης του βασιλικού γάμου στο Μεσαίωνα, μεταξύ του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, Βασιλιά της Αγγλίας, και της Βερεγγάρια της Ναβάρρας, σήμερα στεγάζει το Κυπριακό Μεσαιωνικό Μουσείο.

Η επαρχία Λεμεσού είναι μια από τις 6 επαρχίες της Κύπρου. Βρίσκεται στα νότια και είναι ολόκληρη στο ελεύθερο τμήμα του νησιού. Συνορεύει δυτικά με την επαρχία Πάφου, βόρεια με την επαρχία Λευκωσίας και ανατολικά με την επαρχία Λάρνακας. Οι κυριότεροι κόλποι είναι της Επισκοπής και του Ακρωτηρίου. Πρωτεύουσα της επαρχίας είναι η Λεμεσός. Αποτελεί την τέταρτη σε μέγεθος επαρχία μετά τις επαρχίες Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Πάφου. Οι δήμοι της επαρχίας Λεμεσού είναι οι: Δήμος Λεμεσού, Δήμος Πολεμιδιών, Δήμος Μέσα Γειτονιάς, Δήμος Αγίου Αθανασίου, Δήμος Γερμασόγειας.

Η πόλη αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, χτισμένους στην κορυφή των βράχων με φαντασμαγορική θέα της θάλασσας-την αρχαία πόλη-βασίλειο της Αμαθούς, στα ανατολικά και το Κούριο, στα δυτικά. Ευρήματα από αυτούς τους χώρους διέφυγαν στο εξωτερικό, όπως ένα τεράστιο πέτρινο βάζο, ένα από τα μεγαλύτερα που βρέθηκαν ποτέ, το οποίο ξεθάφτηκε στην Αμαθούντα και τώρα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, ενώ αντικείμενα από το Κούριο εκθέτονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Οι ηλιόλουστες νότιες πλαγιές του όρους Τρόοδος με τα αμπέλια τους σχηματίζουν ένα ευχάριστο πράσινο φόντο της πόλης, και είναι διάστικτο από ορεινά χωριά που συνολικά είναι γνωστά σαν «Κρασοχώρια». Οι παλιές μέθοδοι αμπελουργίας εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται εδώ με σκοπό την παραγωγή του καλύτερου κόκκινου ξηρού κρασιού του νησιού.

Το πιο διάσημο από τα κρασιά είναι η Κουμανταρία, ένα από τα παλιότερα επώνυμα κρασιά στον κόσμο, το οποίο ονομάζεται έτσι εδώ και οκτώ αιώνες. Αρχικά την παραγωγή και εξαγωγή του έκαναν οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, από κάστρο του Κολοσσιού που ήταν και το αρχηγείο τους (Grand Commandery), το οποίο μπορείτε ακόμη να δείτε σήμερα έξω από την πόλη. Η Κουμανταρία είναι μια μικρή περιοχή βόρεια της Λεμεσού, όπου παράγεται το περίφημο γλυκό κρασί, και αξίζει να την επισκεφθείτε. Το κρασί Κουμανταρία θεωρείται από πολλούς σαν ένα από τα καλύτερα κρασιά επιδορπίου στον κόσμο, και εξακολουθεί να πωλείται σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή.

Το φράγμα της Γερμασόγειας και η Αλυκή του Ακρωτηρίου είναι μοναδικοί υδροβιότοποι, ιδανικοί για την παρατήρηση της φύσης και της άγριας ζωής, καθώς και ήσυχοι τόποι για χαλάρωση, περπάτημα ή ακόμη και ψάρεμα. Οι λάτρεις της παρατήρησης πουλιών (birdwatching) μπορούν να συναντήσουν, ερωδιούς, πάπιες, κορμοράνους και γεράκια, ακόμη και Μεγάλα Φλαμίνγκο που ξεχειμωνιάζουν στο Ακρωτήρι κατά χιλιάδες.

Ιστορία

Η πόλη της Λεμεσού άρχισε να αναφέρεται στην ιστορία κατά την πρώιμη Βυζαντινή εποχή με το όνομα Νεάπολις. Κατά τη Μεσαιωνική περίοδο η Λεμεσός φιλοξένησε το γάμο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου και της Βερεγγάριας, η οποία αργότερα στέφθηκε βασίλισσα της Αγγλίας, επίσης στη Λεμεσό. Το 1191 ο Λεοντόκαρδος κατέλαβε την Κύπρο. Το 1291 η πόλη δόθηκε από τον τότε Φράγκο βασιλιά της Κύπρου Ερρίκο Β' στους Ναΐτες και Ιωαννίτες ιππότες. Σύντομα όμως οι Ιωαννίτες κατέλαβαν τη Ρόδο και μετέφεραν εκεί την έδρα τους, ενώ το τάγμα των Ναϊτών διαλύθηκε με απόφαση του πάπα. Το 1426 η πόλη καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς, ενώ κατά καιρούς δέχτηκε και άλλες επιθέσεις από διάφορους εισβολείς.

Αργότερα, κατά την περίοδο των Σταυροφοριών, οι Σταυροφόροι ίδρυσαν το αρχηγείο τους στα δυτικά της Λεμεσού, γνωστό σήμερα ως Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου. Αυτό αποτέλεσε και την αρχή της παραγωγής κρασιού στο νησί, κυρίως του γλυκού κρασιού, της Κουμανταρίας, η οποία φέρει το αρχαιότερο όνομα κρασιού στον κόσμο.

Έχει γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη, ιδίως μετά το 1974, οπότε λόγω της τουρκικής εισβολής, χάθηκε το άλλο σημαντικό λιμάνι της Κύπρου, η Αμμόχωστος. Η Λεμεσός είναι σχετικά νεώτερη πόλη, αν και στην περιοχή της βρέθηκαν ίχνη που μαρτυρούν ότι την κατοικούσαν από τα αρχαιότατα χρόνια. Κατά τα βυζαντινά χρόνια ήταν έδρα επισκόπου, και αναφέρεται με τις ονομασίες Θεοδοσιάς (ή θεοδοσιανή) και Νέα Πόλις (Νεάπολις), ήταν εκείνη που άκμασε ανάμεσα σε δυο σημαντικές αρχαίες πόλεις, την Αμαθούντα και το Κούριον. Μάλιστα η Αμαθούς απαντάται από τα μεσαιωνικά χρόνια, ως και σήμερα, με την ονομασία Παλαιά Πόλις.

Μεταξύ των μνημείων της που σώζονται, είναι το μεσαιωνικό φρούριο που είχε κτισθεί τον 12ο ή στις αρχές του 13ου αιώνα. Αν και η παράδοση αναφέρει ότι στο φρούριο αυτό τέλεσε τους γάμους του ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος με τη Βερεγγάρια της Ναβάρρας, αυτό είναι λάθος γιατί το φρούριο δεν είχε κτισθεί ακόμη το 1191, όταν ο Ριχάρδος βρισκόταν στην Κύπρο. Αντίθετα, οι πηγές αναφέρουν ότι οι γάμοι του Άγγλου βασιλιά είχαν γίνει στην μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που όμως δεν σώζεται.

Αξιοθέατα - Μουσεία

- Το Αρχαιολογικό Μουσείο.
- Το Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο, με ευρήματα από την περιοχή της Λεμεσού.
- Το Κυπριακό Μεσαιωνικό Μουσείο (Κάστρο Λεμεσού). Tο φρούριο χτίστηκε το 14ο αι. στη θέση παλαιότερου Βυζαντινού κάστρου. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, λίγο πιο πάνω από το παλιό λιμάνι. Σύμφωνα με την παράδοση, είναι εδώ που ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε τη Βερεγγάρια της Ναβάρρας και την έστεψε Βασίλισσα της Αγγλίας το 1191.
- Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
- Τη Δημοτική Πινακοθήκη.
- Τον Δημόσιο Κήπο.
- Την Εκκλησία της Παναγίας Αγίας Νάπας.
- Τα τουρκικά λουτρά.
- Τη Δημοτική Αγορά.

Αξιοθέατα γύρω από την πόλη...

- Tο Kούριο, 19 χλμ. δυτικά της Λεμεσού. Πρόκειται για μια σημαντική πόλη-βασίλειο της αρχαίας Kύπρου και μια από τις πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές περιοχές του νησιού. Σημαντικό είναι το Ελληνορωμαϊκό θέατρο του 2ου αι. π.X., το οποίο επεκτάθηκε το 2ο αι. μ.X. Tώρα είναι πλήρως αναστηλωμένο και χρησιμοποιείται για μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Aνάμεσα στα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι μια πρωτοχριστιανική βασιλική του 5ου αι., η οποία πιθανόν ήταν ο καθεδρικός ναός του Kουρίου. 4 χλμ. πριν από το Kούριο, στο χωριό Eπισκοπή, βρίσκεται το τοπικό Μουσείο Kουρίου, που στεγάζει τα ευρήματα από τις ανασκαφές.
- Το Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσιού, στο οποίο οι Σταυροφόροι ίδρυσαν το αρχηγείο τους στα δυτικά της πόλης και ενεθάρρυναν την κατασκευή των κρασιών, ιδίως του γλυκού κρασιού, της Κουμανταρίας, που φέρει το αρχαιότερο όνομα κρασιού στον κόσμο.
- Tο Ιερό του Aπόλλωνα Yλάτη, 3 χλμ. δυτικά του Kουρίου. O Aπόλλων Yλάτης ήταν ο προστάτης του Kουρίου και το ιερό του ήταν σημαντικό κέντρο λατρείας.
- O αρχαιολογικός χώρος της Aμαθούντας, 11 χλμ. ανατολικά από τη Λεμεσό. H Aμαθούς ήταν μια από τις αρχαίες πόλεις-βασίλεια της Kύπρου. Eδώ, κατά την παράδοση, ο Θησέας άφησε την έγκυο Aριάδνη να τη φροντίσουν οι ντόπιες γυναίκες. Στην Aμαθούντα ήταν διαδεδομένη η λατρεία της Aφροδίτης - Aστάρτης. Έχουν ανασκαφεί η ακρόπολη και το κατώτερο τμήμα της πόλης αλλά και το αρχαίο λιμάνι που βρίσκεται σήμερα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Επίσης, τα Λουτρά της Αμαθούντας (Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων).
- Τη γυναικεία Μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου (12ου αι.).
- Tο Μοναστήρι της Παναγίας της Aμαγσού, κοντά στο χωριό Mονάγρι. H εκκλησία του χτίστηκε τα τέλη του 11ου αι. και περιέχει τοιχογραφίες του 12ου, 14ου και 18ου αιώνα.
- Τον υδατοφράχτη της Γερμασόγειας, τον οποίο επισκέπτονται συχνά ικανοί ψαράδες.
- Τον Βιότοπο της αλυκής κοντά στο Aκρωτήρι, όπου βρίσκει καταφύγιο ένας μεγάλος αριθμός αποδημητικών πουλιών το χειμώνα, γιατί αποτελεί σταθμό για εκατομμύρια πουλιά στην αναζήτηση του δρόμου τους για θερμότερα κλίματα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Στις όχθες της βρίσκεται το Μοναστήρι Αγίου Νικολάου των Γάτων, ίσως το παλαιότερο μοναστήρι στην Κύπρο, στο Ακρωτήρι Γάτα, νοτιοανατολικά της Αλυκής του Ακρωτηρίου.

Τα γραφικά χωριά της Επαρχίας Λεμεσού

Η Λεμίθου είναι ένα χωριό της επαρχίας Λεμεσού, κοντά στο χωριό Πρόδρομο. Το χωριό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το εκκλησάκι του χωριού, την περίφημη και ξακουστή Σχολή Μιτσή και να περπατήσει στο χωριό. Άλλα χωριά είναι η Λάνια, η Καλαβασός, η Λόφου, το Όμοδος, η Βάσα, η Ανώγυρα, το Πελένδρι, ο Αγρός, ο Άγιος Ιωάννης του Αγρού, το Πισσούρι, οι Πλάτρες, ο Προφήτης Ηλίας, η Επταγώνια, η Συκόπετρα κ.ά.

Τα Κρασοχώρια της Λεμεσού

Ένα προπύργιο της παραδοσιακής οινοποιίας με μια εξαιρετική επιλογή σε τοπικά κρασιά. Πουθενά αλλού στην Κύπρο δεν θα βρείτε τόσα πολλά οινοποιεία όπως εδώ στα χωριά της Λεμεσού, που είναι γεμάτα αμπέλια και είναι γνωστά και σαν Κρασοχώρια. Στο Όμοδος και στο Κοιλάνι μόνο υπάρχουν 10 τέτοια οινοποιεία. Η διαδρομή είναι καταπληκτική και δεν μοιάζει με καμία άλλη. Το ξηρό κλίμα σε συνδυασμό με τη μοναδική γεωλογία ευθύνονται για κάποια από τα εξαιρετικότερα κρασιά, που φτιάχνονται από τις ντόπιες ποικιλίες Ξυνιστέρι και Μαύρο και από κάποιες από τις εισαγόμενες όπως το Cabernet Sauvignon, το Mataro, το Grenache και το Syrah. Βεβαιωθείτε ότι θα έχετε αρκετή ώρα στη διάθεση σας για να δοκιμάσετε τα ειδικά κρασιά που έχουν να σας προσφέρουν.

Επισκεφθείτε υπέροχα χωριά ανέπαφα από το χρόνο, όπως το Όμοδος, τη Βάσα, το Κοιλάνι, τη Λόφου και το Βουνί με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, τα λιθόστρωτα στενά δρομάκια τους, το ευχάριστο περιβάλλον. Κάποια από αυτά φιλοξενούν και μερικές από τις καλύτερες ταβέρνες της Κύπρου.

Οι παραλίες της Λεμεσού

Η τυπική κεντρική παραλία της Λεμεσού είναι πολύ καλά οργανωμένη, κατέχει οικολογικό σήμα «Γαλάζια Σημαία», σκουρόχρωμη άμμο, κυματοθραύστες και πολυτελή ξενοδοχεία. Αν θέλετε να επισκεφθείτε παραλίες μακριά από το πολυσύχναστο κέντρο της Λεμεσού, μπορείτε να βρείτε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές. Η παραλία Λέιντις Μάιλ είναι μια μεγάλη αμμουδερή παραλία κοντά στο Ακρωτήρι, μόλις λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λεμεσού.

Οι παραλίες πιο δυτικά στην Επισκοπή και στην Αυδήμου έχουν λίγες διευκολύνσεις και είναι πολύ κατάλληλες για όσους αναζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση. Επίσης, 30 χλμ. δυτικά της Λεμεσού μπορείτε να επισκεφθείτε την παραλία στο Πισσούρι, μια οργανωμένη παραλία στην πολύ ανεπτυγμένη περιοχή του κόλπου του Πισσουρίου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους ψηλούς λόφους-γκρεμούς και στις δύο πλευρές του. Περίπου 20 χλμ. ανατολικά της Λεμεσού, μπορεί κανείς να επισκεφθεί την κάπως παράξενη παραλία ''Ακτή του Κυβερνήτου'' που συνδυάζει σκουρόχρωμη άμμο με λευκούς βράχους.

Διαμονή - Δραστηριότητες

Η πόλη αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και τώρα καλύπτει 15 χλμ. ακτής με ξενοδοχεία και πολυκατοικίες, διάσπαρτα αλσύλλια από ευκαλύπτους που συνδέονται με ένα δημοφιλή χώρο περιπάτου για περπάτημα και τρέξιμο. Σήμερα, η Λεμεσός διαθέτει μια πολυάσχολη αγορά με άπειρα εστιατόρια και ταβέρνες και μια τόσο ποικίλη νυχτερινή ζωή, που ικανοποιεί όλα τα γούστα. Πολλά και πολυτελή ξενοδοχεία βρίσκονται ακριβώς πάνω στην παραλία, στην ακτή της κεντρικής Λεμεσού. Μερικά ξενοδοχεία πολυτελείας διαθέτει, επίσης, ο Κόλπος Πισσουρίου.

Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή Λεμεσού υπάρχουν πλέον πολλές και πολυτελείς επιλογές διαμονής, ιδίως σε παλιά πετρόκτιστα, ανακαινισμένα κτίρια σε πολλά από τα γραφικά χωριά.

Οι υγροβιότοποι της Λεμεσού, δηλαδή το σύστημα στο Ακρωτήρι, που αποτελείται από την αλυκή Ακρωτηρίου, τη λίμνη στο Ζακάκι, τους καλαμιώνες στο Φασούρι και την Δεσποτική λίμνη, είναι πολύ σημαντικές για τα πουλιά και προσφέρουν εξαιρετικές δυνατότητες πτηνοπαρατήρησης (το καλοκαίρι οι περισσότεροι από αυτούς τους υγροβιότοπους είναι ξηροί) ιδιαίτερα κατά την περίοδο μετανάστευσης, την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις - Νυχτερινή ζωή

Η Λεμεσός οφείλει τη ζωντάνια της στο χαρακτήρα των Λεμεσιανών και στην αγάπη που έχουν και εκφράζουν για τη ζωή και την πόλη τους. Δεν είναι, λοιπόν, παράδοξο ότι η Λεμεσός φιλοξενεί δύο από τα διασημότερα και παλαιότερα Φεστιβάλ της Κύπρου, το Καρναβάλι με τους αποκριάτικους χορούς και τη Γιορτή του Κρασιού το Σεπτέμβριο, μια σπονδή από κρασί που ρέει άφθονο για όλους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το αρχαίο θέατρο του Κουρίου χρησιμοποιείται, κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, ως πολιτιστικό κέντρο της Λεμεσού φιλοξενώντας θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις. Η πόλη της Λεμεσού είναι φημισμένη για τη μακροχρόνια παράδοση της σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι κάτοικοι της πόλης είναι γνωστοί για την αγάπη τους στη διασκέδαση, άρα δεν είναι έκπληξη ότι η νυχτερινή ζωή της πόλης ποικίλει. Κάθε είδους ταβέρνα, δισκοθήκες και κέντρα διασκέδασης λειτουργούν όλο το χρόνο, ενώ παραλιακά μπαρ κατά μήκος του χώρου περιπάτου προσθέτουν στις επιλογές. Συμμετέχετε στις Βακχικές καταχρήσεις κατά το Φεστιβάλ Κρασιού το Σεπτέμβριο ή διασκεδάστε στο Καρναβάλι με την παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων με φανταχτερές στολές καθώς και τα πάρτι το Φεβρουάριο. Απολαύστε οπωσδήποτε μια καλοκαιρινή συναυλία κάτω από τα αστέρια στο Ελληνορωμαϊκό Θέατρο του Κουρίου.

ADVERTISEMENT

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαμονή

Φαγητό

Εκδρομές

Διαμονή

Παραλίες

Αξιοθέατα

Διαμονή

ADVERTISEMENT

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP