Ξυλόκαστρο

Ξυλόκαστρο

Παραθαλάσσιος οικισμός με σημαντική τουριστική κίνηση.

Βρίσκεται μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, 34 χλμ. βορειοδυτικά της Kορίνθου. Το Ξυλόκαστρο είναι ένα ιδανικό μέρος για διαμονή, αλλά και για ορμητήριο περιηγήσεων. Το Ξυλόκαστρο είναι μια από τις πιο κοντινές αποδράσεις από την Αθήνα. Πήρε το όνομά του από ένα ξύλινο κάστρο που πιστεύεται ότι ήταν χτισμένο εκεί κατά τα χρόνια της Φραγκοκρατίας (1204 - 1261 μ.Χ.).

Σήμερα το Ξυλόκαστρο έχει 6.700 κατοίκους και είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη του νομού Κορινθίας. Είναι ένα μέρος που μπορείτε να επισκεφθείτε είτε το χειμώνα είτε το καλοκαίρι. Οι πανέμορφες αμμουδιές του και το δάσος του Πευκιά προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες με αποτέλεσμα το Ξυλόκαστρο να αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά κέντρα της Πελοποννήσου. Πολλοί έχουν χτίσει εδώ τα εξοχικά σπίτια τους και η περιοχή προσφέρει μία μεγάλη γκάμα από καταλύματα και κέντρα διασκέδασης.

Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες της Φανερωμένης –παλαιοχριστιανικού ρυθμού–, του Aγίου Bλασίου (19ος αι.) και του Αγίου Γερασίμου με αξιόλογο ψηφιδωτό διάκοσμο και μικρή συλλογή με εκκλησιαστικά κειμήλια, ανάμεσά τους και εικόνες του Φώτη Kόντογλου.

Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου υπάρχει αίθουσα, όπου μπορείτε να δείτε πολλά εκκλησιαστικά κειμήλια. Επίσης, υπάρχει η παλαιοχριστιανικού ρυθμού Εκκλησία της Φανερωμένης. Από το Ξυλόκαστρο μπορείτε να πεταχτείτε ως τα Τρίκαλα (πολλοί Αθηναίοι τα ξέρουν ως έναν κοντινό κυνηγότοπο) και από εκεί να βρεθείτε εύκολα στο χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας.

Επίσης, αξίζει να περπατήσετε στο δάσος του Πευκιά, "το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας" του Κώστα Καρυωτάκη και πηγή έμπνευσης του Άγγελου Σικελιανού, με τα 83 είδη φυτών και δέντρων και τα πολλά μονοπάτια που καταλήγουν στον Κορινθιακό κόλπο.

Πανηγύρι γίνεται στις 11 Φεβρουαρίου, του Aγίου Bλασίου.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2743 360200           (+30) 2743 029237          (+30) 2741 073050                (+30) 2743 360000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP