Νεμέα
Βρίσκεται στα όρια της Kορινθίας με το νομό Aργολίδος, 41 χλμ. νοτιοδυτικά της Kορίνθου και είναι ένας από τους κυριότερους οινοπαραγωγικούς τόπους της Eλλάδας.
Αξίζει να επισκεφθείτε το σημαντικότερο οικοδόμημα του αρχαιολογικού χώρου της Nεμέας, το ιερό του Δία (τέλη του 4ου π.X. αι.). Aνάμεσα στα αρχαία λείψανα περιλαμβάνονται ερείπια παλαίστρας και το στάδιο όπου γίνονταν οι αγώνες– διακρίνεται ακόμη η αφετηρία με 13 διαδρόμους. Το έπαθλο των νικητών ήταν ένα στεφάνι από αγριοσέλινο. Επίσης, θα δείτε τον προϊστορικό οικισμό στο λόφο Tσούγκιζα, κοντά στο χωριό, και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Σε απόσταση 4 χλμ. από τη Nεμέα θα συναντήσετε τα ερείπια του αρχαίου Φιλούντα. Πάνω στο λόφο βρισκόταν υπερυψωμένη η ακρόπολη με τα ιερά της Ήβης, της Δήμητρας και της Περσεφόνης και ο ναός του Aσκληπιού, ενώ στη βάση του χτίστηκε η εκκλησία της Zωοδόχου Πηγής.
Το μοναδικό στον κόσμο Αγιωργίτικο αμπέλι ευδοκιμεί εδώ. Χάνεται το βλέμμα στους διονυσιακούς ορίζοντες του θαυματουργού και πρόσχαρου καρπού. Ο πρώτος άθλος του Ηρακλή έγινε στην Αρχαία Νεμέα ...
Και εδώ οι «Επτά επί Θήβας» , διαβαίνοντας για τη Βοιωτία θέσπισαν τα Νέμεα για να τιμήσουν το αδικοχαμένο βρέφος Οφέλτη και να εξευμενίσουν τους θεούς...
Εδώ ήταν η Φλιάσια χώρα με τον ονομαστό στην αρχαιότητα Φλιάσιο οίνο της ... Ο πανάρχαιος Ασωπός ποταμός διασχίζει το Φλιάσιο και Νεμεάτικο τοπίο. Κόρες του Ασωπού, κατά την παράδοση ήταν, η Νεμέα, η Κλεώνη, η Θήβη (Θήβα), η Σαλαμίνα, η Αίγινα και η Κόρκυρα (Κέρκυρα).
Ασωπός σημαίνει «χωρίς όψη» , σκοτεινός ... και κατά μήκος του η εναλλαγή του τοπίου δημιουργεί πολλαπλές εικόνες.
Το 1838 δημιουργήθηκαν οι Δήμοι Φλιούντος και Νεμέας, που το 1840 συγχωνεύθηκαν στον Δήμο Νεμέας, με πρωτεύουσα τον Αϊ Γιώργη. Τον σημερινό Δήμο απαρτίζουν 10 κοινότητες: Νεμέα που είναι η πρωτεύουσα του δήμου, Κούτσι, Αρχαία Νεμέα, Γαλατάς, Αηδόνια, Πετρί, Αρχαίες Κλεωνές, Λεόντιο, Δάφνη και Καστράκι.
Η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι το ευλογημένο αμπέλι που κερδίζει έδαφος και στις νεότερες γενιές. Ίσως αυτή η προσήλωση να ευθύνεται για το γεγονός ότι παρά τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους και τα πολλά αξιοθέατα της η τουριστική υποδομή της Νεμέας βρίσκεται στα σπάργανα.
Η είσοδος της Μονής είναι λιθόκτιστη, καμαρωτή με τη δυτική της πλευρά να αγγίζει τον βράχο και την αριστερή να στηρίζεται σε τοίχο.
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί το ασκηταριό του Πολυφέγγους που βρίσκεται σφηνωμένο μέσα στη σπηλιά της κορυφής του προβούνου , με τοιχογραφίες της Υπαπαντής του Κυρίου και του Αγίου Γεωργίου , του 11ου - 12ου αιώνα.
Στον Άγιο Νικόλαο , μονή που κτίστηκε το 1700 , σώζεται σήμερα το ανακαινισμένο εκκλησάκι και η παλαιά εικόνα (1792) του Αγίου Νικολάου.
Mη χάσετε την περίφημη Γιορτή του κρασιού, που γίνεται στα τέλη του Aυγούστου.
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δημαρχείο: Αστυνομικό Κέντρο: Πυροσβεστικό Κέντρο: Κέντρο Υγείας:
(+30) 2746 022235 (+30) 2746 022333 (+30) 2741 073050 (+30) 2746 360000