Κόρινθος

Κόρινθος

Στην αρχαιότητα υπήρξε σημαντική πόλη που έπαιζε σπουδαίο ρόλο στις εξελίξεις του ελλαδικού χώρου. Πρωτεύουσα του νομού Κορινθίας, την συναντάμε αμέσως μετά από τον "ομφάλιο λώρο" που συνδέει την Πελοπόννησο με την υπόλοιπη χώρα, τη διώρυγα του Iσθμού.

Σήμερα εξακολουθεί να είναι μία από τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις και σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος της Πελοποννήσου, ενώ η μεγάλη προκυμαία της είναι από τις πιο όμορφες γωνιές της.

Η Κόρινθος βρίσκεται 80 χλμ. νοτιοδυτικά της Αθήνας και αποτελεί το κατεξοχήν αστικό κέντρο της Κορινθίας. ο όνομά της, πελασγικό κατά πάσα πιθανότητα, δηλώνει την μακραίωνη ιστορία της και την πρώιμη εποίκησή της, λόγω της καίριας θέσης της αλλά και των εύφορων εδαφών της.

Η αρχική θέση του οικισμού ήταν 7 χλμ. νοτιότερα, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το χωριό της Αρχαίας Κορίνθου. Η σύγχρονη πόλη χτίστηκε στη θέση την οποία βρίσκεται, το 1858, όταν η παλιά Κόρινθος καταστράφηκε από έναν σεισμό 7,5 ρίχτερ. Χτυπήθηκε άλλες δύο φορές από τη μανία του εγκέλαδου: Το 1928, όταν ισοπεδώθηκε ξανά αλλά και το 1981, οπότε υπέστη σημαντικές καταστροφές.

Στολίδι της πόλης είναι ο μητροπολιτικός ναός του Αποστόλου Παύλου ο οποίος τιμάται πανηγυρικά στις 29 Ιουνίου κάθε χρόνου.

Στην πόλη λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή παραδοσιακών ενδυμάτων και αντικειμένων οικιακής και αγροτικής χρήσης.

Αξίζει να δείτε το Mητροπολιτικό ναό του Aποστόλου Παύλου, στην νέα Kόρινθο, που σημάδεψε την χριστιανοσύνη της πόλης. Εντυπωσιακά είναι το Δικαστικό και το Δημαρχιακό μέγαρο. Επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Kορίνθου, 7 χλμ. νοτιοδυτικά της Kορίνθου, κάτω από τον λόφο της Aκροκορίνθου, όπου βρισκόταν η ακρόπολη και είχε οπτική επαφή με την ακρόπολη της Aθήνας. Αξίζει, ακόμη, να δείτε το Aρχαιολογικό μουσείο με εκθέματα από το χώρο της αρχαίας Kορίνθου, την αγορά, το Aσκληπιείο και τους ναού.

Τέλος, άξια επισκέψεως είναι η παραλία Καλάμια, η οποία αποτελεί ένα χώρο έντονης τουριστικής κίνησης, καθώς η πληθώρα των εστιατορίων, των κέντρων διασκέδασης αλλά και η άρτια φροντισμένη παραλία προσελκύουν τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της περιοχής.

Στην αρχαία πόλη, λίγο νοτιότερα, δεσπόζει ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα, με τις επιβλητικές μονολιθικές κολώνες δωρικού ρυθμού.

Παράλληλα ξεχωρίζουν τα ερείπια του θεάτρου και του ρωμαϊκού ωδείου, το Ασκληπιείο, τα λείψανα του Γυμνασίου και τα υπολείμματα μιας σειράς κρηνών που στόλιζαν την πόλη, με κυριότερες την Πειρήνη, τη Γλαύκη και τη Λέρνα.

Το 146 π.Χ. η πόλη της αρχαίας Κορίνθου καταστράφηκε εκ θεμελίων από τον Ρωμαίο στρατηγό Μόμμιο και όλοι της οι κάτοικοι εξανδραποδίστηκαν. Το 53 μ.Χ. ο Απ. Παύλος έφτασε εδώ και μίλησε στους Κορινθίους για τη νέα θρησκεία από το βήμα της αρχαίας αγοράς.

Στο μουσείο εκτίθενται συλλογές αγγείων όλων των περιόδων, ανάμεσά τους και τα περίφημα κορινθιακού ρυθμού, που κατέκλυζαν τις αγορές του αρχαίου κόσμου τον 7ο και 6ο αι. π.Χ.

Τέλος, 3 μόλις χλμ. από την αρχαία Κόρινθο, υψώνεται ο Ακροκόρινθος με το ομώνυμο, παλιότερο κάστρο της Πελοποννήσου που εντυπωσιάζει, τόσο λόγω της μεγαλειώδους θέας που προσφέρει όσο και για το πλήθος και τη διαφορετικότητα των μνημείων του. Επίσης, στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν λείψανα αρχαιοελληνικών κτισμάτων και χριστιανικών ναών, τουρκικών οικοδομημάτων αλλά και η άρτια τείχισή του, φράγκικης κατασκευής.

Iδιαίτερα σημαντικό γεγονός της πόλης αποτελεί το Φεστιβάλ Θεάτρου που οργανώνεται στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Oκτωβρίου με την συμμετοχή θιάσων απ’ όλες τις Bαλκανικές χώρες, καθώς και το πανελλήνιο Φεστιβάλ ερασιτεχνικών θιάσων.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2741 361000           (+30) 2741 022290          (+30) 2741 073050                (+30) 2741 085768

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP