Κόρινθος

Κόρινθος

Στην αρχαιότητα υπήρξε σημαντική πόλη που έπαιζε σπουδαίο ρόλο στις εξελίξεις του ελλαδικού χώρου. Πρωτεύουσα του νομού Κορινθίας, την συναντάμε αμέσως μετά από τον "ομφάλιο λώρο" που συνδέει την Πελοπόννησο με την υπόλοιπη χώρα, τη διώρυγα του Iσθμού.

Σήμερα εξακολουθεί να είναι μία από τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις και σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος της Πελοποννήσου, ενώ η μεγάλη προκυμαία της είναι από τις πιο όμορφες γωνιές της.

Η Κόρινθος βρίσκεται 80 χλμ. νοτιοδυτικά της Αθήνας και αποτελεί το κατεξοχήν αστικό κέντρο της Κορινθίας. ο όνομά της, πελασγικό κατά πάσα πιθανότητα, δηλώνει την μακραίωνη ιστορία της και την πρώιμη εποίκησή της, λόγω της καίριας θέσης της αλλά και των εύφορων εδαφών της.

Η αρχική θέση του οικισμού ήταν 7 χλμ. νοτιότερα, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το χωριό της Αρχαίας Κορίνθου. Η σύγχρονη πόλη χτίστηκε στη θέση την οποία βρίσκεται, το 1858, όταν η παλιά Κόρινθος καταστράφηκε από έναν σεισμό 7,5 ρίχτερ. Χτυπήθηκε άλλες δύο φορές από τη μανία του εγκέλαδου: Το 1928, όταν ισοπεδώθηκε ξανά αλλά και το 1981, οπότε υπέστη σημαντικές καταστροφές.

Στολίδι της πόλης είναι ο μητροπολιτικός ναός του Αποστόλου Παύλου ο οποίος τιμάται πανηγυρικά στις 29 Ιουνίου κάθε χρόνου.

Στην πόλη λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή παραδοσιακών ενδυμάτων και αντικειμένων οικιακής και αγροτικής χρήσης.

Αξίζει να δείτε το Mητροπολιτικό ναό του Aποστόλου Παύλου, στην νέα Kόρινθο, που σημάδεψε την χριστιανοσύνη της πόλης. Εντυπωσιακά είναι το Δικαστικό και το Δημαρχιακό μέγαρο. Επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Kορίνθου, 7 χλμ. νοτιοδυτικά της Kορίνθου, κάτω από τον λόφο της Aκροκορίνθου, όπου βρισκόταν η ακρόπολη και είχε οπτική επαφή με την ακρόπολη της Aθήνας. Αξίζει, ακόμη, να δείτε το Aρχαιολογικό μουσείο με εκθέματα από το χώρο της αρχαίας Kορίνθου, την αγορά, το Aσκληπιείο και τους ναού.

Τέλος, άξια επισκέψεως είναι η παραλία Καλάμια, η οποία αποτελεί ένα χώρο έντονης τουριστικής κίνησης, καθώς η πληθώρα των εστιατορίων, των κέντρων διασκέδασης αλλά και η άρτια φροντισμένη παραλία προσελκύουν τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της περιοχής.

Στην αρχαία πόλη, λίγο νοτιότερα, δεσπόζει ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα, με τις επιβλητικές μονολιθικές κολώνες δωρικού ρυθμού.

Παράλληλα ξεχωρίζουν τα ερείπια του θεάτρου και του ρωμαϊκού ωδείου, το Ασκληπιείο, τα λείψανα του Γυμνασίου και τα υπολείμματα μιας σειράς κρηνών που στόλιζαν την πόλη, με κυριότερες την Πειρήνη, τη Γλαύκη και τη Λέρνα.

Το 146 π.Χ. η πόλη της αρχαίας Κορίνθου καταστράφηκε εκ θεμελίων από τον Ρωμαίο στρατηγό Μόμμιο και όλοι της οι κάτοικοι εξανδραποδίστηκαν. Το 53 μ.Χ. ο Απ. Παύλος έφτασε εδώ και μίλησε στους Κορινθίους για τη νέα θρησκεία από το βήμα της αρχαίας αγοράς.

Στο μουσείο εκτίθενται συλλογές αγγείων όλων των περιόδων, ανάμεσά τους και τα περίφημα κορινθιακού ρυθμού, που κατέκλυζαν τις αγορές του αρχαίου κόσμου τον 7ο και 6ο αι. π.Χ.

Τέλος, 3 μόλις χλμ. από την αρχαία Κόρινθο, υψώνεται ο Ακροκόρινθος με το ομώνυμο, παλιότερο κάστρο της Πελοποννήσου που εντυπωσιάζει, τόσο λόγω της μεγαλειώδους θέας που προσφέρει όσο και για το πλήθος και τη διαφορετικότητα των μνημείων του. Επίσης, στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν λείψανα αρχαιοελληνικών κτισμάτων και χριστιανικών ναών, τουρκικών οικοδομημάτων αλλά και η άρτια τείχισή του, φράγκικης κατασκευής.

Iδιαίτερα σημαντικό γεγονός της πόλης αποτελεί το Φεστιβάλ Θεάτρου που οργανώνεται στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Oκτωβρίου με την συμμετοχή θιάσων απ’ όλες τις Bαλκανικές χώρες, καθώς και το πανελλήνιο Φεστιβάλ ερασιτεχνικών θιάσων.


ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP