Παλαιοκαστρίτσα

Παλαιοκαστρίτσα

Διεθνούς φήμης τουριστικό θέρετρο, γνωστό για τις όμορφες ακρογιαλιές του, που ξετυλίγονται ανάμεσα στους καταπράσινους όρμους του. Η Παλαιοκαστρίτσα αποτελείται από οκτώ παραδοσιακά χωριά, όπως Λάκωνες, Λιαπάδες, Γαρδελάδες, Μακράδες, Σκριπερό, Δουκάδες, Κρήνη και Αλειμματάδες, το καθένα από τα οποία έχει να σας προσφέρει κάτι ξεχωριστό.

Η Παλαιοκαστρίτσα βρίσκεται λίγο πιο βόρεια από το κέντρο του νησιού στη δυτική πλευρά και απέχει οδικώς από την πόλη της Κέρκυρας περίπου 25 χιλιόμετρα.

Απέραντοι ελαιώνες, λόφοι κατάφυτοι από πεύκα, βραχώδης ακτές, δαντελωτά ακρογιάλια και ορμίσκοι με χρυσαφένιες αμμουδιές χαρακτηρίζουν το μοναδικό αυτό τοπίο.

Έχει χαρακτηριστεί ως το στολίδι της Κέρκυρας, αποτελείται από μια σειρά από παραλίες που χωρίζονται από μικρά ακρωτήρια.

Η Παλαιοκαστρίτσα οφείλει τη φήμη της στα μαγευτικά ακρογιάλια της. Έξι όρμοι, όπως Άγιος Σπυρίδωνας, Αγία Τριάδα, Άγιος Πέτρος, Αμπελάκι, Πλατάκια και Αλίπα, αλλά και ένα γραφικό ψαράδικο λιμανάκι συνθέτουν το μεγαλείο της, που διακρίνεται από απότομα βράχια, καταπράσινους λόφους, χρυσαφένιες αμμουδιές και γαλαζοπράσινα νερά. Επίσης, μια βαρκάδα στις θαλάσσιες σπηλιές θα σας γεμίζει με μοναδικές εικόνες.

Στον κεντρικό οικισμό, υπάρχουν επτά μικρές παραλίες, με πρώτη στη σειρά αρχίζοντας από δυτικά να βρίσκετε την παραλία Αμπελάκι. Ακολουθεί η Παραλία Άγιος Πέτρος, λίγο πιο δίπλα, η κυρίως Παραλία Παλαιοκαστρίτσας ή Άγιος Σπυρίδωνας, ανάμεσα στα δύο ακρωτήρια με τα παγωμένα νερά της. Θα συναντήσετε την Παραλία Αλίπας, όπου βρίσκεται το λιμάνι, από το οποίο φεύγουν σκάφη για τις κρυφές παραλίες που βρίσκονται αρκετά πιο νότια, τις παραλίες Πλατάκια, Αγίας Τριάδας και La Grotta.

Αφήνοντας την Παλαιοκαστρίτσα και ανηφορίζοντας στο χωριό Λάκωνες, η περιοχή Bella Vista, θα σας συνεπάρει με την ανεπανάληπτη θέα ολόκληρης της παραλιακής ζώνης Παλαιοκαστρίτσας - Λιαπάδων, των ορεινών χωριών και της πόλης της Κέρκυρας.

Η ψυχή σας θα γαληνέψει βλέποντας τη μοναδική εικόνα που σχηματίζουν τα ακρογιάλια, τα βαθυγάλανα νερά και οι απότομοι βράχοι των ακρωτηρίων, αγκαλιασμένα με το καταπράσινο της φύσης.

Ακόμη ψηλότερο, στο γραφικό χωριό της Κρήνης, φωλιασμένο στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου βρίσκεται φρούριο Αγγελοκάστρου, χτισμένο τον 11ο και 12ο αι. από τους Κομνηνούς.

Περπατώντας στα στενά δρομάκια των γραφικών Χωριών Μακρόδων, Σκριπερού, Δουκάδων, Γαρδελάδων και Λιαπάδων συναντά κανείς την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών, των εκκλησιών και κάποιων παλιών αρχοντικών. Στα περισσότερα χωριά του Δήμου υπάρχουν παραδοσιακά λιοτρίβια, που δεν χρησιμοποιούνται πια αλλά αξίζει τον κόπο να τα επισκεφθείτε.

Επιβλητικό στέκεται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένο το 1225, το οποίο στεγάζει ένα μικρό μουσείο με βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, καθώς και έκθεση με συλλογή οστράκων και οστά φάλαινας, που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα αρκετά χρόνια πριν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παλιό λιοτρίβι του μοναστηριού, που εδώ και μερικά χρόνια έχει μετατραπεί σε εργαστήρι ξυλόγλυπτων και κεραμικών ειδών τέχνης, διατηρώντας όμως την παλιά του ταυτότητα.

Θα κολυμπήσετε στις υπέροχες παραλίες της Παλαιοκαστρίτσας: Αγία Τριάδα, Πλατάκια, Αλύπα, Άγιος Σπυρίδων, Άγιος Πέτρος, Αμπελάκι, καθώς και στις παραλίες των Λιαπάδων. Με καΐκι ή παραδοσιακή βάρκα είναι δυνατή η πρόσβαση σε απρόσιτους από τη στεριά κόλπους και σπηλιές. Λειτουργούν δύο σχολές καταδύσεων καθώς και κέντρο θαλάσσιων σπορ.

Η τουριστική υποδομή της περιοχής θα σας εξασφαλίσει ιδανικές διακοπές. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ λειτουργεί οργανωμένο κάμπινγκ για τους λάτρεις της φυσικής ζωής.

Ονομαστή είναι η Βαρκαρόλα - Αλκινόεια, μία φαντασμαγορική εκδήλωση που γίνεται αρχές Αυγούστου τα τελευταία χρόνια, σε ανάμνηση ενός θαύματος του πολιούχου του νησιού, Αγίου Σπυρίδωνα, που θεράπευσε έναν τυφλό.

Επίσης, σε όλα τα χωριά του Δήμου εξακολουθούν να γίνονται παραδοσιακά πανηγύρια. Πολλές εκδηλώσεις γίνονται την Καθαρά Δευτέρα στον όρμο της Παλαιοκαστρίτσας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 26613 62782           (+30) 26610 29156          (+30) 2661365321                (+30) 2661096916

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP