Κέρκυρα

Κέρκυρα

Πρωτεύουσα του νησιού και μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Περπατώντας κανείς στα βενετσιάνικα καντούνια της παλιάς πόλης, γνωστή ως Ξωπόλι ή Καμπιέλο, με τα σπίτια ιταλικής αρχιτεκτονικής, τα αγγλικά αρχοντικά, τις μπουγάδες απλωμένες πάνω από το κεφάλι του, νιώθει ότι βρίσκεται σε σκηνικό ταινίας ή ακόμη καλύτερα σε μια άλλη εποχή.

Ανατολικά βρίσκεται το Παλιό Φρούριο, που ενώνετε με γέφυρα με την πόλη και στις διπλές κορυφές του οφείλετε το όνομα Κορφού. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της Κέρκυρας. Το Νέο Φρούριο, που η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1645, βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Μάρκου. Απέναντι από το Παλιό Φρούριο βρίσκεται η Σπιανάδα, το κέντρο της ζωής της πόλης, με το Λιστόν, περιοχή ευγενών επί Ενετοκρατίας, σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες σήμερα.

Η Κέρκυρα έχει πολλές εκκλησίες, μνημεία που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, ανάμεσά τους η εκκλησία του πολιούχου της Αγίου Σπυρίδωνα (1589) όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα του Αγίου, η Μητρόπολη του νησιού, Παναγία η Σπηλιώτισσα (16ου αι.) όπου φυλάσσονται τα λείψανα της αυτοκράτειρας Θεοδώρας και η μονή της Πλατυτέρας στο Μαντούκι, όπου βρίσκονται οι τάφοι του Ιωάννη Καποδίστρια και Φώτη Τζαβέλα.

Επισκεφθείτε, επίσης, το Μουσείο του Διονύσιου Σολωμού, με προσωπικά αντικείμενα του, που στεγάζεται στο σπίτι όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια και τη Σερβική Εστία. 4 χλμ. νότια της πόλης βρίσκεται το Κανόνι, μία από τις δημοφιλέστερες περιοχές του νησιού. Μπροστά απλώνεται η λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου και ο αεροδιάδρομος και απέναντι το καταπράσινο Ποντικονήσι, σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας, με το βυζαντινό εκκλησάκι του Παντοκράτορα (13ου αι.). Ένα τσιμεντένιο μονοπάτι κάτω από το Κανόνι συνδέει τη στεριά με το μοναστήρι της Βλαχέραινας (17ου αι.).

Για μπάνιο στην πόλη προσφέρονται οι οργανωμένες παραλίες του Μον Ρεπό, τα λουτρά του Αλέκου και στη μικρή ακρογιαλιά του Ναυτικού Ομίλου που διαθέτει εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ.

Όσον αφορά στη διασκέδαση η Κέρκυρα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μεγάλες πρωτεύουσες. Επιπλέον, στο Δημοτικό Θέατρο της ανεβαίνουν πολύ προσεγμένες δουλειές και το καλοκαίρι στο μουσικό περίπτερο της Σπιανάδας εμφανίζονται πολύ συχνά οι φιλαρμονικές και οι περίφημες χορωδίες του νησιού.

 

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP