Κέρκυρα

Κέρκυρα

Πρωτεύουσα του νησιού και μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Η παλιά πόλη της Κέρκυρας είναι ένας μοναδικός θησαυρός της Ελλάδας, ένα παράδειγμα της αρχαίας βυζαντινής και βενετσιάνικης τέχνης που ξέρει πως να σας γοητεύσει με την εναλλαγή από μικρά σοκάκια και μεγάλες πανοραμικές τοποθεσίες.

Καθώς περπατάτε στα βενετσιάνικα καντούνια της παλιάς πόλης, γνωστή ως Ξωπόλι ή Καμπιέλο, με τα σπίτια ιταλικής αρχιτεκτονικής, τα αγγλικά αρχοντικά, τα σκαλιστά πηγάδια, τις μπουγάδες απλωμένες πάνω από το κεφάλι του, θα νιώσετε ότι βρίσκεστε σε σκηνικό ταινίας ή ακόμη καλύτερα σε μια άλλη εποχή.

Η παλιά πόλη οριοθετείται από τα δύο αρχαία φρούρια που με τα ιστορικά τους τείχη την περιβάλλουν. Ανατολικά βρίσκεται το Παλιό Φρούριο, που ενώνετε με γέφυρα με την πόλη και στις διπλές κορυφές του οφείλετε το όνομα Κορφού. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της Κέρκυρας.

Το Νέο Φρούριο, που η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1645, βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Μάρκου. Απέναντι από το Παλιό Φρούριο βρίσκεται η Σπιανάδα, το κέντρο της ζωής της πόλης, με το Λιστόν, περιοχή ευγενών επί Ενετοκρατίας, σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες σήμερα.

Η Κέρκυρα έχει πολλές εκκλησίες, μνημεία που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, ανάμεσά τους η εκκλησία του πολιούχου της Αγίου Σπυρίδωνα (1589) όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα του Αγίου, η Μητρόπολη του νησιού, Παναγία η Σπηλιώτισσα (16ου αι.) όπου φυλάσσονται τα λείψανα της αυτοκράτειρας Θεοδώρας και η μονή της Πλατυτέρας στο Μαντούκι, όπου βρίσκονται οι τάφοι του Ιωάννη Καποδίστρια και Φώτη Τζαβέλα.

Επισκεφθείτε, επίσης, το Μουσείο του Διονύσιου Σολωμού, με προσωπικά αντικείμενα του, που στεγάζεται στο σπίτι όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια και τη Σερβική Εστία. Τέσσερα χιλιόμετρα νότια της πόλης βρίσκεται το Κανόνι, μία από τις δημοφιλέστερες περιοχές του νησιού. Μπροστά απλώνεται η λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου και ο αεροδιάδρομος και απέναντι το καταπράσινο Ποντικονήσι, σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας, με το βυζαντινό εκκλησάκι του Παντοκράτορα (13ου αι.). Ένα τσιμεντένιο μονοπάτι κάτω από το Κανόνι συνδέει τη στεριά με το μοναστήρι της Βλαχέραινας (17ου αι.).

Στη Σπιανάδα, μια μεγάλη περιοχή από πράσινο που χωρίζει την πόλη από το παλιό φρούριο, θα δείτε αγάλματα, όπως Δ. Σολομώς, Ν.Μαντζάρο και Ν. Θεοτόκη.

Για μπάνιο στην πόλη προσφέρονται οι οργανωμένες παραλίες του Μον Ρεπό, τα λουτρά του Αλέκου και στη μικρή ακρογιαλιά του Ναυτικού Ομίλου που διαθέτει εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ.

Όσον αφορά στη διασκέδαση η Κέρκυρα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μεγάλες πρωτεύουσες. Επιπλέον, στο Δημοτικό Θέατρο της ανεβαίνουν πολύ προσεγμένες δουλειές και το καλοκαίρι στο μουσικό περίπτερο της Σπιανάδας εμφανίζονται πολύ συχνά οι φιλαρμονικές και οι περίφημες χορωδίες του νησιού.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 26613 62782           (+30) 26610 29156          (+30) 2661365321                (+30) 2661096916

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP