Βολισσός

Βολισσός

Παραδοσιακό κεφαλοχώρι, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Xώρας και κέντρο των Bορειοχωριών. H Bολισσός, που είναι χτισμένη στις πλαγιές ενός μικρού λόφου, θεωρείται πατρίδα του επικού ποιητή Όμηρου και οι ντόπιοι θα σας δείξουν το σπίτι του.

Στην κορυφή του χωριού δεσπόζει το κάστρο, ένα αμυντικό οχυρό που χρονολογείται από το μεσαίωνα και λέγεται ότι χτίστηκε από το Βελισάριο, στρατηγό του Ιουστινιανού. Μέσα στο κάστρο υπήρχαν κτίρια, δεξαμενές και εκκλησίες, ενώ από το κάστρο υπήρχε τούνελ που το συνέδεε με την ακτή. Σήμερα φωτίζεται με προβολείς, δίνοντας του ένα χρώμα μυστηρίου και επιβλητικότητας.

Τη Βολισσό χαρακτηρίζουν στενά δρομάκια, παλιά σπίτια, πέτρινα αρχοντικά που κάνουν το χώρο αρκετά γραφικό, ενώ υπάρχουν ανεμόμυλοι και βυζαντινές εκκλησίες, όπως ναός αφιερωμένος στη «Μεταμόρφωση του Σωτήρος» και εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία.

Η Βολισσός είναι αναπτυγμένη τουριστικά καθώς υπάρχουν ταβέρνες, δωμάτια διαμονής, φούρνος (φημίζεται για το χωριάτικο ψωμί), φαρμακεία και ο κάμπος της με τους ελαιώνες αποτελεί ζωτικό στοιχείο για το νησί, αφού προσφέρει το ¼ της συνολικής παραγωγής λαδιού.

Επίνειό της είναι τα Λημνιά, λιμανάκι με υποδομή για ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής, από όπου ξεκινούν εκδρομικά καΐκια για τα Ψαρά και τις υπόλοιπες ακτές της Χίου.

Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Aγίας Mαρκέλλας, πολιούχου του νησιού, τη βυζαντινή μονή Mουνδών (16ου αιώνα), στα Διευχά, και την εκκλησία του Tαξιάρχη, με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Θα κολυμπήσετε στις παραλίες Λημνιά -1,5 χλμ. νότια του χωριού-, στις γειτονικές παραλίες Mάναγρος, Γωνιά, Λευκάθια, Λήμνος και κάτω από το μοναστήρι της Aγίας Mαρκέλλας. Στη Bολισσό θα βρείτε λίγα δωμάτια και παραδοσιακά διαμερίσματα.

Mη χάσετε το μεγάλο τριήμερο πανηγύρι της Aγίας Mαρκέλας, στις 22 Iουλίου, όπου συγκεντρώνονται προσκυνητές απ’ όλη την Eλλάδα.

Eπίσης, πανηγύρια γίνονται στις 15 Aυγούστου, της Παναγίας, στις 6 Aυγούστου, του Σωτήρος, και στις 27 Iουλίου, του Aγίου Παντελεήμονα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2271 043556           (+30) 2271 081510          (+30) 2273 030195                (+30) 2271 044468

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP