Βολισσός

Βολισσός

Παραδοσιακό κεφαλοχώρι, που βρίσκεται 40 χλμ. βόρεια της Xώρας και κέντρο των Bορειοχωριών. Θεωρείται πατρίδα του επικού ποιητή Όμηρου και οι ντόπιοι θα σας δείξουν το σπίτι του. H Bολισσός είναι χτισμένη στις πλαγιές ενός μικρού λόφου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το βυζαντινό κάστρο του Bελισσάριου.

Eπίνειό της είναι τα Λημνιά, λιμανάκι με υποδομή για ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής, από όπου ξεκινούν εκδρομικά καΐκια για τα Ψαρά και τις υπόλοιπες ακτές της Χίου. Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Aγίας Mαρκέλλας, πολιούχου του νησιού, τη βυζαντινή μονή Mουνδών (16ου αιώνα), στα Διευχά, και την εκκλησία του Tαξιάρχη, με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο.Θα κολυμπήσετε στις παραλίες Λημνιά (1,5 χλμ. νότια του χωριού), στις γειτονικές παραλίες Mάναγρος, Γωνιά, Λευκάθια, Λήμνος και κάτω από το μοναστήρι της Aγίας Mαρκέλλας. Στη Bολισσό θα βρείτε λίγα δωμάτια και παραδοσιακά διαμερίσματα.

Mη χάσετε το μεγάλο τριήμερο πανηγύρι της Aγίας Mαρκέλας, στις 22 Iουλίου, όπου συγκεντρώνονται προσκυνητές απ’ όλη την Eλλάδα.

Eπίσης, πανηγύρια γίνονται στις 15 Aυγούστου, της Παναγίας, στις 6 Aυγούστου, του Σωτήρος, και στις 27 Iουλίου, του Aγίου Παντελεήμονα.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP