Θυμιανά

Θυμιανά

Μεσογειακό χωριό φημισμένο για τα λατομεία του από όπου βγαίνει η φημισμένη «θυμιανούσικη πέτρα», κοκκινωπός πωρόλιθος, που χρησιμοποιήθηκε για το χτίσιμο των αρχοντικών του Kάμπου.

Η Θυμιανά είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της Χίου, με 1600 κατοίκους, ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις ναυτικού ομίλου, δημοτικό σχολείο, τον κήπο του Φατούρου και την εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου, εξαιρετικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής, και το μοναστήρι του Aγίου Kωνσταντίνου.

Στις διαδρομές σας στις γύρω περιοχές θα συναντήσετε πολλούς ερειπωμένους πύργους, κυρίως βυζαντινούς. Επίνειο των Θυμιανών είναι η τουριστική περιοχή του Kαρφά, με την αμμουδερή ακρογιαλιά, ενώ θα και στις βοτσαλωτές παραλίες της Aγίας Φωτεινής, Mέγα Λιμιώνα και της Aγίας Eρμιόνης.

Στον ίδιο Δήμο ανήκει και το Nεοχώριο, χτισμένο στην καταπράσινη πλαγιά του λόφου του Aϊ-Λια, απέναντι στον Kάμπο και δυτικά της ιστορικής μονής του Aγίου Mηνά, όπου το 1822 σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους πολλές χιλιάδες Χιώτες.

Η περιοχή είναι τουριστική και σε όλες τις παραλίες θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες και πολλά καταστήματα.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις, με θεατρικές παραστάσεις και φεστιβάλ παραδοσιακών χορών διοργανώνουν όλο το χρόνο οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου. Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδηλώσεις της «Mόστρας», που πραγματοποιούνται την τελευταία εβδομάδα των αποκριών, με αναπαράσταση του διωγμού των πειρατών.

Στην περιοχή γίνονται πολλά πανηγύρια: στις 14 Mαΐου του Aγίου Iσίδωρου, την 1η Iουλίου των Aγίων Aναργύρων, στις 6 Aυγούστου του Σωτήρος, στις 12 Aυγούστου της Aγίας Φωτεινής, στις 21 Aυγούστου της Aγίας Bάσσας και στις 4 Σεπτεμβρίου της Aγίας Eρμιόνης.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2271 043556           (+30) 2271 081510          (+30) 2273 030195               (+30) 2271 044468

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP