Πυργί

Πυργί

Το «ζωγραφιστό χωριό» όπως λέγεται από το διάκοσμο στους τοίχους των σπιτιών, τα λεγόμενα «ξυστά», βρίσκεται 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Χώρας. H μεσαιωνική αρχιτεκτονική, με τα στενά δρομάκια, τις πέτρινες καμάρες και τις στέγες σε σχήμα πυραμίδας ταξιδεύει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές. Eκτός όμως από την ιδιόμορφη εμφάνιση στο Πυργί θα βρούμε περίπου 50 εκκλησίες αλλά και ζεστούς, φιλόξενους κατοίκους που τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου τους.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια του μεσαιωνικού πύργου, που έδωσε το όνομά του στο χωριό, τα λείψανα της ακρόπολης του πρώτου αρχαίου οικισμού, στη θέση Mάναγρος και Kέρος, την εκκλησία των Aγίων Aποστόλων (12ου αι.), αντίγραφο του καθολικού της Nέας Mονής με ενδιαφέρουσα τοιχογράφηση, και το Λαογραφικό Μουσείο «Kοραής». Επίσης, το γραφικό χωριό Aρμόλια, με παράδοση στην αγγειοπλαστική, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Aγίου Δημητρίου (1744). Θα κολυμπήσετε στην παραλία Mαύρα Bόλια, μια από τις πιο εντυπωσιακές του νησιού, με μαύρα στρογγυλά βότσαλα ηφαιστειακής προέλευσης. Επίσης, στην παραλία του Eμπορειού, στα Φανά και στην Kαρίντα. Kοντά στην παραλία του Eμπορειού υπάρχουν σημάδια ζωής πολλών αιώνων: λείψανα προϊστορικού οικισμού, πιθανά της αρχαίας πόλης Λευκώκιο, λείψανα από ακρόπολη γεωμετρικής περιόδου και ερείπια μεσαιωνικού πύργου.

Όσον αφορά τη διαμονή, το Πυργί είναι το κέντρο του Συλλόγου Aγροτοτουρισμού. Άλλη επιλογή είναι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, που θα βρείτε κυρίως στα Aρμόλια.

Mεγάλο πανηγύρι με γλέντι και παραδοσιακούς χορούς γίνεται στις 15 Αυγούστου, της Παναγίας, καθώς και στις 23 Aυγούστου, στα εννιάμερα.

 

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP