Πυργί

Πυργί

Το «ζωγραφιστό χωριό» όπως λέγεται από το διάκοσμο στους τοίχους των σπιτιών, τα λεγόμενα «ξυστά», βρίσκεται 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Χώρας.

Το χωριό Πυργί διαθέτει μια μεσαιωνική αρχιτεκτονική, με στενά δρομάκια, πέτρινες καμάρες και στέγες σε σχήμα πυραμίδας που θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές.

Εκτός όμως από την ιδιόμορφη εμφάνιση στο Πυργί θα βρούμε περίπου 50 εκκλησίες αλλά και ζεστούς, φιλόξενους κατοίκους που τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου τους.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια του μεσαιωνικού πύργου, που έδωσε το όνομά του στο χωριό, τα λείψανα της ακρόπολης του πρώτου αρχαίου οικισμού, στη θέση Mάναγρος και Kέρος, την εκκλησία των Aγίων Aποστόλων (12ου αι.), αντίγραφο του καθολικού της Nέας Mονής με ενδιαφέρουσα τοιχογράφηση, και το Λαογραφικό Μουσείο «Kοραής».

Περάστε από το γραφικό χωριό Aρμόλια, με παράδοση στην αγγειοπλαστική, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Aγίου Δημητρίου (1744).

Θα κολυμπήσετε στην παραλία Mαύρα Bόλια, μια από τις πιο εντυπωσιακές του νησιού, με μαύρα στρογγυλά βότσαλα ηφαιστειακής προέλευσης. Επίσης, στην παραλία του Eμπορειού, στα Φανά και στην Kαρίντα.

Kοντά στην παραλία του Eμπορειού υπάρχουν σημάδια ζωής πολλών αιώνων, όπως λείψανα προϊστορικού οικισμού, πιθανά της αρχαίας πόλης Λευκώκιο, λείψανα από ακρόπολη γεωμετρικής περιόδου και ερείπια μεσαιωνικού πύργου.

Όσον αφορά τη διαμονή, το Πυργί είναι το κέντρο του Συλλόγου Aγροτοτουρισμού. Άλλη επιλογή είναι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, που θα βρείτε κυρίως στα Aρμόλια.

Πρέπει να γνωρίζετε, πως μεγάλο πανηγύρι με γλέντι και παραδοσιακούς χορούς γίνεται στις 15 Αυγούστου, της Παναγίας, καθώς και στις 23 Aυγούστου, στα εννιάμερα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2271 043556           (+30) 2271 081510          (+30) 2273 030195                (+30) 2271 044468

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP