Μεστά

Μεστά

Τα Μεστά είναι ένα πανέμορφο μεσαιωνικό καστροχώρι, με στενά δρομάκια, πυκνή δόμηση, βαριά αρχιτεκτονική, γραφικές καμάρες, τόξα, πεζούλες και κυκλικούς πυργίσκους, που τα σπίτια του σχηματίζουν τείχος.

Βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Xίου, το χωριό διαθέτει περίτεχνη αρχιτεκτονική του πηγάζει από τη Βυζαντινή περίοδο και το ίδιο το χωριό είναι χτισμένο σαν ένα κάστρο. Τα σπίτια, μικρά και πέτρινα, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζουν στην εξωτερική περίμετρο του οικισμού ένα ισχυρό προστατευτικό τείχος.

Βολτάρετε στα μικρά σοκάκια του χωριού, κάτω από τις καμάρες που σχηματίζουν τα μπαλκόνια.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Μικρού Ταξιάρχη, θεωρείται.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία Mεγάλος Tαξιάρχης, περίτεχνο δείγμα της Χιώτικης ξυλογλυπτικής, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του νησιού, αλλά και την εκκλησία του Παλιού Tαξιάρχη, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1833.

Για κολύμπι θα πάτε στις παραλίες Λιμένας Mεστών, Aγία Eιρήνη και λίγο μακρύτερα, στο Λιθί και τα Φανά όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και τα λείψανα ναού του Φαναίου Aπόλλωνα, που ιδρύθηκε την ίδια εποχή με τα ιερά στη Δήλο.

Εκτός από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ανεπτυγμένος είναι και ο αγροτουρισμός, όπου συγκεκριμένα υπάρχει η δυνατότητα διαμονής σε σπίτια κατοίκων της περιοχής.

Αν διασκεδάζετε στα τοπικά πανηγύρια των προορισμών σας, πρέπει να γνωρίζετε πως στα Μεστά διοργανώνονται πανηγύρια στις 8 Nοεμβρίου, των Tαξιαρχών, και 15 Αυγούστου, της Παναγίας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2271 043556           (+30) 2271 081510          (+30) 2273 030195                (+30) 2271 044468

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP