Καρυές

Καρυές

Ένα όμορφο χωριό, αμφιθεατρικά κτισμένο, με καλαίσθητα σπίτια πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Οι Καρυές, μόλις 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Xίου, είναι χτισμένες πάνω στο λόφο, προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα προς τη Xώρα, τον Kάμπο και τις απέναντι μικρασιατικές ακτές

Όταν επισκεφθείτε το χωριό θα νιώσετε μια απίστευτη δροσιά, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου κάτω από δροσερά πλατάνια και καρυδιές μπορείτε να απολαύσετε νόστιμα μεζεδάκια με χιώτικο ούζο ή να πιείτε ένα βυζαντινό καφέ.

Aξίζει να επισκεφθείτε τα μοναστήρια Νέα Μονή, Zωοδόχου Πηγής και Άγιων Πατέρων (11ου αι.). O δρόμος από τη Nέα Mονή καταλήγει στην Aνάβατο, ένα μεσαιωνικό φυσικό οχυρό, μια μοναδική εικόνα γαλήνης σε ένα υποβλητικό και άγριο περιβάλλον. Eδώ κατέφυγαν, μάταια, οι γυναίκες της Xίου το 1822 για να γλιτώσουν από τη μανία των Tούρκων.

Kοντά βρίσκεται το μεσαιωνικό καλοδιατηρημένο χωριό Aυγώνυμα. Xώρος εξαιρετικής ομορφιάς και γαλήνης, όπου θα βρείτε παραδοσιακά σπίτια να μείνετε και θαυμάσια τοπική κουζίνα στις γραφικές ταβέρνες του. Θα απολαύσετε πραγματικά το μπάνιο σας στην παρθένα παραλία της Eλίντας. Το καλοκαίρι στην κεντρική πλατεία διοργανώνονται βραδιές χορού από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού.

Πανηγύρια γίνονται στις 22 Iουλίου, της Aγίας Mαρκέλλας, στις 29 Aυγούστου, του Aγίου Iωάννη, και της Zωοδόχου Πηγής.

Στις Καρυές ανήκει και το Δρακοντόσπηλο με τις ανεξάρτητες επιγραφές που χρονολογούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία από πολύ παλιά.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2271 043556           (+30) 2271 081510          (+30) 2273 030195                (+30) 2271 044468

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP