Κάμπος

Κάμπος

Ο Κάμπος είναι από τις ομορφότερες και γοητευτικές περιοχές του νησιού, μια πεδινή έκταση που καλύπτεται από περιβόλια εσπεριδοειδών (πορτοκαλιές, μανταρινιές, νεραντζιές και λεμονιές). Βρίσκεται νότια της πόλης της Χίου και διακρίνεται για την αρχοντική φυσιογνωμία της. Εκτείνεται σε μήκος 7 χιλ. και πλάτος 2 χιλ. ανάμεσα σε χαμηλούς λόφους, έχοντας στις παρυφές του το αεροδρόμιο. Διασχίζεται από δύο χειμάρους αλλά και από ένα πλήθος μικρών ρυακιών και ρεμάτων.

Τα επιβλητικά αρχοντικά, μοναδικά δείγματα μιας ιδιότυπης αρχιτεκτονικής που δε συναντάμε σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, ανήκουν στις αριστοκρατικές οικογένειες της Χίου και σε οικογένειες ευγενικής καταγωγής Γενουατών που έμεναν στο νησί. Πολλά από αυτά τα αρχοντικά κτίστηκαν κατά τον 14ο αιώνα. Πίσω από τους ψηλούς προστατευτικούς τοίχους, κρύβεται ένας θησαυρός, με τεράστιες αψιδωτές αυλόπορτες με οικόσημα, τα μαγγανοπήγαδα που κοσμούν τις αυλές, τα πετρόκτιστα σπίτια με τα ψηφιδωτά δάπεδα και τα περίτεχνα μαρμάρινα σχέδια...

Το χώρο επέλεξαν τόσο οι Γενοβέζοι, για να κτίσουν τις επαύλεις τους το 14ο αιώνα όσο και οι ντόπιοι αριστοκράτες στα μετέπειτα χρόνια (Ράλληδες, Αργέντηδες, Πετροκόκκινοι, Καλβοκορέσηδες κ.α), δημιουργώντας ένα νέο κοινωνικό-οικονομικό πλέγμα. Τα περιβόλια ποτίζονται από πηγάδια με μάγγανο που στο παρελθόν γύριζαν με ζώα ενώ τώρα η άρδευση γίνεται με σύγχρονα μέσα.

 

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP