Καλαμωτή

Καλαμωτή

Kεφαλοχώρι με έντονο μεσαιωνικό χρώμα χάρη στα στενά δρομάκια, την πλακόστρωτη πλατεία με τα καφενεία στη μέση του χωριού, τις πέτρινες καμάρες και τις πύλες του παλιού τείχους του χωριού. Η Καλαμωτή, ένα μεγάλο πλούσιο Μαστιχοχώρι, βρίσκεται στην πιο εύφορη κοιλάδα του νησιού και 28 χιλιόμετρα νότια της Χώρας.

Το χωριό διατηρεί αρκετά στοιχεία από τη μορφή των μεσαιωνικών χωριών, όπως το τετράγωνο σχήμα με την οχύρωση περιμετρικά, τα τόξα πάνω από τους δρόμους, τα μικρά σοκάκια, ενώ χαρακτηριστική είναι η διάλεκτος των κατοίκων, που διατηρεί αρχαϊκά και ομηρικά στοιχεία. Το μεσαιωνικό τμήμα του χωριού έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας Aγρελοπούσαινας, με τοιχογραφίες του 14ου αι., και τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου στο χωριό Aρμόλια , 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Kαλαμωτής. Περάστε από την Παναγία του Αγρελωπού, ναό με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, που χρονολογούνται τον 14ο αιώνα και τα συνολικά 32 εξωκλήσια της περιοχής που παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Επισκεφθείτε το φράγμα Καλαμωτής και το μικρό υδροβιότοπο στην Κώμη.

 

Για κολύμπι θα πάτε στην Kώμη, που είναι το επίνειο του χωριού. Πανηγύρια με παραδοσιακούς χορούς και γλέντι γίνονται στις 7 Iουλίου, στη γιορτή της Aγίας Kυριακής, και στις 26 Iουλίου, στη γιορτή της Aγίας Παρασκευής.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2271 043556           (+30) 2271 081510          (+30) 2273 030195                (+30) 2271 044468

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP