Εμπορειός

Εμπορειός

Μικρό θέρετρο και παλιό λιμάνι της Κάσου με όμορφη αρχιτεκτονική. Ο Εμπορειός ή Καμάρι είναι ένας ημικυκλικός ορμίσκος που απέχει έξι χιλιόμετρα από το Πυργί. Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Εμπορειού, αυτό το πολύ όμορφο και γραφικό λιμανάκι έχει πανάρχαια ιστορία.

Σ' ολόκληρη την περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα από τον 6ο και 7ο αιώνα π.Χ. Στον λόφο του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται ανατολικά, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα παλαιού οικισμού. Πιστεύεται ότι πρόκειται για το Λευκώνιο που αναφέρει ο Θουκιδίδης. Στο ιερό του λιμανιού διακρίνονται διάφορες φάσεις από το 690 π.Χ. έως την παλαιοχριστιανική περίοδο.

Εδώ βρέθηκαν λείψανα ενός ναού ιωνικού ρυθμού με εξαιρετική τεχνική. Αριστερά από το λιμάνι υψώνεται ο Ψαρώνας, το σβησμένο ηφαίστειο που κάποτε σκέπασε με λάβα τα πάντα γύρω του. Έτσι εξηγείται η ύπαρξη των μοναδικών κατάμαυρων βότσαλων, στις δύο παραλίες δίπλα από το σημερινό Εμπορειό. Αυτά τα βότσαλα χρησιμοποιήθηκαν για τις βοτσαλωτές αυλές των αρχοντικών του Κάμπου.

Η περιοχή αποτελείται κυρίως από εξοχικές κατοικίες. Διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια και πανσιόν, εστιατόρια και καταστήματα. Θεωρείται ιδανικό μέρος για διακοπές.

Δίπλα στο χωριό, πολύ κοντά στο λιμανάκι του Εμπορειού, βρίσκεται η παραλία Μαύρα Βόλια, από τις πιο γνωστές της Χίου, που χρωστά το όνομά της στο μαύρο της βότσαλο, κατάλοιπο προϊστορικής ηφαιστειακής έκρηξης. Ένα πλακόστρωτο μονοπάτι συνδέει το λιμανάκι με την παραλία. Ουσιαστικά αποτελείται από δύο επιμέρους παραλίες, τα Μαύρα Βόλια ή Μαύρο Γιαλό και το Φώκι.

 

Αξίζει να επισκεφθείτε τα Μαύρα Βόλια, ώστε να θαυμάσετε το βαθύ μπλε χρώμα των κρυστάλλινων νερών τη, αλλά και την σπάνια ομορφιά των μαύρων βότσαλων, με την αντανάκλαση τους στην θάλασσα, τις καθιστά από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Πάντως, όσο και αν μπείτε στον πειρασμό, μην πάρετε μαζί σας βότσαλα από την παραλία, διότι… απαγορεύεται.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2271 043556           (+30) 2271 081510          (+30) 2273 030195                (+30) 2271 044468

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP