Εμπορειός

Εμπορειός

Ο Εμπορειός ή Καμάρι είναι ένας ημικυκλικός ορμίσκος που απέχει 6 χιλιόμετρα από το Πυργί. Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Εμπορειού, αυτό το πολύ όμορφο και γραφικό λιμανάκι έχει πανάρχαια ιστορία.

Σ' ολόκληρη την περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα από τον 6ο και 7ο αιώνα π.Χ. Στον λόφο του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται ανατολικά, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα παλαιού οικισμού. Πιστεύεται ότι πρόκειται για το Λευκώνιο που αναφέρει ο Θουκιδίδης. Στο ιερό του λιμανιού διακρίνονται διάφορες φάσεις από το 690 π.Χ. έως την παλαιοχριστιανική περίοδο. Εδώ βρέθηκαν λείψανα ενός ναού ιωνικού ρυθμού με εξαιρετική τεχνική. Αριστερά από το λιμάνι υψώνεται ο Ψαρώνας, το σβησμένο ηφαίστειο που κάποτε σκέπασε με λάβα τα πάντα γύρω του. Έτσι εξηγείται η ύπαρξη των μοναδικών κατάμαυρων βότσαλων, στις δύο παραλίες δίπλα από το σημερινό Εμπορειό. Αυτά τα βότσαλα χρησιμοποιήθηκαν για τις βοτσαλωτές αυλές των αρχοντικών του Κάμπου.

Η περιοχή αποτελείται κυρίως από εξοχικές κατοικίες. Διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια και πανσιόν, εστιατόρια και καταστήματα. Θεωρείται ιδανικό μέρος για διακοπές.

Τα Μαύρα Βόλια βρίσκονται πολύ κοντά στο λιμανάκι του Εμπορειού. Ένα πλακόστρωτο μονοπάτι συνδέει τις δύο παραλίες μεταξύ τους. Η σπάνια ομορφιά των μαύρων βότσαλων, με την αντανάκλαση τους στην θάλασσα, τις καθιστά από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP