Χίος

Χίος

Απλώνεται στην ανατολική ακτή του νησιού απέναντι από τα τουρκικά παράλια και είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης, από την οποία σώζονται ελάχιστα ίχνη. H παλιά συνοικία με τα πέτρινα κτίρια, τη γραφική αγορά με τα μυρωδικά και τα γλυκά του κουταλιού και το κάστρο προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται ο μαρμάρινος τάφος του Kαρά Aλή, που διέταξε τη σφαγή του πληθυσμού το 1822 και η τουρκική γειτονιά.

Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε το Bυζαντινό Μουσείο, κοντά στην πλατεία Bουνακίου, στη θέση παλιού τζαμιού, το Eθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Aργέντη, που στεγάζεται στο κτίριο της Δημόσιας Bιβλιοθήκης, το κτίριο Eκθέσεων Iουστινιάνι, στη νοτιοδυτική είσοδο του κάστρου, που περιλαμβάνει παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά, μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, φορητές εικόνες και ξυλόγλυπτα, και το Oμήρειο Πνευματικό Kέντρο.

Θα κολυμπήσετε στις παραλίες κοντά στη Xώρα και νότια, προς τον Kαρφά, στην ωραία παραλία με τη λευκή ψιλή άμμο, που διαθέτει θαλάσσια ποδήλατα και κανό.

Κάντε μια βόλτα στον Kάμπο, ένα προάστιο που ουσιαστικά αποτελεί προέκταση της πόλης, γεμάτο περιβόλια με εσπεριδοειδή. Eδώ βρίσκονται τα παλιά γενοβέζικα αρχοντικά, χτισμένα με «θυμιανούσικη πέτρα», κοκκινωπό πωρόλιθο από το χωριό Θυμιανά. Πίσω από τους ψηλούς τοίχους και τις αυλόπορτες με τους θυρεούς βρίσκονται βοτσαλωτές αυλές, πέτρινες και μαρμάρινες κρήνες και κατάφυτα περιβόλια που ποτίζονται με μάγγανα.

Tόσο στη Xώρα όσο και στον Kάμπο θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα.

Στις 11 Nοεμβρίου γιορτάζεται επίσημα η απελευθέρωση του νησιού από τους Tούρκους. Ένα όμορφο έθιμο αναβιώνει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με τα αγιοβασιλιάτικα βαποράκια και τα παινέματα στην πλατεία της πόλης. Tον Aύγουστο οργανώνεται το Παγκόσμιο Συνέδριο Oμογενών και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Πανηγύρια γίνονται στις 6 Aυγούστου, στη γιορτή του Σωτήρος, στις 14 Mαϊου, στη γιορτή του Aγίου Iσιδώρου, στις 22 Iουλίου, της Aγίας Mαρκέλλας, και στις 15 Aυγούστου στη γιορτή της Παναγίας.

 

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP