Αρμόλια

Αρμόλια

Μεσαιωνικό χωριό το οποίο έχει ξαναχτιστεί. Οι αψίδες που έχουν απομείνει πάνω από τους στενούς δρόμους στο κέντρο του χωριού, οι οποίες δίνουν μια ιδέα της πραγματικής του όψης.

Σε απόσταση 21 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, τα Αρμόλια παλαιότερα ήταν έδρα κοινότητας, ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα εννέα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μαστιχοχωρίων. Είναι ένα από τα 22 περίπου χωριά της νότιας Χίου όπου καλλιεργείται, εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, το μαστιχόδεντρο ή μαστιχοφόρος σχίνος από το οποίο εξάγεται η μαστίχα. Η αρχαία ονομασία του χωριού ήταν Ερμόλεια, από το Θεό Ερμή, γι' αυτό και η λέξη «Αρμόλια» δασύνεται (παίρνει δασεία).

Οι κάτοικοι των Αρμολίων ονομάζονται Αρμολούσοι (θηλυκό «Αρμολούσαινες») στη Χίο. Εκτός από τη μαστίχα, ασχολούνται από την αρχαιότητα με την αγγειοπλαστική. Ο λόγος είναι μια μικρή και ρηχή λιμνούλα έξω από το χωριό, που συλλέγει μεγάλη ποσότητα αργιλώδους εδάφους στον πυθμένα της.

Ακόμα και σήμερα το χωριό είναι κυρίως γνωστό στο νησί για τα πήλινα αγγεία του — γλάστρες, κανάτια, «μπουρμπούλια», πιθάρια κλπ.. Παράγει επίσης λάδι και λίγα δημητριακά και καπνό.

Υπάρχουν μερικές αψίδες που έχουν απομείνει πάνω από τους στενούς δρόμους στο κέντρο του χωριού, οι οποίες δίνουν μια ιδέα της πραγματικής του όψης.

Υπάρχουν ακόμη ερείπια παλιών σπιτιών, αλλά σε αντιστάθμιση των αλλαγών όλα τα καινούργια σπίτια έχουν κήπους γεμάτους με λουλούδια. Βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλη της Χίου. Οι Αρμολούσοι διατηρούν μια μακρόχρονη παράδοση στην κατασκευή και διακόσμηση κεραμικών όπως στάμνες, βάζα, κανάτες, κούπες, και κύπελλα ώστε να υπάρχει μια θαυμάσια συλλογή τοπικών κεραμικών. Ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει και τον τροχό του αγγειοπλάστη.

Στην εκκλησία της Παναγίας, τον Άγιο Δημήτριο, δίπλα στην κεντρική εκκλησία του χωριού ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά εικονοστάσια του νησιού, που χρονολογείται το 1744. Μια επίσκεψη στο μοναστήρι του Βρετού το οποίο βρίσκεται ψηλά σ` ένα λόφο πάνω από ο χωριό θα ανταμείψει τον περπατητή. 

Σ` ένα λόφο επίσης στα δυτικά του χωριού βρίσκεται το βυζαντινό Κάστρο των Απολίχνων, εκεί όπου οι Γενοβέζοι είχαν εγκαθιδρύσει το διοικητικό αρχοντικό των νότιων Μαστιχοχωρίων και σήμερα αποτελεί αξιοθαύμαστο μεσαιωνικό μνημείο το οποίο διατηρείται ακόμη.

 

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2271 043556           (+30) 2271 081510          (+30) 2273 030195                (+30) 2271 044468

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP