Κάμπος

Κάμπος

Από τις πιο όμορφες περιοχές του νησιού, με κατάφυτη έκταση, περιβόλια εσπεριδοειδών, υπόγεια ύδατα που πηγάζουν από τα γύρω βουνά και κάνουν τον Κάμπο έναν απέραντο πορτοκαλεώνα.

Ο Κάμπος -νότια της πόλης της Χίου- είναι μια πεδινή έκταση που  διακρίνεται για την αρχοντική της φυσιογνωμία και καλύπτεται από περιβόλια εσπεριδοειδών (πορτοκαλιές, μανταρινιές, νεραντζιές και λεμονιές). Έχοντας στις παρυφές του το αεροδρόμιο, διασχίζεται από δύο χειμάρους, αλλά και από ένα πλήθος μικρών ρυακιών και ρεμάτων.

Τα περιβόλια ποτίζονται από πηγάδια με μάγγανο, ενώ τα σπίτια είναι δίπατα ή ακόμα και τρίπατα, με στόχο την εξαιρετική θέα.

Ο Κάμπος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη τοπική αρχιτεκτονική, με αψιδωτές πόρτες και παράθυρα, στοές από μαρμάρινα κολωνάκια, μπαλκόνια που υποστοιβάζονται από μικρές αψίδες και πελώριες αυλόπορτες, βοτσαλωτές αυλές και ζωγραφιστά ταβάνια, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν ασύγκριτη μοναδικότητα στο οικισμό.

Θα θαυμάσετε τα επιβλητικά αρχοντικά, μοναδικά δείγματα μιας ιδιότυπης αρχιτεκτονικής, που ανήκουν στις αριστοκρατικές οικογένειες της Χίου και σε οικογένειες ευγενικής καταγωγής Γενουατών που έμεναν στο νησί. Πολλά από αυτά τα αρχοντικά κτίστηκαν κατά τον 14ο αιώνα.

 

Το χώρο επέλεξαν τόσο οι Γενοβέζοι, για να κτίσουν τις επαύλεις τους το 14ο αιώνα όσο και οι ντόπιοι αριστοκράτες στα μετέπειτα χρόνια (Ράλληδες, Αργέντηδες, Πετροκόκκινοι, Καλβοκορέσηδες κ.α), δημιουργώντας ένα νέο κοινωνικό-οικονομικό πλέγμα. Τα περιβόλια ποτίζονται από πηγάδια με μάγγανο που στο παρελθόν γύριζαν με ζώα ενώ τώρα η άρδευση γίνεται με σύγχρονα μέσα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2271 043556           (+30) 2271 081510          (+30) 2273 030195                (+30) 2271 044468

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP