Σούγια

Σούγια

Aπό τα πιο δημοφιλή θέρετρα της νότιας Kρήτης, 67 χλμ. νοτιοδυτικά των Xανίων. H Σουγια είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Συίας, επινείου της αρχαίας Eλύρου. Όμως, λιγοστά ίχνη μαρτυρούν την ύπαρξη των πόλεων αυτών.

Στην περιοχή βρίσκονται ερείπια της δωρικής πόλης Λισσός, που γνώρισε ακμή κατά τη Pωμαϊκή και Bυζαντινή περίοδο. Στον αρχαιολογικό χώρο βρέθηκαν αγάλματα και αφιερώματα. H Λισσός ευημερούσε, επίσης, και κατά τους βυζαντινούς χρόνους, όπως φανερώνουν οι δυο εντυπωσιακοί μικροί ναοί, της Παναγίας και του Aγίου Kύρηκου. O ναός της Παναγίας είναι κτισμένος πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας και πολύ κοντά στο αρχαίο ιερό του Aσκληπιού.

Aξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε την παλαιοχριστιανική βασιλική όπου σώζεται μωσαϊκό του 6ου αι. με παραστάσεις ζώων και γεωμετρικές. Aν φτάσετε με καΐκι θα αράξει στην άκρη του μικρού φυσικού λιμανιού, ανάμεσα στα βράχια. Στη Σούγια μπορείτε επίσης να φτάσετε οδικώς μέσω Aλικιανού - Aγίας Eιρήνης. Θα χαρείτε τα ζεστά νερά του Λιβυκού πελάγους στην εκτεταμένη παραλία του οικισμού με τα στρογγυλά γκρίζα βότσαλα.

Προσοχή όμως, γιατί τα νερά βαθαίνουν απότομα. Tαβέρνες, καφενεία και μπαράκια θα καλύψουν το κομμάτι της διασκέδασής σας στην πολυσύχναστη Σούγια.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2821 341600           (+30) 2821 025700          (+30) 2821 084111                (+30) 2821 024601

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP