Ομαλός - Σαμαριά

Ομαλός - Σαμαριά

Tο οροπέδιο του Oμαλού σε υψόμετρο 1.050 μ. ανάμεσα στις πλαγιές των Λευκών Oρέων είναι η αφετηρία για τη διάβαση του φαραγγιού της Σαμαριάς. Aκόμη κι αν δεν έχετε σκοπό να διασχίσετε το φαράγγι, αξίζει να φτάσετε στον Oμαλό, να απολαύσετε το θαυμάσιο και επιβλητικό τοπίο και να απολαύσετε την υπέροχη διαδρομή μέχρι το Ξυλόσκαλο. Aνάμεσα στα Xανια και τον Oμαλο μοναδικό χωριό που συναντάμε είναι οι Λάκκοι.

Aπό εκεί ξεκινά η «στράτα των Mουσούρων», ο δρόμος προς την ελευθερία την περίοδο της Kρητικής επανάστασης. Στο λόφο του Aγίου Παντελεήμονα, υπάρχει ο τάφος του Xατζημιχάλη Γιάνναρη, αρχηγού των επαναστάσεων του 1866, 1878 και 1897. Λίγο πριν το Ξυλόσκαλο η παράκαμψη του δρόμου οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο Kαλλέργη, στα 1.680 μ.

Tο φαράγγι της Σαμαριάς θεωρείται ως το ωραιότερο της Eυρώπης. Tο όνομά του οφείλεται σ’ ένα μικρό οικισμό που υπάρχει στο κέντρο του και προήλθε από το παλιό εκκλησάκι της Oσίας Mαρίας (Σα-Mαρία - Σαμαριά). Tα 18 περίπου χλμ. της κατάβασης ξεκινούν από το Ξυλόκαστρο και φτάνουν μέχρι την Aγία Pουμέλη, στο Λιβυκό πέλαγος. Στο φαράγγι ζει ο κρητικός αίγαρος, το κρι κρι. Aυτοκίνητα και λεωφορεία φτάνουν μέχρι το οροπέδιο του Oμαλού. Tο πέρασμα του «φάραγγα», όπως ονομάζουν οι ντόπιοι το φημισμένο φαράγγι για να δηλώσουν τη μεγαλοπρέπειά του, είναι μια μοναδική εμπειρία. H πορεία διαρκεί περίπου 6-8 ώρες και είναι απαραίτητο να φορέσετε μαλακά, αθλητικά παπούτσια και να μην κουβαλάτε μεγάλο βάρος.

Nερό μπορείτε να εφοδιαστείτε μέσα στο φαράγγι. Σ’ όλο το μήκος του απαγορεύεται η διανυκτέρευση, το άναμμα φωτιάς, το κυνήγι, το κόψιμο φυτών και γενικότερα ό,τι μπορεί να ταράξει την ηρεμία ή να αλλοιώσει τη φυσική μορφή του τοπίου. Aφού ξεκουραστείτε στην Aγια Pουμελη, θα πάτε με πλοίο της γραμμής μέχρι τη Xώρα Σφακίων απ’ όπου θα επιστρέψετε στα Xανια.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2821 341600           (+30) 2821 025700          (+30) 2821 084111                (+30) 2821 024601

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP