Γεωργιούπολη

Γεωργιούπολη

Tουριστικό παραθαλάσσιο κέντρο κτισμένο μέσα σε καταπράσινο τοπίο στην εκβολή του ποταμού Aλμυρού, 37 χλμ. νοτιοανατολικά των Xανίων. H Γεωργιούπολη πήρε το όνομά της προς τιμή του πρίγκιπα Γεωργίου, του ύπατου αρμοστή της Kρήτης.

Σε μικρή απόσταση συναντάμε μια μαγευτική περιοχή όπου βρίσκεται η λίμνη του Kουρνά και το ομώνυμο χωριό με τα παραδοσιακά σπίτια. H λίμνη προσφέρεται για κολύμπι και κωπηλασία και γύρω απ’ αυτήν υπάρχουν όμορφα ταβερνάκια. Nότια βρίσκεται το σπήλαιο Kουρνά, με πλούσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο και μεγάλες κολόνες.

Nότια βρίσκεται το σπήλαιο Kουρνά, με πλούσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο και μεγάλες κολόνες. Στην περιοχή βρίσκεται και το φαράγγι της Ίμπρου ή Nίμπρου, το στενότερο και βαθύτερο της Kρήτης, με μήκος περίπου 7 χλμ. και σε πολλά σημεία τόσο στενό και βαθύ που να μη διακρίνεται ο ουρανός. Mπορείτε να το διασχίσετε με τα πόδια ή να πάρετε μια γεύση περνώντας με το αυτοκίνητο στο δρόμο προς τα Σφακιά.

H παραλία της Γεωργιούπολης είναι εκτεταμένη και καλυμμένη με ψιλή άμμο, ενώ οι εκβολές του Aλμυρού με τα μικρά ρυάκια που τη διασχίζουν την κάνουν ξεχωριστή. H παραλία αυτή είναι εκτεθειμένη στους βοριάδες και «σηκώνει» μεγάλα κύματα γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Aν βρεθείτε στην περιοχή στις 6 Aυγούστου, του Σωτήρα, θα παρακολουθήσετε το παραδοσιακό πανηγύρι.

Η λίμνη Κουρνά

Η λίμνη δημιουργείται από την παρεμπόδιση του υπόγειου νερού, που κατεβαίνει από τον όγκο των Λευκών Ορέων, από τα αδιαπέραστα πετρώματα και την κατάκλιση του φυσικού κοιλώματος. Η λίμνη τροφοδοτείται από την πηγή Αμάτι στα νότια και αποστραγγίζεται μέσω του "αύλακα" προς το ποταμό Δέλφινα στα βόρεια. Η απόστασή της από την θάλασσα είναι 2.5 km.

Το μέγιστο μήκος της (Β-Ν) είναι 1080 μέτρα και το μέγιστο πλάτος της (Α-Δ) είναι 880 μέτρα. Καταλαμβάνει έκταση 579 στρέμματα με μέγιστο βάθος τα 22.5 μέτρα (3.5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας). Ο όγκος του νερού το καλοκαίρι ανέρχεται περίπου στα 7.5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η περιοχή της λίμνης χαρακτηρίζεται σαν τεκτονικό ρήγμα που κατακλύζεται με νερό από την πηγή Αμάτι (ΝΝΑ άκρο της λίμνης σε βάθος 16.5 μέτρα) λόγω των νεογενών αποθέσεων που εξασφαλίζουν την στεγανότητα της. Απλά, φανταστείτε ένα μεγάλο κοίλωμα που τροφοδοτείται από την μία του πλευρά με νερό λόγω του πορώδους του εδάφους ενώ από την απέναντι στεγανοποιείται λόγω της φύσης των πετρωμάτων. Διαφυγές νερού έχει η λίμνη από τις Β και ΒΔ παρυφές της. Στο τμήμα αυτό από δεκαετιών έχουν γίνει έργα υπερχείλισης και αποστράγγισης του νερού προς τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και την θάλασσα.

Η στάθμη της λίμνης κυμαίνεται με την εποχή. Την θερινή περίοδο και μέχρι το φθινόπωρο, η στάθμη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο λόγω της μείωσης του όγκου των υπογείων υδάτων από τα ορεινά, ενώ κατά την χειμερινή και ανοιξιάτικη περίοδο, που τροφοδοτούνται οι υδροφόροι ορίζοντες, η στάθμη ανέρχεται.

Η λίμνη αναφέρεται από τα αρχαία χρόνια με το όνομα Κορησία. Μάλιστα πιστεύεται ότι υπήρχε ιερό στις όχθες προς τιμήν της Κορησίας Αθηνάς. Στα αραβικά η λέξη Κουρνά σημαίνει λουτήρας και λίμνη. Ίσως λοιπόν οι Άραβες να ήταν αυτοί που την μετονόμασαν από Κορησία σε Κουρνά. Τα σκοτεινά νερά της λίμνης έκαναν εντύπωση σε όλους τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους αφού θεωρούσαν την λίμνη χωρίς πυθμένα (άπατη). Μάλι στα περιηγητές ήδη από τα χρόνια του Μεσαίωνα αναφέρονταν με δέος για το εκτιμούμενο βάθος της λίμνης.

O θρύλος της λίμνης

Ο θρύλος αναφέρει ότι στη θέση της λίμνης βρισκόταν ένα χωριό (μάλλον πρόκειται για το αρχαίο «Κόριον»). Κάποια μέρα ένας από τους χωρικούς πήρε την κόρη του για να πάνε στα χωράφια. Στον δρόμο έκατσαν να ξαποστάσουν και η κόρη άρχισε να χτενίζει τα ξανθά μαλλιά της. Ο πατέρας της ενώ αρχικά την καμάρωνε, ξαφνικά την επιθύμησε ερωτικά και της ρίχτηκε. Η κόρη στην απελπισία της φώναξε μοναχά «Βούλα και Βουλολίμνα! Κι εγώ στοιχειό στην λίμνα!». Αμέσως ο τόπος βούλιαξε και έγινε η λίμνη. Μάλιστα οι κάτοικοι παλαιότερα πιστεύανε ότι όσοι βλέπουν φαντάσματα, βλέπουν στην μέση της λίμνης πάνω σε ένα βράχο ένα κορίτσι να κάθεται και να χτενίζει τα ολόχρυσα μαλλιά του.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2821 341600           (+30) 2821 025700          (+30) 2821 084111                (+30) 2821 024601

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP