Γαύδος

Γαύδος

Λευκή άμμος, γαλανά νερά, αμμόλοφοι και κέδροι στο βάθος συνθέτουν την εικόνα της. Λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρές ταβέρνες στην παραλία και φιλική διάθεση είναι ό,τι έχει να προσφέρει από πλευράς τουριστικών ανέσεων το νησί. Aξίζει, όμως, να το επισκεφθείτε έστω και για μία ημέρα. Συνδέεται σχεδόν καθημερινά με την Παλαιόχωρα, την Aγία Pουμέλη και τη Xώρα Σφακίων και το ταξίδι διαρκεί 3-4 ώρες. H Γαύδος ταυτίζεται με την Ωγυγία, το νησί της Kαλυψώς όπου ναυάγησε ο Oδυσσέας και ζήτησε καταφύγιο.

Το λιμάνι που δέχεται τα πλοία είναι ο Καραβές, ενώ η πρωτεύουσα του νησιού είναι το Καστρί. Οι οικισμοί του νησιού είναι πέντε συνολικά και το νοτιότερο κατοικημένο χωριό, ονομάζεται Βατσιανά, με συνολικό πληθυσμό 23 κατοίκων.

Η Γαυδος είναι ένα μεγάλο νησί που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κρήτης και είναι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Για να φτάσετε εκεί με σημείο εκκίνησης τα Χανια θα κατευθυνθείτε νότια στην Παλαιόχωρα και από το λιμάνι της Παλαιόχωρας θα πάρετε το πλοίο που κάνει τρεις ώρες για να φτάσει. Μερικοί από τους μελετητές της Ομηρικής Ιστορίας υποστηρίζουν ότι η Γαύδος είναι η μυθική Ογυγία, το νησί της Καλυψώς όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας.

Είναι το ιδανικό μέρος για ήσυχες διακοπές. Παντού απλώνονται κέδροι, βράχοι, αμμουδιές, λουσμένα όλα από το απέραντο γαλάζιο. Υπάρχουν δύο - τρεις ταβέρνες για το φαγητό σας, όμως αν σκοπεύετε να διανυκτερεύσετε μάλλον θα πρέπει να κατασκηνώσετε.


Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2821 341600           (+30) 2821 025700          (+30) 2821 084111                (+30) 2821 024601

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP