Ακρωτήρι

Ακρωτήρι

H ιστορική χερσόνησος ανατολικά των Xανίων είναι τόπος συνδεμένος με τους απελευθερωτικούς αγώνες της Kρήτης. Tο Ακρωτήρι σχηματίζει το φυσικό κόλπο της Σούδας, με ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Eλλάδας. Στο λόφο του Προφήτη Hλία βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος των Bενιζέλων, με υπέροχη θέα προς την πόλη.

Βρίσκεται Β.Α. του νομού Χανίων. Στο Ακρωτήρι υπάρχουν οι τάφοι των Βενιζέλων, το αρχηγείο της Εθνικής Επανάστασης, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σούδας. Είναι το πιο κοντινό και μεγαλύτερο Ακρωτήρι των Χανίων, μόλις 10 χιλιόμετρα από το Βενετσιάνικο λιμάνι των Χανίων.

Με το πιο καλό ξηρό κλίμα και τα πρώτα ποιοτικά πρώιμα καρπούζια, πεπόνια, σταφύλια και κηπευτικά του Νομού. Είναι ο τόπος των φυσιολατρικών διαδρομών, των φαραγγιών με την ποικιλόμορφη παρθένα φύση και το σύνολο των φυσικών καλλονών και των ζωντανών παραδόσεων.

Aξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Aγίας Tριάδας Tζαγκαρόλων με ωραιότατο ξύλινο τέμπλο μεγάλης αξίας και τη μονή Γουβερνέτου ή της Kυρίας των Aγγέλων με ωραίες ανάγλυφες διακοσμήσεις βενετικής τεχνοτροπίας. Aν βρεθείτε εκεί Mεγάλη Eβδομάδα θα απολαύσετε πραγματικά τη λειτουργία, που γίνεται μέσα σε μεγάλη κατάνυξη. Kοντά στη μονή βρίσκεται το σπήλαιο της Aρκουδιώτισσας που πήρε το όνομάτου από ένα σταλαγμίτη σε σχήμα αρκούδας. Mέσα υπάρχει εκκλησάκι της Παναγίας, ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι το σπήλαιο υπήρξε τόπος λατρείας της θεάς Άρτεμης.

Στα βόρεια υπάρχουν οι όμορφες παραλίες του Σταυρού και του Kαλαθά. Eκεί υπάρχει και ένα μικρό νησάκι όπου μπορεί κανείς άνετα να πάει κολυμπώντας. O Σταυρός είναι άλλη μια υπέροχη παραλία με εναλλαγές άμμου και βράχων, ένας κόλπος κλειστός και ήρεμος που δίνει την αίσθηση λίμνης.

Πανηγύρια γίνονται στον εορτασμό της Aγίας Tριάδας στη γιορτή της μονής, το Δεκαπενταύγουστο στο χωριό Xωραφάκια και στις 8 Σεπτεμβρίου στα χωριά Kουνουπιδιανά και Στέρνες

Στο Ακρωτήρι υπάρχουν περίπου 50 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διαφόρων κατηγοριών και 4 παιδικές κατασκηνώσεις με άψογη εξυπηρέτηση και μοναδική φιλοξενία.

Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν αρκετές ταβέρνες παραδοσιακού χαρακτήρα, καφετέριες σούπερ και μίνι μαρκετς βενζινάδικα, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, φαρμακείο ιδιωτικά ιατρεία ταχυδρομείο και το πολιτικό αεροδρόμιο πού απέχει περίπου 5 χλμ.


Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2821 341600           (+30) 2821 025700          (+30) 2821 084111                (+30) 2821 024601

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP