Ελευσίνα

Ελευσίνα

Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 και πόλη τεράστιας ιστορικής σημασίας. Μόλις 21 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, η Ελευσίνα είναι η πόλη των αντιθέσεων, καθώς συνδυάζει άψογα τον πολιτισμό και την βιομηχανία. Από τη μία οι πολιτιστικές γωνιές της και από την άλλη οι βιομηχανικές μονάδες, οι γερανοί και το γκρίζο στοιχείο.

Tην περίοδο της αρχαιότητας ήταν μία από τις πιο πέντε ιερές πόλεις, καθώς εδώ γίνονταν τα περίφημα "Eλευσίνια Mυστήρια", που προσέλκυαν προσκυνητές από όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, στην περιοχή εγκαταστάθηκαν πολλές οικογένειες Μικρασιατών και δημιούργησαν τον συνοικισμό της Άνω Ελευσίνας, εμπλουτίζοντας την Ελευσίνα πολιτισμικά και οικονομικά.

Φθάνοντας στην Ελευσίνα, αξίζει να ξεκινήσετε τη βόλτα σας από την κεντρική πλατεία, την Πλατεία Ηρώων, και να διασχίσετε τον πεζόδρομο που φτάνει μέχρι την παραλία. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής στα δεξιά σου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης και το μουσείο. Ενώ στην κορυφή του βουνού βλέπεις το εκκλησάκι των Εισοδίων της Παναγίας με το καμπαναριό του και το μεγάλο ρολόι.

Συνεχίζοντας την βόλτα σας, απολαύστε τη διαδρομή στις προβλήτες, στο θερινό σινεμά ή προχωρήστε προς τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Κρόνου – Ίρις και στο καινούργιο λιμανάκι.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Μικρασιατών και το Μνημείο Μικρασιάτισσας Μάνας στην Πλατεία Μικρασιατών της Ελευσίνας.

Επίσης στην περιοχή θα δείτε τα ερείπια του ναού της Δήμητρας, το μεγάλο Tελεστήριο, το Πλουτώνιο, τα ερείπια του Bουλευτηρίου.

Πριν από την Eλευσίνα, συναντάμε το Δαφνί όπου λειτουργεί κάμπινγκ και κάθε χρόνο γίνεται η μεγάλη Γιορτή του κρασιού, αφιερωμένη στο Διόνυσο. 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 210 5537302           (+30) 210 5546285          (+30) 213 2158300                (+30) 213 2006900

Πατήστε εδώ
TOP