Σούνιο

Σούνιο

Μαγικό τοπίο, με τα καταγάλανα νερά και το ηλιοβασίλεμα, υπό το «βλέμμα» του Ποσειδώνα. Το Σούνιο, στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής, έχει στο «πιατο» του το Αιγαίο.

Στο ακρωτήριο του Σουνίου δεσπόζει ένας από τους ωραιότερους ναούς της αρχαιότητας, του Ποσειδώνα -συνδεδεμένος με το μύθο της επιστροφής του Θησέα από την Kρήτη - και στέκει εκεί από τον τον 5ο αι. π.X.

Ο επιβλητικός δωρικός ναός είναι χάρμα οφθαλμών, σχεδόν όσο και η θέα του στη θάλασσα, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος που τον φιλοξενεί περιλαμβάνει τα απομεινάρια του μικρού ναού της Αθηνάς Σουνιάδος, του φρουριού με τα τείχη και τον μικρό οικισμό στο εσωτερικό του, αλλά και του λιμανιού που βρισκόταν κάτω από τον ναό του Ποσειδώνα.

H περιοχή και η θάλασσα του Σουνίου είναι υπέροχη και το ηλιοβασίλεμα πάνω από τον ναό του Ποσειδώνα φημίζεται ως ένα από τα ωραιότερα της χώρας μας. Θα κολυμπήσετε στις παραλίες γύρω από το Σούνιο, ενώ στην περιοχή θα βρείτε ταβέρνες για φρέσκο ψάρι.

Η πιο φημισμένη παραλία είναι το ΚΑΠΕ, μικρός κλειστός κολπίσκος, με πράσινα νερά, ψιλό, χρωματιστό βοτσαλάκι και τις μυστικές –πλέον το μυστικό διέρρευσε- παραλίες δεξιά κι αριστερά του, στις οποίες φτάνετε περπατώντας ή κολυμπώντας.

Μπορεί να μην το γνωρίζατε, όμως το Σούνιο διαθέτει έναν πανέμορφο, μικρό και ιστορικό Εθνικό Δρυμό, τον οποίο λίγοι γνωρίζουν κι επισκέπτονται.

Είναι ο μικρότερος εθνικός δρυμός της χώρας και συγκεντρώνει μεγάλο ιστορικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, καθώς ήδη από την αρχαιότητα στα λατομεία της περιοχής εξορύσσονταν πλούσια μεταλλεύματα. Μάλιστα το ασήμι του Λαυρίου αποτέλεσε βασική πηγή του πλούτου που ανέδειξε την κλασική Αθήνα σε μεγάλη δύναμη.

Η περιοχή αποτελεί έναν μυστικό παράδεισο για τους σπηλαιολόγους και τους αναρριχητές, καθώς ήταν γεμάτη υπόγειες στοές, τούνελ, ιστορικά μνημεία, φυσικά μονοπάτια.

Στον Εθνικό Δρυμό θα επισκεφθείτε το έγκοιλο Χάος, ένα εντυπωσιακό βάραθρο περιστοιχισμένο από κάθετα βράχια, το βάθος του οποίου αγγίζει τα 55 μέτρα. Η θεωρία λέει ότι πιθανότατα δημιουργήθηκε από την πτώση της οροφής σπηλαίου που υπήρχε στην περιοχή. Εκεί μπορείτε να καθίσετε στα ξύλινα παγκάκια και τραπεζάκια και να απολαύσετε τη θέα, να οργανώσετε πικνικ κάτω από το πλούσιο πευκοδάσος και αν σας αρέσει η πεζοπορία, και να περπατήσετε ένα τμήμα της διαδρομής που αγγίζει τα 15 χιλιόμετρα.

Στη διαδρομή θα συναντήσετε ακόμα δεξαμενές, ερειπωμένα σύγχρονα κτήρια και άλλες κατασκευές που μαρτυρούν την παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή και την εκμετάλλευση των μεταλλείων.

Σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από την Αθήνα, το Σούνιο αποτελεί πάντα μια καλή ιδέα για κυριακάτικη εκδρομή.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2292 320176           (+30) 2292 022100          (+30) 2292 061030                (+30) 2292 320300

Πατήστε εδώ
TOP