Πόρτο Ράφτη

Πόρτο Ράφτη

Φυσική ομορφιά, ιστορία, χαλάρωση, διασκέδαση και γαστρονομικές εκπλήξεις. Το Πόρτο Ράφτη με το γραφικό του λιμανάκι αποτελεί έναν από τους πιο ιδανικούς προορισμούς για μονοήμερη εκδρομή δίπλα στην Αθήνα.

Σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων από το κέντρο της πρωτεύουσας, το Πόρτο Ράφτη ήταν ανέκαθεν περιοχή στρατηγικής σημασίας, καθώς το επονομαζόμενο «λιμάνι της Μεσογαίας» ήταν πάντα η πύλη της Αττικής. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και οι αναφορές στην ελληνική ιστορία και μυθολογία. Σύμφωνα με τα κείμενα των περιηγητών, το Πόρτο Ράφτη αποτελούσε το εναλλακτικό λιμάνι για την Αθήνα, όταν ο Πειραιάς ήταν αποκλεισμένος από εχθρικά πλοία.

Μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας δίπλα στη θάλασσα στο γραφικό λιμανάκι, το οποίο περιμετρικά διαθέτει μια καλοστρωμένη με βοτσαλωτές πλάκες περατζάδα, που δίνει τη σειρά της σε ένα ξύλινο κατάστρωμα στη δυτική πλευρά του λιμανιού.

Καθώς περπατάτε στο λιμανάκι θα σας τραβήξει την προσοχή το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, αλλά και το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα στην απέναντι πλευρά του κόλπου, που στέκει δίπλα στη θάλασσα.

Στον κόλπο δεσπόζουν τα νησάκια Ράφτη, Ραφτοπούλα και Πράσο και μάλιστα στην κορυφή του νησιού Ράφτη υπάρχει εδώ και αιώνες ένα μαρμάρινο άγαλμα, με ύψος 2,35 μέτρα και βάση που φτάνει τα δύο μέτρα, γνωστό ως «ο Κολοσσός του Πόρτο Ράφτη».

Για τις βουτιές σας έχετε νοτιοανατολικά του Πόρτο Ράφτη θα συναντήσετε το Αυλάκι, την οργανωμένη δημοτική πλαζ που κάθε χρόνο βραβεύεται με Γαλάζια Σημαία για τα καθαρά, γαλάζια νερά της.

Αν αναζητάτε μια παραλία που συνδυάζει αρμονικά το πράσινο με το υγρό στοιχείο, η Ερωτοσπηλιά είναι ιδανική. Ένας μικρός κολπίσκος αγκαλιασμένος από βράχους, με κρυστάλλινα νερά, χρυσαφένια άμμος και μικρές σπηλιές.

Αν προτιμάτε ησυχία και απομόνωση, επισκεφθείτε την παραλία του Καλού Γιαλού λίγο πιο μακριά από τον κεντρικό δρόμο, με επίπεδα βράχια και ψιλή άμμο.

 

Αξίζει να περάσετε από τον αρχαιολογικό χώρο και τα ερείπια του ναού της Bραυρωνίας Αρτέμιδος, καθώς και το μουσείο που στεγάζει τα ευρήματα των ανασκαφών, ενώ στη βόρεια πλευρά του κόλπου του Πόρτο Ράφτη θα δείτε η Νεκρόπολη της περιόδου 1400 - 1100 π.X.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2299 020122           (+30) 2299 022100          (+30) 2299 022100                (+30) 2299 022100

Πατήστε εδώ
TOP