Μαραθώνας

Μαραθώνας

Με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, ο Μαραθώνας είναι ένας πλούτος και ένα διαμάντι στην κυριολεξία ανεκτίμητης αξίας κυρίως για την Αττική.

H ιστορική περιοχή του Μαραθώνα, που βρίσκεται 42 χιλιόμετρα  βορειοανατολικά της Αθήνας, είναι γνωστή σε όλους τους Έλληνες για πολλούς λόγους. Ο ένας είναι η κομβική μάχη του 490 π.Χ μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) κατά των Περσών, το ομώνυμο φράγμα και η λίμνη που υδροδοτούσε την Αττική, αλλά και του Μαραθώνιου δρόμου αντοχής που γίνεται κάθε χρόνο.

Η περιοχή αποτελεί σημαντικό αγροτικό πόρο με εύφορα εδάφη και πολλά νερά, που απλώνεται από τους πρόποδες των μικρών βουνών Αγριλίκι και Σκάρπα μέχρι και τη θάλασσα, σχηματίζοντας μια όμορφη καμπύλη και μια ακόμα πιο όμορφη σειρά παραλιών, από τη Ραφήνα και μέχρι το ακρωτήρι Δραγονέρα.

Ιδανικός για μονοήμερη εκδρομή, στον Μαραθώνα θα θαυμάσετε το εντυπωσιακό φράγμα και τη λίμνη που υδροδοτούσε την Αττική. Η λίμνη –που γεννήθηκε από τους χειμάρρους Χάραδρο και Βαρνάβα- χρονολογείται περίπου στα 86 χρόνια.

Διασχίζοντας το φράγμα θα συναντήσετε πολλά ξωκκλήσια και ναόυς, όπως το αντίγραφο του Ναού του θησαυρού των Αθηναίων, που είχαν κατασκευάσει οι αρχαίοι πρόγονοι στους Δελφούς. σε ανάμνηση της νίκης στη Μάχη του Μαραθώνα.

Θα περάσετε από μικρά γραφικά χωριουδάκια όπως τον Βυθώνα, το Γραμματικό , τον Βαρνάβα με την πανέμορφη ρεματιά,

Η μάχη του Μαραθώνα, η αφετηρία της αυθεντικής διαδρομής του Μαραθωνίου και το αρχαιολογικό Μουσείο εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα, οπότε μία επίσκεψη στον ιστορικό και «πονεμένο» Τύμβο των Πεσόντων -σημείο αναφοράς της ιστορικής μάχης κατά των Περσών και τόπος ταφής των 192 στρατιωτών που θυσιάστηκαν το 490 π.Χ. –όπως επίσης και στο στάδιο στο χωριό που δίνεται η έναρξη κάθε χρόνο του αυθεντικού Μαραθωνίου με χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Επισκεφθείτε επίσης το Μουσείου Αρχαιοτήτων που περιέχει πλήθος ευρημάτων από την ιστορική μάχη με την Αίθουσα του Τροπαίου, καθώς και το Ιερό Αιγύπτιων Θεών και το σπήλαιο του Πανός στην Οινόη που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους. 

Θα δείτε επίσης τα ερείπια ναού στο Pαμνούντα στην κοιλάδα του Λιμικού, την εκκλησία των Aγίων Σαράντα Mαρτύρων στο δρόμο για τη λίμνη, το  μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου.

Παρά την γρήγορη αλλαγή των χαρακτηριστικών των γειτονικών του δήμων, ο Μαραθώνας διατηρεί ακόμα σε μεγάλο βαθμό την αρχική του μορφή. Λίγο πιο έξω από την πόλη εκτείνονται απέραντες αγροτικές εκτάσεις, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες άφησαν στην ανατολική πλευρά του δήμου ως παρακαταθήκη το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά.

Για να απολαύσετε το μπάνιο σας, λίγα χιλιόμετρα μετά τον Μαραθώνα, θα συναντήσετε την παραλία του Σχινιά, με πολλά ταβερνάκια, beach bars και εγκαταστάσεις water park, ενώ από το λιμανάκι της Aγίας Mαρίνας στο Σχινιά υπάρχει επικοινωνία με τα Nέα Στύρα Eυβοίας.

 

Επισκεφθείτε επιπλέον τις παραλίες Δικαστικά και Καράβι στο Σχινιά, Μαραθώνας 1 και Μαραθώνας 2 Golden Coast, αλλά και την παραλία Κάρλα στη Νέα Μάκρη.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2294 320500           (+30) 2294 067100          (+30) 2294 067100                (+30) 2294 321100

Πατήστε εδώ
TOP