Λαύριο

Λαύριο

Η παράδοση με τα χαμηλά σπιτάκια και τα επιβλητικά νεοκλασικά, συνδυάζεται άψογα με τη μεταλλευτική ιστορία της Ελλάδας. Το Λαύριο αποτελεί κοινό μυστικό των “ψαγμένων” Αθηναίων που αναζητούν τους κρυμμένους θησαυρούς στην Αττικής.

Βρίσκεται 54 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας και χάρη στον εκσυγχρονισμό του λιμανιού –το τρίτο μεγαλύτερο επιβατηγό της Αττικής- προσέλκυσε και ξένους τουρίστες καθώς είναι η αφετηρία για ιστιοπλοϊκές εξορμήσεις στο Αιγαίο. Από εδώ σαλπάρουν πλοία για Κέα, Κύθνο, πολλά νησιά των Κυκλάδων και του Ανατολικού Αιγαίου.

 

Θα κολυμπήσετε στις καθαρές παραλίες του Σουνίου, που βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα, ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε μικρά κολπάκια γύρω από το Λαύριο όπως η παραλία Τσίου με κρυστάλλινα νερά και μια σχετικά στενή λωρίδα άμμου και το λιμάνι του πασά, μεγάλη σε μήκος και πλατιά αμμουδιά.

Το Λαύριο παλιότερα ήταν μία κατεξοχήν βιομηχανική πόλη, όμως τα δύο τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί σε θέρετρο.

Πλέον, το Λαύριο είναι μια σύγχρονη πόλη, που όμως σήμερα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα κτήρια και το μηχανολογικό εξοπλισμό των εργοστασίων που σημάδεψαν την ιστορία του. Η περιοχή θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές μεταλλευτικές περιοχές του κόσμου. Εκατοντάδες είδη ορυκτών έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα στη Λαυρεωτική.

Τα φημισμένα μεταλλεία εκτείνονται σε ολόκληρη σχεδόν τη Λαυρεωτική, ενώ τα μεταλλεύματα και ορυκτά της ξεπερνούν σε πλήθος τα πεντακόσια. Ολόκληρη η πόλη μοιάζει με ένα ανοικτό μουσείο βιομηχανίας, που σπάνια κανείς συναντά όμοιο του σε όλη την Ευρώπη.

Απέναντι στο Φοινικόδασος του Λαυρίου, αναζητήστε το επιβλητικό νεοκλασικό «Ευτέρπη», άλλοτε έδρα της ομώνυμης τοπικής φιλαρμονικής.

Περπατήστε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου θα δείτε τους πάγκους της Ψαραγοράς, πάντα γεμάτοι με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.

 

Πρέπει να επισκεφθείτε το Ορυκτολογικό Μουσείο, το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και το Βιοτεχνικό– Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο. 

Μετά τις περιηγήσεις σας, θα ξεκουραστείτε, θα πιείτε τα ουζάκια σας και θα απολαύσετε θαλασσινούς μεζέδες, στα ταβερνάκια της παραλίας.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2292 320176           (+30) 2292 022100          (+30) 2292 061030                (+30) 2292 320300

Πατήστε εδώ
TOP