Πλάκα

Πλάκα

Γραφική συνοικία στο κέντρο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη. Η Πλάκα –γνωστή και ως «συνοικία των θεών»- θεωρείται παραδοσιακός οικισμός.

Συνορεύει νότια με την συνοικία Μακρυγιάννη, ανατολικά με την περιοχή των Στύλων του Ολυμπίου Διός και του Ζαππείου, βόρεια με το εμπορικό κέντρο της Αθήνας και δυτικά με το Μοναστηράκι.

Δεδομένου ότι στην Αθήνα ο πληθυσμός ήταν στην πλειοψηφία του Αρβανίτες, η περιοχή πήρε το όνομά της από την αρβανίτικη λέξη «plake» που σημαίνει «γριά», γιατί ήταν η πιο παλιά στη γειτονιά. Η πιο δημοφιλής περιοχή του οικισμού είναι  τα γραφικά Αναφιώτικα, που ονομάστηκαν έτσι από τους Αναφιώτες οικοδόμους που έχτισαν εκεί τα σπίτια τους επειδή η αγορά γης στην υπόλοιπη Αθήνα ήταν απλησίαστη οικονομικά.

Η Πλάκα αποτελεί σήμερα πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο αλλά και την Ελλάδα, για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της, την απουσία βαβούρας, τις όμορφες καφετέριες που εκτείνονται πάνω στα σκαλάκια. Θα θαυμάσετε τις όμορφες μονοκατοικίες με λουλουδάτα μπαλκόνια και πολύχρωμες, επιβλητικές, ξύλινες πόρτες, τις βουκαμβίλιες και τους κισσούς που κοσμούν τα αρχοντικά.

 

Στην οδό Θόλου, θα δείτε το πρώτο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ήταν στεγασμένο στην οικία Κλεάνθη-Σάουμπερτ, ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία της Αθήνας και σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 210 5277000           (+30) 210 9200700          (+30) 213 2157500                (+30) 210 3663760

Πατήστε εδώ
TOP