Κάστρο - Χώρα

Κάστρο

Λευκά σπιτάκια με μπλε μπαλκόνια και παράθυρα, χτισμένα αμφιθεατρικά επάνω σε δύο λόφους και αυλές που ξεχειλίζουν από ολάνθιστες βουκαμβίλιες. Η Χώρα της Αστυπάλαιας, θυμίζει ένα νησί Κυλαδίτικης αρχιτεκτονικής, παρά το γεγονός ότι ανήκει στα Δωδεκάνησα.

Αποτελεί πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού με τους περισσότερους κατοίκους, που με την γραφικότητά της προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών. Κατά την άφιξη σας στη Χώρα θα σας καλωσορίσουν οι παραδοσιακοί πέτρινοι ανεμόμυλοι, ενώ στη πλατεία και στα γύρω καλντερίμια θα βρείτε αρκετές επιλογές για χαλάρωση και φαγητό, καθώς και για την βραδινή σας έξοδο.

Tα σπίτια της Χώρας σκαρφαλώνουν πάνω στο λόφο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το βενετσιάνικο κάστρο, που λέγεται κάστρο της Αστροπλιάς ή Κάστρο των Κουερίνι. Χτίστηκε από τη Βενετσιάνικη οικογένεια των Querini πάνω στην αρχαία ακρόπολη. Την οριστική του μορφή πήρε τον 15ο αιώνα.

Είναι δομημένο με παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα και περιστοιχίζεται από άσπρα σπιτάκια, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων δημιουργούν ένα πραγματικό τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Με έντονο φρουριακό χαρακτήρα για να προστατεύσει τους κατοίκους από τους πειρατές, έχει ορατότητα στα δύο φυσικά λιμάνια του νησιού.

Το πλακόστρωτο μονοπάτι στην νοτιοδυτική πλευρά είναι η μοναδική είσοδος στο Κάστρο. Εδώ θα σας εντυπωσιάσουν τα επιβλητικά τείχη και η θέα, ειδικότερα αν παραμείνετε μέχρι την ανατολή του ήλιου. Μέσα από τα πέτρινα τείχη ξεπροβάλλουν οι λευκοί τρούλοι των δύο εκκλησιών, της Ευαγγελίστριας και του Aγίου Γεωργίου.

Εδώ θα θαυμάσετε την εκκλησία της Παναγίας Πορταΐτισσα από τις ομορφότερες του Αιγαίου, που χτίστηκε τον 18ο αιώνα από έναν τυφλό Αθωνίτη μοναχό και είναι ο τόπος που φιλοξενεί το περίφημο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.

Αριστερά και δεξιά της Χώρας σχηματίζονται δύο απάνεμοι κόλποι: ο Πέρα Γιαλός και το Λιβάδι, ενώ ανηφορίζοντας στους πρόποδες του λόφου, ιδιαίτερη εντύπωση κάνουν οι οκτώ ανεμόμυλοι, που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.

Μη φύγετε από τον Πέρα Γυαλό χωρίς να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αστυπάλαιας. Η συλλογή των εκθεμάτων του, ανάμεσα στα οποία θα δεις κεραμεικά σκεύη, κοσμήματα, μπρούντζινα και πέτρινα εργαλεία από το θάλαμο Μυκηναϊκού τάφου, σε πηγαίνει πίσω στα προϊστορικά χρόνια.

Αξίζει να δοκιμάσετε τις τοπικές γεύσεις όπως πουγκιά με χλωρή (ψωμί γεμιστό με τοπικό τυρί), αρντιστά (φακές με μπαλάκια ζύμης), λαμπριανό (αρνί γεμιστό με ρύζι και συκώτι) και ξηροτήγανα (διπλωμένο και τηγανιτό ζυμάρι με μέλι).

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2243 360000           (+30) 2243 061207          (+30) 2243 061410                (+30) 2243 061222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP