Τζουμέρκα

Τζουμέρκα

Ένα φυσικό τοπίο με επιβλητική ομορφιά, όπου συνυπάρχουν αρμονικά οι ορεινοί όγκοι, με την πλούσια βλάστηση και το υγρό στοιχείο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν το φυσικό σύνορο μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας, καθώς και μεταξύ των νομών Άρτας και Ιωαννίνων.

Τα όρη των Τζουμέρκων, ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη, βρίσκονται στο τμήμα της Κεντρικής Πίνδου, ανάμεσα από τον Άραχθο και τον Ασπροπόταμο.

Η περιοχή είναι δυνατό να διακριθεί στα "Τζουμέρκα Άρτας" και "Τζουμέρκα Ιωαννίνων".

Περιλαμβάνει τα όμορφα χωριά Άγναντα, Βουργαρέλι, Θεοδώριανα, Ροδαυγή, Μελισσουργοί, Κυψέλη και άλλα. Επίσης, κάποια από τα χωριά, όπως Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο, Βαπτιστής, Μιχαλίτσι, Παλαιοχώρι, Κωστίτσι, Μονολίθι ανήκουν στο νομό Ιωαννίνων.

Η περιοχή των Τζουμέρκων ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Άραχθο και νότια από τον Νομό Άρτας και ανατολικά από τον Νομό Τρικάλων. Το κύριο στοιχείο της περιοχής είναι ότι βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Αθαμανικών Όρων με μέγιστο υψόμετρο (2.429 μ.) μια περιοχή που σχηματίζει ένα τοπίο με έντονες διακυμάνσεις και πολλές χαραδρώσεις από τις οποίες ξεχωρίζουν οι χαράδρες του Άραχθου και του Καλαρρύτικου.

Επισκεφθείτε το Ναό Αγίου Νικολάου και το μοναστήρι του Αη–Λιά με την εξαιρετική θέα στο Συρράκο, το οικολογικό πάρκο, τη Μονή της Κηπίνας, που χτίστηκε το 1212 στην εσοχή ενός κατακόρυφου βράχου και τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του 15 ου αιώνα στους Καλαρρύτες, την Κόκκινη Εκκλησία και τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, Νεραϊδογέφυρο στο Βουργαρέλι, τη μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο στο Αθαμάνιο.

Γνωρίστε το λαογραφικό Μουσείο Καράλη με 1800 αντικείμενα, τη Μονή Ευαγγελίστριας του 1700 με εξαιρετικές τοιχογραφίες δυο νερόμυλους – νεροτριβές του ποταμού Γκούρα στην Κυψέλη, το μεταβυζαντινό μνημείο της Αγίας Φανερωμένης στα Αγνάντα, την ονομαστή «Γέφυρα της Πλάκας» στο ομώνυμο χωριό και πολλά ακόμη εξαιρετικά φυσικά και τεχνητά δημιουργήματα.

Αν βρεθείτε στα χωριά των Τζουμέρκων, μη χάσετε τα πολυφημισμένα πανηγύρια τους. Γνωστή είναι η γιορτή του τσίπουρου σε συνδυασμό με τη γιορτή των Αγίων Ταξιαρχών στα Αγνάντα στις 8 Νοεμβρίου, εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Άρη Βελουχιώτη που οργανώνονται την πλησιέστερη Κυριακή προς την ημερομηνία θανάτου του στο Φάγγο Μεσούντας, το τοπικό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στο ξωκκλήσι της Παναγίας στα Θεοδώριανα. 

Η τοπική οικονομία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή τομέα με κυρίαρχους κλάδους τη γεωργία την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία-πτηνοτροφία της περιοχής προσανατολίζεται κατά κύριο λόγο στην εκτροφή αιγοπροβάτων και ορνίθων. Στη λίστα των κτηνοτροφικών προϊόντων, εκτός από το κρέας, αυγά και μαλλί περιλαμβάνεται και η παραγωγή μελιού και κεριού.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2685 022221           (+30) 2685 022413          (+30) 2681 027333                (+30) 2685 360500

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP