Τζουμέρκα

Τζουμέρκα

Τα όρη των Τζουμέρκων, ή Αθαμανικά Όρη όπως επίσης λέγονται, βρίσκονται στο τμήμα της Κεντρικής Πίνδου, ανάμεσα από τον Άραχθο και τον Ασπροπόταμο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν το φυσικό σύνορο μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας, καθώς και μεταξύ των νομών Άρτας και Ιωαννίνων.

Η περιοχή των Τζουμέρκων είναι δυνατό να διακριθεί στα "Τζουμέρκα Άρτας" και "Τζουμέρκα Ιωαννίνων".

Περιλαμβάνει όμορφα χωριά όπως: Άγναντα, Βουργαρέλι, Θεοδώριανα, Ροδαυγή, Μελισσουργοί, Κυψέλη κ.ά. Επίσης, κάποια από τα χωριά, όπως Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο, Βαπτιστής, Μιχαλίτσι, Παλαιοχώρι, Κωστίτσι, Μονολίθι ανήκουν στο νομό Ιωαννίνων.

Η περιοχή των Τζουμέρκων ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Άραχθο και νότια από τον Νομό Άρτας και ανατολικά από τον Νομό Τρικάλων. Το κύριο στοιχείο της περιοχής είναι ότι βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Αθαμανικών Όρων με μέγιστο υψόμετρο (2.429 μ.) μια περιοχή που σχηματίζει ένα τοπίο με έντονες διακυμάνσεις και πολλές χαραδρώσεις από τις οποίες ξεχωρίζουν οι χαράδρες του Άραχθου και του Καλαρρύτικου.

Η τοπική οικονομία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή τομέα με κυρίαρχους κλάδους τη γεωργία την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία-πτηνοτροφία της περιοχής προσανατολίζεται κατά κύριο λόγο στην εκτροφή αιγοπροβάτων και ορνίθων. Στη λίστα των κτηνοτροφικών προϊόντων, εκτός από το κρέας, αυγά και μαλλί περιλαμβάνεται και η παραγωγή μελιού και κεριού.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP