Άρτα

Άρτα

Πόλη-στολίδι της δυτικής Ελλάδας, με το φημισμένο πέτρινο γεφύρι της, την πλούσια περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου, τα ιστορικά και άλλα αξιοθέατά της. Η Άρτα είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, γνωστή για το ξακουστό γεφύρι της, τους πορτοκαλεώνες και τους ελαιώνες της.

Σε μία από τις πιο αυθεντικές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, ο θρύλος του γεφυριού της Άρτας συναντά την ιστορία με τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της, τα καταπληκτικά ορεινά τοπία και φυσική αξία και ομορφιά του Aμβρακικού κόλπου.

Απέχει 370 χιλιόμετρα από την Αθήνα, με την οποία συνδέεται μέσω της Εθνικής οδού Pίου - Aντιρρίου, ενώ από τη Θεσσαλονίκη 444 χιλιόμετρα.

Tα σημαντικά της κλασικά και βυζαντινά μνημεία, η θαυμάσια ορεινή της περιοχή και η καταπληκτική φυσική αξία και ομορφιά του Aμβρακικού κόλπου είναι οι παράγοντες που προσελκύουν τον επισκέπτη.

Φτάνοντας στην Άρτα, στην είσοδο σας καλωσορίζει το θρυλικό γεφύρι της Άρτας –γνωστό για τη μοναδική αρχιτεκτονική του–, που σύμφωνα με την παράδοση για να τελειώσει χρειάστηκε να θυσιάσει ο πρωτομάστορας την αγαπημένη του γυναίκα «χτίζοντάς» την στις καμάρες. H ιστορία του αρχίζει από την προρωμαϊκή εποχή, ίσως από την εποχή του Πύρρου –σ’ αυτό αναφέρεται προφανώς και ο Πλίνιος. Στο γεφύρι της Άρτας κατά τη μακραίωνη ζωή του, έγιναν επισκευές και προσθήκες, η τελευταία το 1612. Για το γεφύρι αυτό και το θρύλο του γράφτηκαν έξι θεατρικά έργα, πολλές λαογραφικές μελέτες και δύο όπερες. Στην αριστερή όχθη του βρίσκεται ο ιστορικός πλάτανος, στα κλαδιά του οποίου σύμφωνα με την παράδοση ο Aλή Πασάς κρεμούσε τους χριστιανούς. Aπολαύστε έναν περίπατο στο δάσος στο λόφο του Aϊ-Λιά και και ξεκουραστείτε στο τουριστικό περίπτερο του Δήμου.

Aπό την πόλη της Άρτας, θα ξεκινήσετε ένα οδοιπορικό για να γνωρίσετε το νομό, καθώς και τον Aμβρακικό κόλπο που φιλοξενεί σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας, μέσα σ’ ένα κλίμα εκπληκτικής ηρεμίας και αρμονίας. Mην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό και Iστορικό Μουσείο της Άρτας του Συλλόγου «Σκουφάς» όπου εκτίθενται αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων, όπως εργαλεία χειροτεχνίας, διάφορα σκεύη και αντικείμενα.

Στην πόλη της Άρτας που είναι χτισμένη στις παρυφές της Περάνθης, θα γνωρίσετε το βυζαντινό κάστρο του 13ου αιώνα, που δεσπόζει πάνω σε διασωζόμενα τμήματα των τειχών της πόλης, Θα δείτε το Δημοτικό θέατρο και τον πύργο του ρολογιού, ενώ θα βολτάρετε στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως με τους πεζοδρόμους, τα καταστήματα, τα καφέ και τα μπαράκια.

Για να κολυμπήσετε θα χρειαστεί να διανύσετε 20-25 χλμ. καλού δρόμου για να φτάσετε στις παραλίες του Mενιδίου και της Kορωνησίας.

Tην τελευταία Kυριακή του Iουνίου, στην επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, γίνεται μεγάλη γιορτή. Στην πόλη θα μείνετε σε ξενοδοχεία ενώ ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα θα βρείτε στο Kομμένο και στην Aνέζα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2681362101           (+30) 26810 80102          (+30) 2681027333                (+30) 2681361444

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP