Άρτα

Άρτα

Προικισμένος νομός η Άρτα, με πλούσια βλάστηση, θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία που θα σας συναρπάσουν, καταπράσινα τοπία, γραφικά χωριά. Συνοδοιπόροι σας τα τρεχούμενα νερά, τα επιβλητικά έλατα, οι μυρωδιές της φύσης.

 

Πόλη-στολίδι της δυτικής Ελλάδας, με το φημισμένο πέτρινο γεφύρι της, την πλούσια περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου, τα ιστορικά και άλλα αξιοθέατά της. Η Άρτα είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, γνωστή για το ξακουστό γεφύρι της, τους πορτοκαλεώνες και τους ελαιώνες της.

Σε μία από τις πιο αυθεντικές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, ο θρύλος του γεφυριού της Άρτας συναντά την ιστορία με τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της, τα καταπληκτικά ορεινά τοπία και φυσική αξία και ομορφιά του Aμβρακικού κόλπου.

Απέχει 370 χιλιόμετρα από την Αθήνα, με την οποία συνδέεται μέσω της Εθνικής οδού Pίου - Aντιρρίου, ενώ από τη Θεσσαλονίκη 444 χιλιόμετρα.

Φτάνοντας στην Άρτα, στην είσοδο σας καλωσορίζει το θρυλικό γεφύρι της Άρτας, ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της περιοχής και γνωστό για τη μοναδική παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Σύμφωνα με την παράδοση, προκειμένου να τελειώσει η κατασκευή του, ο πρωτομάστορας θυσίασε την αγαπημένη του γυναίκα «χτίζοντάς» την στις καμάρες.

H ιστορία του αρχίζει από την προρωμαϊκή εποχή, ίσως από την εποχή του Πύρρου –σ’ αυτό αναφέρεται προφανώς και ο Πλίνιος. Στο γεφύρι της Άρτας κατά τη μακραίωνη ζωή του, έγιναν επισκευές και προσθήκες, η τελευταία το 1612. Στην αριστερή όχθη του βρίσκεται ο ιστορικός πλάτανος, στα κλαδιά του οποίου -σύμφωνα με την παράδοση- ο Aλή Πασάς κρεμούσε τους χριστιανούς. Η ιστορία και ο θρύλος του έχουν εμπνεύσει έξι θεατρικά έργα, όπερες, αλλά και λαογραφικές μελέτες.

Στην πόλη της Άρτας που είναι χτισμένη στις παρυφές της Περάνθης, θα γνωρίσετε το βυζαντινό κάστρο του 13ου αιώνα, που δεσπόζει πάνω σε διασωζόμενα τμήματα των τειχών της πόλης, Θα δείτε το Δημοτικό θέατρο και τον πύργο του ρολογιού, ενώ θα βολτάρετε στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως με τους πεζοδρόμους, τα καταστήματα, τα καφέ και τα μπαράκια.

Από την πόλη της Άρτας, θα ξεκινήσετε ένα οδοιπορικό για να γνωρίσετε το νομό, καθώς και τον Aμβρακικό κόλπο που φιλοξενεί σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας, μέσα σ’ ένα κλίμα εκπληκτικής ηρεμίας και αρμονίας. Εδώ θα δείτε ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα υγροτόπων με το γλυκό νερό των ποταμών Λούρου και Άραχθου να συναντά το αλμυρό νερό πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια, αλλά και πυκνά δάση, νησίδες φτιαγμένες από κοχύλια, καλαμιώνες.

Πρέπει να επισκεφθείτε τα τείχη της αρχαίας Αμβρακίας, φτιαγμένο από λαξευμένους λίθους. Είναι από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Άρτας, που δημιουργήθηκε για να οχυρώσει την αρχαία πόλη της Αμβρακίας από τους εχθρούς λόγω της μεγάλη άνθισης που γνώρισε.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Άρτας του Συλλόγου «Σκουφάς» όπου εκτίθενται αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων, όπως εργαλεία χειροτεχνίας, διάφορα σκεύη και αντικείμενα.

Απολαύστε έναν περίπατο στο δάσος στο λόφο του Aϊ-Λιά και ξεκουραστείτε στο τουριστικό περίπτερο του Δήμου, ενώ ακολουθήστε τη διαδρομή προς το χωριό Θεοδώριανα, στα ανατολικά Τζουμέρκα, μέσα στο καταπράσινο δάσος ελάτης. Εδώ θα δείτε δύο ποτάμια να «αγκαλιάζουν» το χωριό, η Γκούρα και η Άσπρη Γκούρα, όπου συναντούν το φαράγγι της Αγίας Τριάδας, για να καταλήξουν με μια ροή στον ποταμό Αχελώο. Εκεί υπάρχουν δύο εκπληκτικοί καταρράκτες στα 1300 μέτρα ύψος.

Για να κολυμπήσετε θα χρειαστεί να διανύσετε 20-25 χιλιόμετρα καλού δρόμου για να φτάσετε στις παραλίες του Mενιδίου και της Kορωνησίας.

Tην τελευταία Kυριακή του Iουνίου, στην επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, γίνεται μεγάλη γιορτή. Στην πόλη θα μείνετε σε ξενοδοχεία ενώ ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα θα βρείτε στο Kομμένο και στην Aνέζα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2681 362101           (+30) 2681 080100          (+30) 2681 027333                (+30) 2681 027462

ADVERTISEMENT

Ζήστε την εμπειρία σας στην Άρτα

Ήλιος & Θάλασσσα

Περισσότερα

Θεματικές Διαδρομές

Περισσότερα

Τέχνη & Πολιτισμός

Περισσότερα

Υγεία & Ευεξία

Περισσότερα

Προσκυνηματικός Τουρισμός

Περισσότερα

Γαστρονομία

Περισσότερα

Γάμοι & Γαμήλια ταξίδια

Περισσότερα

Αθλητισμός & Προπόνηση

Περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση

Περισσότερα

ADVERTISEMENT

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαμονή

Φαγητό

Εκδρομές

Διαμονή

Παραλίες

Αξιοθέατα

Διαμονή

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP