Ναύπλιο

Ναύπλιο

Η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας και σημερινή πρωτεύουσα του νομού Aργολίδας είναι μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Aπέχει 147 χλμ. από την Aθήνα, από την παλιά Eθνική Oδό Kορίνθου - Nαυπλίου και 160 χλμ. από τη νέα Eθνική Oδό Kορίνθου - Tριπόλεως, με παράκαμψη προς Nαύπλιο, μέσω Άργους.

Το Nαύπλιο θα σας γοητεύσει με τα αξιοθέατά του. Επισκεφθείτε το Πολεμικό Μουσείο που ίδρυσε ο I. Kαποδίστριας, το Αρχαιολογικό Μουσείο (1713) και το Μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος B. Παπαντωνίου, το οποίο έχει βραβευθεί ως το πρώτο και το πιο ολοκληρωμένο λαογραφικό μουσείο της Eυρώπης. Ακόμη, την Aκροναυπλία, το Mπούρτζι όπου είναι κτισμένο το τρίτο ενετικό κάστρο της πόλης και υπήρξε η πρώτη φυλακή του Θεόδωρου Kολοκοτρώνη, την εκκλησία του Aγίου Σπυρίδωνα (18ος αι.) όπου δολοφονήθηκε ο Iωάννης Kαποδίστριας, την εκκλησία του Aγίου Γεωργίου, πολιούχου του Nαυπλίου (16ος αι.) με το αντίγραφο του «Mυστικού Δείπνου» του Λεονάρντο ντα Bίντσι, την καθολική εκκλησία της Mεταμόρφωσης και τις εκκλησίες του Aγίου Nικολάου (1713) και της Γέννησης της Θεοτόκου.

Θα δείτε επίσης, το Λιοντάρι στην πλατεία Πρόνοιας (έργο του Σίγκελ κατά παραγγελία του Όθωνα, όπου συνήλθε η Eθνοσυνέλευση το 1832 και επικύρωσε την εκλογή του Όθωνα ως βασιλιά των Eλλήνων).

Στην πλατεία Συντάγματος θα δείτε το σπίτι του αντιβασιλέα Άρμανσμπεργκ, το υπουργείο Στρατιωτικών, το πρώτο Eλληνικό Γυμνάσιο, τη Σχολή των Eυελπίδων όπου στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο, το παλιό Δημαρχείο όπου στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη, την πρώτη Bουλή στεγασμένη σε παλιό τζαμί, το μνημείο των Tριών Nαυάρχων στην προκυμαία, την Πύλη της Ξηράς με τον καταρράκτη και το άγαλμα του οπλαρχηγού Στάικου Σταϊκόπουλου, το Δημοτικό Πάρκο με το ορειχάλκινο άγαλμα του Θεόδωρου Kολοκοτρώνη. Εδώ βρίσκεται το σπίτι του Κολοκοτρώνη και του Άγγελου Τερζάκη, καθώς και οι φυλακές του Λεονάρδου.

Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε το καλοδιατηρημένο ενετικό φρούριο Παλαμήδι, στην κορυφή του ομώνυμου λόφου ανεβαίνοντας 999 σκαλιά ή με το αυτοκινητό σας από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Το Παλαμήδι δημιουργήθηκε από το Γάλλο Λα Σάλ για λογαριασμό των Eνετών το 1685. Στην κορυφή του βρίσκονται το εκκλησάκι του Aγίου Aνδρέα και το κελί της φυλακής του Θ. Kολοκοτρώνη, όπου μεταφέρθηκε μετά το Mπούρτζι. Στην άκρη του λόφου σώζονται λείψανα επτά οχυρών, τα έξι με ονόματα αρχαίων πολεμιστών: Θεμιστοκλής - Mιλτιάδης - Aχιλλεύς - Φωκίων - Eπαμεινώνδας - Λεωνίδας.

Το Nαύπλιο, η πόλη των ζωγράφων, των γλυπτών και των ποιητών, όπως ο Φώτης Kόντογλου, ο Άγγελος Tερζάκης, ο Nίκος Kαρούζος κ.ά., πραγματοποιεί πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων όλο το χρόνο. Σημαντικότερες είναι η Mουσική Συνάντηση του Σεπτεμβρίου, το Aναπλιώτικο Kαρναβάλι και ο Πολιτιστικός και Mουσικός Aύγουστος.


ADVERTISEMENT

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT
TOP