Ερμιόνη

Ερμιόνη

Η «θαλασσογέννητη πολιτεία» με το πλούσιο μυθικό και ιστορικό παρελθόν είναι χτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο της Aργολικής Xερσονήσου, στην πλαγιά του αρχαίου λόφου Πρωνός και απέχει 84 χλμ. από το Nαύπλιο.

Μια πανέμορφη παραλιακή κωμόπολη ή αλλιώς μια πόλη- νησί, όπως την έχουν χαρακτηρίσει. Είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου. Αποτελείται από τους οικισμούς: Αχλαδίτσα, Ποδάρι, Πετροθάλασσα, Άγιοι Ανάργυροι, Κουβέρτα, Κινέτα. Στο Δήμο Ερμιόνης υπάγονται τα Τοπικά Διαμερίσματα Ηλιοκάστρου και Θερμησίας με τους οικισμούς: Βίλλες, Πλέπι, Αγία Αικατερίνη, Πηγάδια, Σωληνάρι, Μετόχι.

Αξίζει να επισκεφθείτε τη γυναικεία βυζαντινή μονή των Αγίων Αναργύρων (με υπέροχες τοιχογραφίες και ιαματικό νερό στην αυλή της), το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό σπίτι και στο οποίο το 1827 έγινε η Γ΄ Εθνοσυνέλευση. Στον περίβολό του θα δείτε τις προτομές των αγωνιστών αδελφών Μήτσα. Κοντά στο μουσείο βρίσκεται το παλιό σχολείο που χτίστηκε την εποχή του Καποδίστρια, πάνω σ’ ένα αρχαίο τείχος, ενώ πάνω στην κορυφή του Πρωνού δεσπόζει το εκκλησάκι της Αγίας Ερμιόνης.

Η Ερμιόνη προσφέρει ιδανικές διακοπές συνδυάζοντας αρμονικά τη γαλήνη της νησιώτικης ατμόσφαιρας με τη ζωηρή διασκέδαση. Η θάλασσα που την αγκαλιάζει από δύο πλευρές σχηματίζει στο βοριά το λιμάνι, που είναι το κατ΄ εξοχήν εμπορικό κέντρο της πόλης και στο νοτιά τα Μανδράκια. Θα κολυμπήσετε στα Μανδράκια, την Κουβέρτα, το Σεντόνι και την Πετροθάλασσα.

Στα γραφικά ταβερνάκια και στα παραδοσιακά καφενεία με τα απλωμένα χταπόδια και τα δίχτυα των ψαράδων ολόγυρα, μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει το κρασί ή το ουζάκι του με ολόφρεσκο θαλασσινό μεζέ.

Στην Eρμιόνη πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το «Γιαλά - Γιαλά» των Θεοφανίων, το Kαρναβάλι, η Γιορτή των ψαράδων την Kαθαρή Δευτέρα και το κάψιμο του Iούδα την Kυριακή του Πάσχα. Τον Aύγουστο γίνεται το Χορωδιακό Φεστιβάλ ενώ το Nοέμβριο διοργανώνονται ιστιοπλοϊκοί αγώνες ανοιχτής θαλάσσης.

Τα Μανδράκια είναι η πιο ζωντανή περιοχή της πόλης, προσφέροντας διασκέδαση μέχρι πρωίας. Ανηφορίζοντας μέσα από τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα όμορφα σπίτια της Ερμιόνης, φτάνει κανείς στην πλαγιά του αρχαίου λόφου «Πρωνός», που την κορυφή του στολίζει ένα εκκλησάκι σε νησιωτικό ρυθμό η Αγία Ερμιόνη, χτισμένο στα θεμέλια του ναού της θεάς Ήρας και προσφέρει μια μοναδική θέα. Ο ορίζοντας ανατολικά φτάνει ως το Δοκό (ευρήματα από τα αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο), την Ύδρα και ακόμα μακρύτερα. Το μάτι από κει ψηλά αντικρύζει και τον κάμπο, γνωστό για τα εκλεκτά προϊόντα, «ρόδια ερμιονίτικα», μοναδική ελληνική καλλιέργεια, εσπεριδοειδή και κυρίως το φημισμένο λάδι. Άλλος ένας περίπατος που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι στο Μύλο, που βρίσκεται στο λόφο Κρόθι και από το εκκλησάκι του Αγίου Γερασίμου να θαυμάσετε τη μαγευτική θέα

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2751 360000           (+30) 2751 062945          (+30) 2751 022190                (+30) 2751 063602

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP