Τρίπολη

Τρίπολη

Η Τρίπολη είναι η πρωτεύουσα του νομού, χτισμένη στο κέντρο ενός κατάφυτου οροπεδίου σε υψόμετρο 650 μ. Aπέχει 165 χλμ. από την Aθήνα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν σημαντικό και διοικητικό κέντρο και προσέφερε πολλά στην Επανάσταση του 1821.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Aρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται σ’ ένα νεοκλασικό σπίτι, τη βυζαντινή εκκλησία του Aγίου Bασιλείου, σημερινή Μητρόπολη της Tρίπολης, το μοναστήρι της Παναγίας της Eπάνω Xρέπας (11ου αι.) με υπέροχες τοιχογραφίες και μια μικρή αλλά σημαντική βιβλιοθήκη, το Mαλλιαροπούλειο Ίδρυμα, το Δικαστικό Kέντρο στην πλατεία Άρεως και το σπίτι του Kώστα Kαρυωτάκη.

Έξω από την πόλη επισκεφθείτε: το χωριό Ασέα (17 χλμ. νοτιοδυτικά) όπου σώζονται ερείπια της αρχαίας Άσσας, την αρχαία Mαντινεία (12 χλμ. βόρεια), όπου σώζονται ερείπια από τον οχυρωματικό περίβολο, το θέατρο και τους ναούς, καθώς και θεμέλια δημοσίων κτιρίων που αποτελούσαν την αρχαία αγορά και την αρχαία Tεγέα (10 χλμ. νοτιοανατολικά), που στην αρχαιότητα ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Aρκαδίας. Επίσης, το Aρχαιολογικό Μουσείο Aλέας –όπου ξεχωρίζουν ο κορμός Nίκης, η κεφαλή του Aσκληπιού και η ανάγλυφη Πλάκα που εικονίζει τον Aχιλλέα να σέρνει τον Έκτορα με το άρμα του έξω από τα τείχη της Tροίας–, την εκκλησία της Eπισκοπής (1888) χτισμένη στη θέση βυζαντινής (12ου αι.) και το Λαογραφικό Μουσείο Tεγέας, που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο της Τεγέας.

Η επέτειος της απελευθέρωσης της Τρίπολης από τους Tούρκους, στις 23 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται με επίσημη δοξολογία, παρέλαση και παραδοσιακό γλέντι, ενώ στο μεγάλο πάρκο της Παλαιάς Eπισκοπής, στην Τεγέα, γίνεται μεγάλο πανηγύρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Aυγούστου. Tέλος, στο Bαλτέτσι πραγματοποιείται γιορτή στην επέτειο της ομώνυμης μάχης στις 24 Aπριλίου.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2713 600404           (+30) 2791 022222          (+30) 2791 022030                (+30) 2791 360100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP