Λεβίδι

Λεβίδι

Oρεινό χωριό, χτισμένο σε πλαγιά του Μαίναλου, σε υψόμετρο 800 μ. Βρίσκεται 25 χλμ. βόρεια της Tρίπολης και ανήκει στην επαρχία Mαντινείας.

Το Λεβίδι το όμορφο αρχοντικό κεφαλοχώρι στη βορειοανατολική Αρκαδία, εμφανίζεται ξαφνικά μετά από μια στροφή του δρόμου Τρίπολης - Ολυμπίας, νωχελικά απλωμένο σε μια πλαγιά του μαγικού δάσους του Μαίναλου και πάνω σε δυο τρία γειτονικά λοφάκια, προς τον κάμπο του αρχαίου Ορχομενού. Από την είσοδο του ακόμη, το Λεβίδι, με εκείνο το πανέμορφο περιποιημένο δασάκι με τις πέτρινες καμάρες στην άκρη του, δείχνει στον ταξιδιώτη την πραγματική του ταυτότητα και φύση: καταπράσινο, γραφικό, ωραίο, πετρόχτιστο, πραγματικά αρχοντικό, με σεβασμό στην μακρόχρονη παράδοση και ιστορία του.

Η καρδιά του είναι φυσικά η πλατεία του, πάντα ζωντανή και γεμάτη εικόνες, μυρωδιές και ήχους μιας Ελλάδας που χάνεται, με την εκκλησία να δεσπόζει και να γεμίζει την ατμόσφαιρα σε περιόδους εορτών με ήχους κατανυκτικούς και ευωδιά θυμιάματος, με τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες γύρω -γύρω να έλκουν τους ντόπιους και τους ταξιδιώτες με τα καλά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα τους και τις μυρωδιές του καλομαγειρεμένου φαγητού και του φρεσκοψημένου ψωμιού.

Παραδοσιακοί ξενώνες, όμορφα ενοικιαζόμενα δωμάτια και υπέροχα αρχοντικά περιμένουν τους επισκέπτες για να τους φιλοξενήσουν. Εδώ, στο Λεβίδι και στο Μαίναλο, ο επισκέπτης θα χαρεί αυτήν την άλλη Ελλάδα, θα περπατήσει σε τόπους αρχαίους και ιερούς, θα βιώσει τη μαγεία της Αρκαδίας, θα αισθανθεί σε κάθε του βήμα εδώ τι σημαίνει ομορφιά και φύση, ιστορία και πολιτισμός, φιλοξενία και χαρά ζωής. Όλες οι εποχές εδώ είναι υπέροχες, όμως το χιονισμένο χειμωνιάτικο τοπίο μένει στη μνήμη ως εικόνα του απόλυτου κάλλους.

Επισκεφθείτε το Mουσείο του Aλέξανδρου Παπαναστασίου, που στεγάζεται σε αίθουσα του Δημαρχείου, τη βυζαντινή εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Επίσης, το χωριό Oρχομενός, όπου σώζονται τμήματα της ρωμαϊκής πόλης που υπήρχε στην ίδια θέση και στην Eπάνω Πόλη ερείπια αρχαίας πόλης (4ου αι. π.X.).


ADVERTISEMENT

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαμονή

Φαγητό

Εκδρομές

Διαμονή

Παραλίες

Αξιοθέατα

Διαμονή

ADVERTISEMENT

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP